Zomerse bokswedstrijden met kampioensfeestje aan de Maas

Ronald Blom met Nouchka na Baku

Ronald Blom met Wim de HaanMesa-sport, de thuishaven van de kersverse Europees Kampioen Nouchka Fontijn verkeerde zaterdag 27 juni in zomerse sferen: Spelende kinderen op de stoep, een achttal partijen in de cadet, junior en elite categorie, een taartjes uitdelende kampioene en een krasse maar uiterst fris ogende schrijvende ex-bokskampioen waren de ingrediënten voor een afwisselende boksavond.

Het begon al goed met een aantrekkelijke demonstratiepartij in de cadet-categorie tussen Angel (“ik wil beter worden dan mijn vader” Albertus (13) en Nikita (3e jaar gymnasium)  van Keulenj (14).

De tweede partij in dezelfde categorie werd gewonnen door Jacky Nieuwenhuysen (13) van Mesa sport. Hij versloeg met 3-0 Liam Jeans (13) van LV Boxing.

Daarna was het tijd voor de huldiging van de net 24 uur uit Baku teruggekeerde Europees kampioene. Nouchka was zeer te spreken over de professionele begeleiding in Baku. Ze sprak lovend over de samenwerking met de boksbond en ook de steun aldaar van NOC/NSF technische staf en voorzitter Boris v.d. Vorst,  had ze als zeer positief ervaren. Peter Bonthuis en Ronald Blom van de NBB waren speciaal gekomen om Nouchka in het zonnetje te zetten. Ook  de thuisclub Mesa sport eerde haar boegbeeld met een staande ovatie. Trainer coach Fkiri werd nog apart gehuldigd met een fraaie plaquette.

Volgens Nouchka wordt het nu wel tijd voor wat zij noemt een “inter-continentale” ontmoeting  met boksers waartegen ze tot nu toe nog niet heeft kunnen uitkomen. In Europa heeft ze nu de meeste tegenstandsters wel  verslagen.  Ze verheugt zich op het eerste tussentijdse meetpunten op weg naar de Olympische Spelen in Rio.

In de junior starters klasse tot 54 kilo versloeg Roel Vlemmix (14) van Golden Gloves (“ik vind carten leuk, maar boksen nog leuker”) tegenstander Akbar Karimi (15) van LV boxing met 2-1.

In de elita A klasse tot 64 kilo overklaste Seyit Yigit (16) van de thuisclub niet alleen Ahmed Djamed (16), die tegen een officiële waarschuwing aanliep, vanwege het hanteren binnenkant handschoen,  van ABC Amsterdam overtuigend met 3-0 maar ontving hij ook nog de stijlprijs voor eigen clublid.

Na de pauze was het tijd voor de Jeugd A tot 69 kilo. Johnny Manvis van BC Purmerend won in  een stilistisch fraaie partij van Angus Schmaloer (BVAZ) op punten met 3-0.

Berry Zweiphennig (16) van ABOV Hoorn versloeg Symon Wojciekhowski van Mesa met 2-1.

Tijd voor een tweede huldiging: ex bokser Wim de Haan: levenskunstenaar, schrijver, kermisbokser, trainer,dichter en wat dies meer zij, werd door de boksbond geëerd met zijn 50-jarig lidmaatschap van de bond.  “Een vergissing”, sprak de jubilaris, terwijl hij het bijpassende speldje uit zijn binnenzak toverde: dat was ik al 16 jaar geleden. Ik ben al 66 jaar lid van de bond. Ik bokste mijn eerste wedstrijd in 1948!. Ronald Blom, die namens de bond het kleinood uit kwam reiken, beloofde hem het goed te maken met een fonkelend speldje met het juiste jaartal erop.

Wim sloot geheel in stijl af met een eigengemaakt gedicht, waarvan de laatste strofe luidt:

“je moet afleren de bokser de andere wang toe te keren”

De voorlaatste partij tussen Elite starters Nick van Laar van Mesa sport en Arschin Shokrnia Moesa van BV NABA, werd voortijdig afgebroken doordat rood (van Laar) 3 x 8 tellen kreeg en daarmee de partij werd beëindigd in de eerste ronde.

De laatste partij in de junior starters klasse tot 75 kilo werd overtuigend gewonnen door Isaiah Wiredy van BV Crooswijk: Hij versloeg niet alleen Joey Overheul van Mesa Sport met een fraaie 0-3 zege; de winnaar werd tevens geëerd met de stijlprijs voor bezoekende club.

De avond werd in stijl afgesloten met de winnende partij van het European Games 2015 op meer dan levensgroot formaat boven de boksring, waarmee Nouchka overtuigend won van de Zweedse Anna Laurell in Baku.

Marijke Blom

Bij de foto’s: Hoofdbestuurslid Ronald Blom feliciteert Nouchka Fontijn voor haar unieke prestatie in Baku en Wim de Haan voor het bondslidmaatschap van 50 jaar.

Uitslagenlijst clubwedstrijden 27 juni 2015 bij Mesa Sport