VERSLAG WK BOKSEN ELITE ALMATY KAZACHSTAN

Allereerst de eerder via mail of anderszins verzonden nieuwsflitsen uit Almaty.

Nieuwsflits 1:
Nieuwsflits: technische bespreking OLV supervisor Helmut Ranze.
567 boksers uit 114 landen incl reserves uiteindelijk ingedeeld 438 uit 100 landen. Eerste weging en keuring: nodig startboekje, pas, accreditatie en medisch certificaat niet ouder dan 30 dagen. Geen medisch certificaat is geen deelname. Weging ook check ondergewicht (alleen bij entree weging, dagelijkse wedstrijd wegingen allen check bovengrens) Dagelijks boksen in 2 ringen tot de halve finales. Windsels v d organisatie. 1 paar voorronden, bij kwart en halve finale een nieuw paar als ook v d finale. Accreditatie kaart bokser mee naar ring (doping controle) helpers-passen worden bij de weging v d betreffende dag a d bokser verstrekt. Geen eigen drinkfles toegestaan. Water flesjes aan de ingang van fop. Wedstrijdkleding checken i.v.m. reclame ( commotie en veel omzet in de shop omdat Adidas shirt met 3 verticale strepen van halsboord naar borst niet gedragen mogen worden! Dus nieuwe kopen of zoals heel veel landen doen binnenste buiten. Luidkeels coachen toegestaan mits correct gedrag.

Op de ring slaan lukt niet want je zit er 3 meter af. 3 begeleiders 1 op 1 in en 1 bij de ring toegestaan. Coach is verplicht naast water ook ijs , zwelling ijzer en wond verzorging materiaal i.v.m. zwellingen en scheuren. Het is toch na de eerste wedstrijd al regelmatig dat er beschadigde boksers uitkomen waarbij de kans bestaat dat ze voor de volgende wedstrijd niet door de keuring komen. Dit vergt aanpassingen in het systeem van boksen en er zijn er hier ook die niet echt boksen kunnen maar wel blessures kunnen maken. Opvallend toch best veel 2-1 uitslagen , hoewel soms ook dicht bij elkaar ligt. Er wordt ondanks dat de begrenzing van tellen is losgelaten (m.u.v. 3x per ronde) snel gestopt , wellicht heeft dit te maken dat er IOC waarnemers zijn. Die komen om te oordelen over de effecten van zonder kap boksen. Wu gaf aan dat er nog geen akkoord is voor boksen zonder kap in Rio. Hard werken , dominant boksen en veel stoten wordt beloond. Er wordt zo min mogelijk gestopt . De scheidsrechter geeft aanwijzingen tijdens het boksen zonder t gevecht te stoppen. Nog pas enkele discutabele uitslagen gezien, veelal in t voordeel van een Aziaat . Opvallend verder: 3 Oekraïners tijdens 1e wedstrijd eruit Idem 4 Engelsen (8x G B) 5 Chinezen !! En maar liefst 7 ! USA boksers , hoe is t toch mogelijk voor een land met zo’n boks traditie. Heren zetten jullie het bericht verder door aan iedereen die er wat aan heeft. Uitgebreid verslag over het congres volgt. Ik heb de pointer in ontvangst genomen. Vriendelijke groeten , Hennie van Bemmel vanuit Almaty
Verstuurd vanaf mijn iPhone

Nieuwsflits 2:
Nieuwsflits wk 2013. Top 8 per gewicht bekend. Van de 80 kwartfinalisten komen er 37 uit Europa, 25 uit Azië 14 uit N en Z Amerika en 4 uit Afrika. De boksers komen uit 30 landen ( is breder geworden) Aantallen per land: KAZ 9, RUS en CUB ieder 7. AZE , UZB, IRL, IND elk 5. ITA 4. BRA en GER ieder 3. ALG, CRO, VEN, THAI ,UKR en WAL ieder 2 . ENG, HUN,ROU, TUR en anderen 1. Opvallend is geen Fransen , chinezen en USA boksers bij de eerste 8. Enorm afgegleden ten opzichte van 2011 Ukraine en Engeland. Sterk Italië overigens met zeer ervaren en oudere boksers Die al 2 tot 5 WK’s meedraaien. Verder erg veel blessures en met name forse zwellingen bij 1 sessie van 2 x 8 wedstrijden zaten in de rode kleedkamer 7 boksers met ijs op voorhoofd , jukbeenderen en / of oor. NL laatste WK top 8 plaats 2003 ( Kocabas Thailand ) Laatste WK medaille 1993 ( Joval , brons Finland). Peter is fit en gaat er alles aan doen om naar 20 jaar weer een medaille naar NL te brengen. Zwelling voorhoofd is flink afgezakt. Was toch een hele klus, maar goed gegaan ( 8 x 20 minuten ijs , en een top zalf uit de apotheek thuis ( naam volgt ligt nu op de kamer bij Peter) vr gr Hennie

