White Collar op bezoek in Cuba

img_4222

Vrijdag 11 november vertrokken we met een 5-tal boksers naar Havana. Ik, Diana Schultz, Alexandra van der Vloed, Franklin van der Zijde en Orlando Stoomrat  Deze zomer heb ik samen met de in Havana wonende bokscoach Jo de Vrieze een programma in elkaar gezet met activiteiten die we graag zouden willen doen en zien in 1 week.

Jo de Vrieze geeft boksles aan kinderen van 6 tot 16 jaar oud. Cuba is een arm land.  De ouders van de kinderen en de coaches hebben een gebrek aan boks- en trainingsmaterialen. Maar met de boksers van White Collar Boxing Club, de dames van WomenOnly en individuele donaties hebben we een mooi bedrag verzameld van €715. Met Joka Sport hebben we tassen vol spullen meegenomen en met het restante geldbedrag zal Jo met een paar jeugdtoppers van zijn club naar het zwembad gaan; wat een hoogtepunt is in hun leven omdat ze daar geen geld voor hebben.

Met eigen ogen konden we zien hoe kinderen uit de wijk van Jo de Vrieze het tegen elkaar opnamen in een ring die bestond uit een betonnen vloer, buiten tussen de bomen aan een grote weg. De kinderen lenen elkaar bitjes en schoenen, trekken de handschoenen aan en werden aangemoedigd in de ring door familie en vrienden die achter een touwtje stonden, die de ringtouwen moest voorstellen. Het was heel bijzonder en mooi om de dankbaarheid van de gezichten te zien na het overhandigen van  de spullen.img_4488

Namens Jo de Vrieze en al zijn kleine toekomstige kampioentjes “muchas gracias” voor de donaties.

 

Een ander mooi moment was het ontmoeten van 2 top trainers van Cuba Raúl Fernández  en Carlos Miranda La O die ons bokstraining gaven in hun eigen gym. Training alleen met onze groep van 5 boksers, maar ook samen met een groep bestaand uit oud Cubaanse kampioenen op het heetst van de dag. Dat was afzien, maar wel erg leerzaam. 

 

We ontmoetten ook Olympische kampioenen. Bokslegende Felix Savon, 6-voudig World kampioen en 3-voudig Olympisch kampioen. Arnold Vanderleyde heeft hem zeven maal in de ring ontmoet. Wat een groot en sterk man. Een eer om hem bij hem thuis te mogen ontmoeten en zijn levensverhaal te mogen aanhoren. De andere kampioen is Olympisch kampioen 81 kg La Cruz, waar onze Peter Mullenberg het een paar keer tegen moest opnemen.

 

Op een van de ochtenden hebben we een bedrijfsbezoek gebracht aan Nirint Shipping, een Rotterdams bedrijf dat al sinds 1992 actief is met een kantoor op Cuba. De stad Rotterdam onderhoudt ook al meer dan dertig jaar een band met Havana. Tegelijkertijd doet dit Rotterdamse bedrijf er dus al decennialang zaken en organiseert en ondersteunt het bedrijf diverse Cubaanse jeugdsportprojecten.

 

Natuurlijk was er ook tijd voor ontspanning. Als je in Cuba bent zie je de bekende oude mooie auto’s. Het was lastig om een keuze te maken voor een ritje in één van de mooie kleurrijke cabrio’s. We gingen kijken hoe men de bekende sigaren maakt en waar de tabaksbladeren vandaan komen op het platteland, waar we ook met een paardrijtocht de prachtige vallei hebben ontdekt. ’s Avonds genieten van een heerlijke mojito en van het lekkere eten bij een live salsa bandje. Een middagje relaxen op het strand mocht natuurlijk ook niet ontbreken.  Kortom de week vloog voorbij, maar wat een mooi gastvrij land. We hebben genoten.

Marichelle de Jong

 

1 antwoord
  1. Ton van Wieringen
    Ton van Wieringen zegt:

    Marichelle was en is goed bezig. Mooi verhaal! Misschien kan haar talentvolle Waddinxveense dorpsgenoot en Nederlands kampioen zwaargewicht Roy Korving eens op trainingsstage naar Cuba. Door het hoge niveau aldaar kan Roy veel leren om binnenkort weer een flinke stap vooruit te zetten. Komt goed uit met het oog op de Olympische Spelen van 2020.

Reacties zijn gesloten.