Verslag van 53e Internationale bokstoernooi Belgrad Winner Servië 2015

Deelnemers: 98 uit 19 landen. Deelnemende landen:  CRO- CYP- CZE- FRA- FIN- GER- GRE- HUN- ISR – KAZ- MDA- MKD – NED- NOR –SCO- SLO –SRB –SWE – WAL Nederlands team: 60 Enrico Lacruz, 69 Wouter Djokic ,  75 Max van der Pas , 91 Roy Korving scheidsrechter Martin van Delden, coach Goran Djokic , teamleider/coach  Hennie van Bemmel. Supervisor was de Rus Laptev.

Organisatie, huisvesting en voeding goed. Verblijf, wegen, keuren, loten allemaal in hotel Yugoslavia. Eigen bijdrage voor eten en slapen 30 euro p.p per dag. Omdat er maar 3 boksdagen waren werd er in een aantal gewichten met 2 groepen gewerkt. Bijvoorbeeld bij 16 deelnemers zoals bij Enrico werd gewoon één loting verricht met 16 nummers en vervolgens werd 1-8 groep A en 9-16 groep B.

24 april :kwart finales

60 kg: Enrico la Cruz – Zhaksylyk Ilyassov, Kazakhstan .

Enrico had in de eerste ronde duidelijk last van het feit dat hij een aantal maanden geen wedstrijd had gebokst maar wist op basis van een goede ronde afsluiting de eerste ronde te winnen . Vanaf de tweede ronde bokste hij degelijk en effectief, en ving de Kazak uitstekend op met zijn rechter opstoot en zetten dan direct aan voor een tegen aanval. In 3 gooide Enrico het temp omhoog en scoorde uitstekend met variabele acties. Een duidelijke 3-0 overwinning voor onze landgenoot.

69 kg: Wouter Djokic – Lazar Stanojevic ,Servië.

Wouter bokste beheerst en vooral gedisciplineerd tegen zijn finale tegenstander van de Servische kampioenschappen 2014. Toen won Wouter, en ook nu liet Wouter zien dat hij de betere en vooral veel completere bokser was. Harde enkelvoudige treffers op het lichaam afgewisseld met snelle combinaties naar lichaam en hoofd gaven de jury een duidelijk beeld wie de betere bokser was, en Wouter won dan ook unaniem alle 3 ronden  ( 3x 30-27) en kwam geen moment in de problemen. Een goede overwinning voor Wouter die op 10 mei wederom bokst tegen Stanojevic in de finale van Servië 2015.

75 kg: Max van der Pas – Zoltan Harcsa ,Hongarije.

Max bokste een prima wedstrijd tegen deze ervaren Hongaar ( 3e WK jeugd en 3e Jeugd Olympische spelen 2010, 9e WK 2011, 5e WK 2013, 3e EK 2013, 5e OS Londen 2012) het was fijn te zien dat de goede lijn bij Max zich stap voor stap voortzet. Het was een gelijkopgaande strijd, waarin Max het eind van de 2e  en met name de 3e ronde naar zich toe trok, en een nipte maar verdiende  2-1 overwinning boekte . Maar belangrijker voor ons was zoals gezegd weer en stap verder als je gelijkwaardig met deze jongens mee kunt boksen. (29-28,29-28, 28-29)

91 kg: Roy Korving – Andrej Pesic ,Servië.

Roy begon wat stroef tegen deze kwalitatief veel mindere bokser, en omdat hij niet scherp en overtuigend opstartte kwam Pesic met een rommelactie in die een cut op het rechter ooglid veroorzaakte. De dokter gaf na een blessure check het gevecht vrij, en nu pakte Roy effectief en explosief door en trof Pesic zo hard op de lever dat deze werd aangeteld en niet meer herstelde waardoor de partij werd gestopt in het voordeel van Roy. Winst TKO 1e ronde Roy. 

25 April: halve finales 

Enrico Lacruz – Amet Eminovic , Macedonië

Woont en traint in Duitsland ( kampioen van Duitsland 2013, 2e in 2011 en 2012, WSB 2013-2014)

Enrico bokste in onze ogen beter dan in de eerste wedstrijd, en dat was ook nodig omdat de in Hannover woonachtige en voor Macedonië boksende Eminovic met veel passie en inzet bokste. Enrico was echter sneller en tactisch wat slimmer. De variabele acties van Enrico en het goede afsluiten van iedere ronde vormden de basis voor de overwinning, die door de jury minder duidelijk werd geacht, dan wat wij verwachten. Enrico won met 2-1 (29-28.29-28,28-29) en plaatste zich daarmee voor de finale.

Wouter Djokic – Dennis Broadhurst , Schotland

Ook in de halve finale bokst de pas 19 jarige Wouter een zeer beheerste en met overtuiging controlerende wedstrijd. De wilde aanvallen van de fysiek sterke en hard stotende Schotse kampioen leverden geen enkel probleem op voor de slim boksende Edenaar. Wouter scoorde ook nu weer met harde stoten op het lichaam en counterde prima als de Schot aanviel. Wouter won dan ook nu weer bij alle drie de juryleden alle drie ronden ( 30-27,30-27,30-27) en plaatste zich voor de finale.