Nieuwsflits 3:
De halve finalisten zijn bekend na een bloedige en met veel grote zwellingen gepaard gaande kwartfinale sessie. Het lijkt of men niet wil stoppen bij blessures , in het superzwaar mocht een Oekraïner door met een scheur die daarna nog enkele malen werd geraakt en vervolgens nog verder openscheurde tot ca. 6 cm breed en onwijs diep. De Ier Paddy Barnes had zijn oog dicht , jukbeen en voorhoofd zwaar gezwollen. Etc. Deze blessure partijen worden uitgepunt waarbij in een aantal gevallen de geblesseerde ook wint. De vraag is of men dan over 2 dagen hersteld is ? Je ziet dat men met het boksen er rekening mee probeert te houden, maar men waardeert het werk boksen hoog dus iedereen gaat in een hoog tempo en met veel meer slagwisselingen dan bij het eerdere puntensysteem tekeer. Dan gebeurt het toch snel dat de hoofden tegen elkaar komen en ook reguliere stoten treffen met name de oogkas, oor en voorhoofd directer als in het verleden.

De ranking tot nu toe: Europa 17 , Azië 12 N en Z Amerika 10 en Afrika 1 halve finalist. Landen top 3:KAZ 8, CUB 5, RUS 4,
Europa: RUS 4, AZE en ITA 3, IRL en GER 2 . UKR , ENG , WAL ieder 1 halve finalist.

Gr Hennie Verstuurd vanaf mijn iPhone

Het WK van Peter Müllenberg (ABCC)

Peter en ondergetekende arriveerden op de 11e Oktober in Almaty en na de loting op zondag 13-10 bleek dat Peter was geplaatst als 5e op basis van zijn goede EK resultaat. Voordeel natuurlijk omdat je daarmee niet direct tegen een andere top 8 bokser hoeft aan te treden. Nadeel was wel dat Peter pas de 20e ( 4 dagen later als de eerste 81 kg boksers) in actie moest komen.
Het was dus zaak scherp te blijven, daarom voor de 14e een sparring afgesproken met de Hongaren, die echter op het laatste nippertje hier van afzagen. De volgende dag een uitstekend alternatief gevonden ! niemand minder dan de Cubaan Julio La Cruz Peraza zat met hetzelfde probleem en Peter en La Cruz hebben uitstekend kunnen sparren samen ter voorbereiding op hun wedstrijden. La Cruz prolongeerde overigens op indrukwekkende wijze hier zijn wereldtitel van 2011.

De wedstrijd Peter kwam in zijn eerste wedstrijd in actie tegen de fysiek sterke Turkmeen Arslanbek Achilov , na een wat stroeve eerste ronde waar Achilov een aantal keren met gevaarlijke hoeken doorkwam ging het in de tweede ronde al een stuk beter en wist Peter het initiatief naar zich toe te trekken. In de derde ronde domineerde en controleerde Peter de partij, maar moest op basis van de mindere eerste ronde genoegen nemen met een magere 2-1 zege.

In de 2e wedstrijd kwam Peter in actie tegen de jonge Schot Scott Forrest ( 2e jeugd WK 2012) De Schot was te langzaam voor Peter en raakte erg onder de indruk van de harde stoten. Peter domineerde in alle drie de ronden de wedstrijd en won alle ronden duidelijk. Heel even in 3 was Peter wat nonchalant en incasseerde enkele onnodige treffers. Vervelend genoeg liep Peter een forse buil op zijn voorhoofd op ( halve sinaasappel) nadat de Schot wat onbenullig met zijn hoofd erin vloog . 8 x 20 minuten koelen waren noodzakelijk en een uitstekende zalf voor de nacht om er de volgende morgen bij de weging en keuring weer goed uit te zien. Want hoewel veel boksers erg lang moesten wachten om in actie te komen, als het dan eenmaal zover was , waren het ook direct 3 wedstrijden in 4 dagen en dat valt toch niet echt mee zonder kap.

