White Collar Boxing een stijlvol evenement in de Van Ghent kazerne

Twee kanonnen voor de statige entree van het Van Ghent kazerne staan model voor de strijd, die Rotterdamse ondernemers gaan leveren in de boksring.

Het is zaterdagavond 23 april en het White Collar Boxing Event van oud-Europees kampioene Marichelle de Jong is aan zijn derde versie toe. Als bezoeker komt het niet vaak voor dat je eerst je ID-nummer moet doorgeven, een slagboom en de wachtcommendant moet passeren om aanwezig te kunnen zijn bij een wedstrijd van negen zinderende partijen. Het is de moeite waard.

Op de plek, die te boek staat als de bakermat van het Korps mariniers – al in 1664 opgericht – vormt de lijfspreuk Verbondenheid, Kracht en Toewijding een goede samenvatting van de sportieve inzet van de businessclub. Leidinggevenden uit het bedrijfsleven hebben twee keer per week voor werktijd met gelijkgestemden getraind bij boksschool Van t Hof om de ultieme uitdaging mee te maken van een eerste keer te moeten boksen in een echte ring.

Een tiental VIP-tafels aan de ene kant en sta-tafels voor een honderdtal bezoekers aan de andere kant vormen een stemmig decor voor het goed georganiseerde evenement met de zangeressen van The Trioletters en ringspeaker Ray Martin in vorm. Dat geldt ook voor alle deelnemers die zich met zwaardere handschoenen en kortere ronden dan gebruikelijk naar hartelust uitleven. Het motto is duidelijk: de bokstraining maak je fysiek en mentaal fit en als afronding van een inspanningsperiode meet je je vaardigheid met een ander zonder hem of haar al teveel pijn te doen. Hoewel dat principe wel eens het randje opzoekt. Luid aanmoedigd kiest het publiek daarbij een favoriet. Een van de dames vertelt over haar ervaring: ,,Het moeilijkste vond ik in het begin om geen sorry te zeggen als ik de ander een rake klap op de training uitdeelde.’’ Ze is die schroom in de wedstrijd duidelijk kwijt.

Dit initiatief, ook wel bekend als business boksen, is een pure hype, aan het worden, ook elders in het land. Eregast is dienstplichtig militair bij de landmacht Peter Müllenberg, die een week daarvoor in het Turkse Samsun als eerste Nederlander na 24 jaar naar de Olympische Spelen wordt uitgezonden. Voor dat historische feit wordt hij en zijn trainer Hennie van Bemmel gehuldigd. Bijzonder is ook, dat Müllenberg en Van Bemmel zitten mee te jureren met enkele wedstrijden.

Hans de Bruijn

13087880_477144189152391_5277151261329599680_n[1]