Zwaargewicht Roy Korving: ,,Spanning maakt je scherp”.

Vier Nederlandse boksers nemen deel aan het EK in Oekraine. Een van hen is Roy Korving. Menno Kouveld beschijft zijn carriére. 

Roy Korving is jong, 22 pas, maar hij heeft al een indrukwekkende staat van dienst. Eerder dit jaar won hij het prestigieuze Feliks Stamm Memorial Tournooi in Polen bij de zwaargewichten tot 91 kilogram. In 2016 won hij in Duitsland de Chemie Pokal door in de finale te winnen van de Russisch Kampioen Sadam Magomedov. In 2015 behaalde hij de vijfde plek op het WK in Qatar. Hij werd in de kwartfinale uitgeschakeld door Evgeniy Tishchenko die later in Rio goud won. Geen schande dus.

Hij begon ongeveer op zijn dertiende met boksen nadat hij een langdurige blessure had opgelopen bij het voetballen. Hij ging fitnessen, sprak iemand die bokste en ging een keer mee naar de boksschool in Benthuizen. En daar traint hij nog steeds, naast trainingen op Papendal en bij Rotterdam Boxing.

De ‘southpaw’ kan goed op de counter boksen, maar ook aanvallend. “Van mezelf vind ik dat ik een goed boksend oog heb. Mijn favoriete stoot is de leverstoot. Die kan heel effectief zijn. Als het tempo hoog ligt en je wordt allebei moe, dan sla je met een goede stoot op het lichaam als het ware de lucht eruit, waardoor je tegenstander nog sneller vermoeid raakt.”

Als zwaargewicht moet je altijd alert blijven, weet Korving. “In het lichtgewicht kun je misschien nog een stoot meepakken en is er niets aan de hand, maar in het zwaargewicht kan het zomaar afgelopen zijn.” Angst heeft hij zeker niet. Gezonde spanning is er altijd wel. “Die moet je natuurlijk niet laten overheersen, maar die maakt je ook wel scherp.”

Vaste rituelen heeft hij niet echt al doet hij wel vaak een dutje om even op te laden. Vlak voor de wedstrijd is hij meer bezig met “wat hij gaat doen” dan op het resultaat. “In het verleden was ik nogal bezig met het resultaat, maar je kunt je beter focussen op wat je gaat doen, dan volgt het resultaat vanzelf.”

Korving zit in de afrondende fase van zijn mbo-opleiding Orde en Veiligheid en heeft net gesolliciteerd bij de Koninklijke Luchtmacht. Daar wil hij bij de brandweer. “De brandweer heb ik altijd mooi gevonden. Daarvoor moet je ook fit zijn, conditioneel sterk, dus dat past wel bij mij.”

Tot nu toe weet hij alles goed te combineren. “Ik heb een goede band opgebouwd met mijn mentor en leraren. Die vonden het mooi wat ik deed. En ze zagen dat ik er succes in had. Dat wilden ze wel stimuleren en me de ruimte geven.” Uiteindelijk heeft hij een jaar langer over zijn opleiding gedaan. Na het missen van de kwalificatie voor de Olympische spelen in Rio besloot hij een jaar te stoppen met school.

“Van het missen van die kwalificatie had ik wel een dip. Ik was echt verdrietig, want ik leefde daarvoor. Maar ik ben er overheen gekomen en nu is het EK weer, zijn we weer een jaar verder en die ervaring neem ik weer mee. Ik ben ervan overtuigd dat je van zulke ervaringen sterker wordt.”

Vorige week, tijdens het trainingskamp in Frankfurt a/d Oder, bokste hij drie goede oefenwedstrijden.

“Goed om jezelf te testen”, zegt het zwaargewicht uit Zoetermeer, “Het was niet heel zwaar, meer op scherpte.” Korving is klaar voor het EK. “Het blijft een momentopname, maar het is wel het moment dat je er moet staan. Ik ben scherp en ik heb er zin in.”

 

Dit is Roy Korving

 

Leeftijd: 22
Bokst sinds: 2009
Gewichtsklasse: Elite tot 91 kg
Lengte: 191 cm
Woonplaats: Waddinxveen, Zuid-Holland

Sportieve hoogtepunten:

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.