Kwartfinale: Hoewel onze doelstelling namelijk een plaats bij de beste 8 van de wereld behaald was, bokste Peter tegen de Azië kampioen Oysbek Mamazulunov uit Oezbekistan toch minder vrij dan ik verwacht had. Natuurlijk wilde Peter, en ik ook dolgraag net als bij het EK een medaille omdat het inmiddels 20 jaar geleden was dat Raymond Joval in Tampere een WK medaille had gewonnen. En een EK en WK medaille in een jaar zou natuurlijk geweldig geweest zijn.

Peter begon echter voor zijn doen veel te behouden aan de eerste ronde en verloor die dan ook unaniem bij alle drie de juryleden .In de tweede ronde ging het een stuk beter en zag ik toch wel een licht voordeel voor Peter. In de derde ronde was Peter erg sterk en controleerde en domineerde hier het gevecht. Jammer was dat Peter in deze partij toch wat teveel met zijn hart bokste en wat minder met zijn hoofd, Dit uitte zich met name in te vaak op een te korte afstand meeknokken met de beresterke Uzbeek. Afgezien van de mindere eerste ronde denk ik dat wanneer Peter in 2 3 tot 4 meer dominante aanvallen op hele afstand had gebracht hij ook deze ronde bij die 2 juryleden had gekregen die hem nu ook de derde ronde gaven, en daardoor had Peter de partij zij het met een split decision naar zich toe gehaald! Jammer dus net niet!!!

Toch al met al een resultaat om blij mee te zijn, na de zilveren medaille op het EK toonde Peter aan dat het in Minsk geen toeval was en dat hij echt bij de top 10 van de wereld hoort zoals ook de AIBA ranking aangeeft. Hiermee zijn bijna alle vooraf gestelde doelen voor 2013 behaald, 4 medailles in 5 toernooien, een medaille op het EK, een plaats bij de beste 8 op het WK, wat inmiddels ook alweer 10 jaar geleden was voor een NL bokser (Husnu Kocabas in Bangkok 2003) nu nog een succesvol WSB debuut voor Milano Thunder dan is het helemaal ok voor 2013.

Peter en ik zien in ieder geval de toekomst met vertrouwen tegemoet! En zijn er van overtuigd dat er nog stappen voorwaarts gezet kunnen worden, zowel technisch-tactisch als fysiek. Zeker als we ook nog eens m.b.t. de mogelijkheden gelijkwaardig aan de concurrentie zouden kunnen werken! Als trainer wil ik ook Peter een groot compliment maken voor zijn geweldige inzet. Ook tijdens alle trainingen die hij uitvoert zonder trainer. De enige weg naar succes is keihard samenwerken en ook moet je als trainer blind moet kunnen vertrouwen op je bokser ten aanzien van het uitvoeren van trainingsopdrachten m.b.t. omvang, uitvoering en afgesproken intensiteit ook zonder het toeziend oog van de coach!

Met vriendelijke groeten

Hennie van Bemmel

Bijlagen: AIBA overzichten.

NOOT:
Hennie van Bemmel en Abdul Fkiri hebben met succes deelgenomen aan de AIBA 3 sterren coaches opleiding en het afsluitende examen.
De opleiding werd van 22 tot en met 26 September gehouden in Olympisch steunpunt Hennef , Duitsland en stond onder leiding van oud DBV bondscoach en nu AIBA instructor Adolf Angrick.
Het examen bestond uit een theoretisch gedeelte met het schrijven van een competitie/trainings jaarplan,en het beantwoorden van 50 vragen over trainingsleer, reglementen etc. Het praktische deel bestond uit een (deel) van een training inclusief het aanleveren van de lesvoorbereiding/leer/trainingsdoelen, en een korte theoretische/praktische toets m.b.t de diverse vormen van krachttraining. Deelnemers zijn geslaagd wanneer minimaal 85% van de maximaal te behalen score werd gerealiseerd.
Hennie heeft tijdens het WK in Almaty de certificaten en bijbehorende verzorgingstassen in ontvangst genomen.