Wie A zegt in Bunnik moet ook B zeggen

Op 6 december organiseren Ondernamen en Studio A12 Bunnik voor de tweede keer een business boksevent. Tijdens de ‘Fight Night’ strijden ondernemers uit de regio tegen elkaar in de ring. Twintig man met weinig tot geen bokservaring worden in drie maanden door ervaren trainers Eugène Sedney en Peter Zwezerijnen en onder auspiciën van de Nederlandse Boksbond, klaargestoomd om de ring in te stappen. Menno Kouveld is een van hen. Hij doet hier persoonlijk verslag.

Op een regenachtige ochtend rijd ik, met mijn surfboard als bijrijder, richting de zee. Hoek van Holland in de stromende regen is niet echt het ideaalplaatje dat je te binnen schiet als je aan golfsurfen denkt, maar overal ter wereld delen surfers een motto: gaan als ze er staan. Een uitspraak die gaat over ‘commitment’, toewijding. Uit je handen laten vallen wat je aan het doen bent en gaan. Zo benader ik ook de bokstrainingen voor het business boksevent.

Laatst was mijn vrouw een paar dagen weg met mijn dochter. Het was herfstvakantie en mijn zoontje had vrij van school. Dan is een training om zeven uur ’s ochtends een uitdaging op zich. Ik had nog geen training gemist, maar in dit geval zag ik geen uitweg dus meldde ik me via de groepsapp af. “Dan neem je ‘m toch mee”, was de reactie, met een knipogende smiley, en ik dacht: “Ja, waarom niet?”

Ik vroeg m’n zoontje wat hij ervan zou vinden om heel vroeg op te staan en met me mee te gaan en oh ja, het is een half uur met de fiets. “Leuk!” was het antwoord. En zo zat ik dus op dinsdagochtend om 6.15 uur op de fiets naar Boksschool De Voltreffer in Nieuwegein, met een zesjarig kereltje voorop en een fris windje in het gezicht. Heerlijk. Alleen al het gaan gaf een hoop voldoening.

En ik ben zeker niet de enige die moeite doet om trouw de trainingen te volgen. Er zijn er die twee keer in de week uit Rotterdam of Schoonhoven komen. Er zijn er die horecazaken hebben met horecatijden. Maar ze staan er. Slepende blessure? Eindelijk maar die spuit erin en weer rustig aan proberen. Net terug van een verre zakenreis? Toch present. Focus en toewijding, je ziet het groeien in deze groep.

Je hoort het zelfs terug in de kleedkamerpraat. Ging het de eerste weken vooral over voetbal, vrouwen en werk, inmiddels gaat het steeds vaker over de lessen. We hebben het over de rondjes sparren. Over wat lastig blijft en wat we echt nog willen verbeteren. En ook hoor je af en toe: beetje rustig aan met drinken. Het sluipt erin, maar bij iedereen zie je het. We worden langzaam fanatieker.

Commitment. Wie A zegt moet ook B zeggen. In het boksen is er wel A. Je kunt beginnen met bokslessen wanneer je maar wilt. Of je nu 12 bent of 50. Maar begin je na je dertigste dan is er eigenlijk geen B. Geen kans om de ring in te stappen. Veteranenwedstrijden zijn voor ervaren mannen die (ruim) voor hun dertigste zijn begonnen. Niet voor mensen die zijn begonnen op hun veertigste.

Businessboksen is voor ons een kans om toch B te zeggen en onze krachten te meten in de ring. Met de scherpste randjes eraf en een goede begeleiding is het een prachtige persoonlijke uitdaging met beperkte risico’s, terwijl er wel degelijk iets op het spel staat. Zeker als een tafel vol zakelijke relaties toekijkt 😉

Het mooie van een doel is dat het richting geeft aan wat je doet. Ik heb eerder bokslessen gehad. Bij RBV Crooswijk een tijdje, 15 jaar geleden. In het afgelopen jaar bij Verbon in Utrecht. Ik begin steeds fanatiek twee keer in de week, maar al snel laat ik een keer schieten omdat ik iets anders heb. Een afspraak, werk, teveel gegeten, nog niet gegeten, gezin, vakantie. Maar geef me een doel en ik zet er dingen voor opzij.

Wie A zegt moet ook B zeggen. Bij het golfsurfen is er wel de ‘bail’ of de ‘bailout’, op het laatste moment terugtrekken omdat je ziet dat je het niet gaat halen (of omdat een golf je toch angst inboezemt). Die fase hebben we, na anderhalve maand van trainingen, gehad. Er vielen er een paar af, er kwamen er een paar bij.

Het heeft een diverse groep opgeleverd. Twintig mannen met allemaal hun eigen motivatie. Fit worden, mentaal sterker worden, grenzen verleggen, leren incasseren. Precies de redenen waarom boksen en ondernemen denk ik heel goed bij elkaar passen. Ondernemers weten wat het is om hard te werken voor een doel. Te gaan voor de winst. Een aantal zal ook weten wat vallen is en weer opstaan.

De twintig die B hebben gezegd, hebben in elk geval allemaal hun blik gericht op het doel: 6 december, het Business Boksevent in Bunnik. De posters zijn gedrukt, onze namen staan erop. Nu moeten we ons staande houden en genieten van de rit.