Woensdag finale Boxing Stars: waardevol

DeNederlandse Boksbond heeft de doelstelling om boksen voor iedereen mogelijk te maken, op elk niveau. Toch weet je als je als Nederlandse boksbond met de 7-delige tv-serie als Boxing Stars inlaat, dat daar kritisch naar gekeken wordt. Het is een televisie experiment en je weet nooit hoe het uitpakt. Daarbij is de afweging gemaakt dat er met de inbreng van de Boksbond meer veiligheid en kwalitatief goede begeleiding mogelijk is.

Boxing Stars lijkt uiteindelijk een waardevolle bijdrage aan de promotie van de bokssport te leveren. In meerdere opzichten. Het grote en hartverwarmende enthousiasme waarmee de gediplomeerde trainers en boksiconen als Raymond Joval, Ilona Lenten, Barry Groenteman, Esther Schouten, Michel van Halderen, Marichelle de Jong, Radmillo Soda, Don Diego Poeder en anderen de BN’ers weken-cq maandenlang onder hun hoede namen, schiep een onderlinge band en zij wedijverden zelfs wie het meeste succes met zijn pupil had.
Heerlijk om te zien, die verbroedering achter de schermen. Bovenal was het
publiek een aangename verrassing. Dat waren geen doorsnee bezoekers van bokswedstrijden maar een geheel nieuwe doelgroep. Vrijwel iedereen van de 500 wekelijkse bezoekers had nog nooit live boksen gezien. Maar winstpunt 2 is nog belangrijker. Wie later na de tv-uitzending bij het verlaten van Mediahaven hoort, dat men heeft genoten en ook wel eens een echt kampioenschap wil bijwonen, begrijpt precies waar het de Nederlandse Boksbond om te doen is. Geheel in lijn met het tegenwoordig populaire Business Boksen.
Het TV-programma kwam overigens stroef op gang, met onder meer in de tweede uitzending een relatief ongetrainde dame die een sigaret opstak in de ring -dat had nooit mogen gebeuren en daarover zijn meteen daarna stevige afspraken gemaakt – maar daarna werd het niveau van de bokspartijen aanvaardbaar en beter. In ogenschouw houdend dat BN’ers in een relatief korte tijd de basisbeginselen van het boksen aanleerden en goed voorbereid en verantwoord medisch begeleid de ring instapten. Dat was de uitdaging voor iedereen. Strak geregistreerd met de ervaren scheidsrechters Rene Braad en Kees van der Sluijs die er bovenop zaten. Dat het niveau ver uit de buurt van het Olympisch boksen bleef, is logisch en vanzelfsprekend. Dat kan niet anders. Maar de voldoening zat ‘m uiteindelijk toch in een partij, die in de starters-klasse van het NK niet zou hebben misstaan. Vermakelijke fun werd dus omgedoopt tot promotie voorde sport.
De finale van Boxing Stars op woensdag 12 december aanstaande moet dan ook het hoogtepunt worden van een geslaagd experiment.