Max van der Pas – Alexander Drevnovak , Servië

( 5e WK 2011, 10e WK 2013, 5e EK 2013, deelnemer OS 2012 2e ronde)

Ook nu weer een tegenstander die je nodig hebt om jezelf te meten en te bepalen hoever je op koers ligt. In tegenstelling tot de eerste wedstrijd van Max, was afgesproken zeelf direct dominant op te starten en dat lukte aardig, waarop 4 van de 5 juryleden deze rond aan Max gaven.

In de 2e ronde maakte Max een fout zijn stoothand als hoek met regelmaat in te zetten als hoek en niet als de bij hem veel effectiever directe. De hoek miste vaak, en Drevnovak counterde effectief. Deze ronde ging bij alle 5 de juryleden naar Drevnovak. In drie ging het een stuk beter, Max stootte zuiverder n meer binnendoor. Deze ronde ging met 4-1 naar Max.

Bij de einduitslag had Max domme pech! 3 van de 5 Juryleden gaven de winst aan Max, maar zoals bekend loot de pointer 3 van de 5 juryleden uit die de einduitslag bepalen. In dit geval gingen uitgerekend de twee tegenstemmers mee, en maar 1 van de drie voorstemmers.

Een 2-1 nederlaag voor Max, die tevreden terug kan kijken op de geleverde prestatie.

Zie ook het bijgevoegde punten briefje,

Roy Korving – Marko Calic , Kroatië

( Nationaal kampioen 2009-2014, WSB 2011-2012/ 2012-2013, deelnemer WK 2009 2e ronde, EK 2013, 5e plaats WK 2013, waar hij verloor in de kwartfinales van wereldkampioen Clemente Russo)

Ondanks dat Roy te afwachtend opstartte, zeker in de wetenschap dat hij een wondje had en het risico bestond dat dit toch vroeg of laat open zou kunnen gaan, was het toch Roy die beter bokste en eigenlijk deze ervaren bokser controleerde . Er bestond dan ook geen twijfel over het resultaat van de eerste ronde 3x 10-9 was dan ook de score voor Roy! Helaas, ging toch tengevolge van een stoot het wondje op het ooglid weer bloeden , en liet de dokter de partij staken. Een hele vervelende TKO Injury nederlaag voor Roy die zo goed bezig is dit seizoen! Calic won vervolgens in de finale tegen een Schot en werd uitgeroepen als beste bokser van het toernooi!

26 April: Finales

Enrico Lacruz – Josh Sandford ,Schotland 

De internationaal nog niet zo ervaren Schot , bokste hier een goed toernooi en versloeg in de halve finale zelfs nipt de meervoudige Duitse kampioen Edgar Walth.

Enrico bokste een uitstekende finale, degelijk , beheerst en vooral variabel, waarbij hij achteruit boksen , counteren en overnemen steeds weer afwisselde met zelf druk zetten en het initiatief en de regie steeds aan zijn kant lag. Wanneer de Schot kwam ving Enrico hem perfect op met een rechteropstoot, draaide met een lange linkerhoek weg en kwam direct zelf met een actie. Prima variërend rond, binnendoor en hoog en laag. Kortom een goede prestatie en wederom goud  in zijn eerste internationale toernooi als lichtgewicht!

Wouter Djokic – Vasili Belous, Moldavië

( WK deelnemer 2007(3e ronde), 2009 (2e ronde), 2011 (5e plaats), 2013 ( 3e ronde), EK deelnemer in 2007 – 2011 en 2013 5e plaats, OS Londen 2e ronde, WSB 2012-2013)

Wouter leverde tegen de ervaren Belous ondanks de 2-1 nederlaag een wedstrijd af om trots op te zijn. 19 jaar en zo goed mee boksen met deze ervaren internationale topper geeft vertrouwen voor de toekomst. Wouter liet zich niet verrassen door de hard stotende Moldaviër , we waren immers gewaarschuwd voor zijn droge stoten omdat Steven Danyo in een van zijn laatste gevechten als amateur tijdens een internationaal KO ging tegen Belous.

Wouter bokste goed, draaide goed links om en nam prima over. Ook Wouter nam het lichaam uitstekend mee, en bokste vooral met zijn hoofd en niet met zijn vechtershart en dat was de goede tactiek tegen Belous. Een uitstekend resultaat voor Wouter , deze zilveren medaille!

Al met al een uitstekend resultaat voor ons nog jonge team met zijn vieren 10 wedstrijden gebokst waarvan 7 winst is internationaal prima.

Ook onze scheidsrechter Martin van Delden heeft een goed en druk programma afgewerkt in de Servische hoofdstad.

Boksers nogmaals dank voor jullie inzet , teamspirit en de passie waarmee gebokst werd, Goran dank voor de fijne samenwerking !

Met sportieve groet,

Hennie van Bemmel