Verslag Olympische Hoffnungen des Nordens

Internationaal toernooi voor cadetten
Vrijdag 21 september 2012 om 7 uur is de Nederlandse selectie vertrokken uit Papendal richting Wismar. De Nederlandse selectie was samengesteld uit de volgende boksers.

36 kg Simon Pormes,

54 kg Sam Wagensveld,

57 kg Bradon Mullenburg,

60 kg Stevan Djokic,

63 kg Agnus Schmaloer.

Scheidsrechter AIBA** Theo Boomkens.

Trainer coaches Rene Prins, Goran Djokic

Een meereizende ouder Harry Snellenburg .

De planning was om rond 12 uur in Wismar aan te komen. Omdat de weging was gepland om 13.00 uur, loting om 16.00 en de wedstrijden zouden om 17.00 uur beginnen. Dat zou was voor onze bokser genoeg zijn om zich mentaal en fysiek voor te bereiden op de wedstrijd.

De eerste 200 km ging voorspoedig. De ellende begon tussen Bremmen en Hamburg ( er was een ongeluk gebeurt) wat een grote file veroorzaakte. Er was geen mogelijkheid Wismar te bereiken. Het werd al gauw duidelijk dat we niet op tijd zouden aankomen. Wij hebben toen direct contact opgenomen met de organisatie van het toernament Andresas Taruttis en Hans Birka en hen gevraagd om onze wedstrijden te verplaatsen naar het eind van het programma. Dit hebben zij gedaan.

Na een lang aantal uren in de auto. Is het bij de jongens duidelijk merkbaar dat ze vermoeid zijn. Een paar van de jongens hadden nog niets gegeten omdat ze op gewicht moesten zijn. De paniek begon een beetje toe te slaan zowel bij ons als bij de organisatie zij belden ons om te vragen of je nog op tijd daar konden zijn. Rondom 18.00 uur hebben we eindelijk de sporthal bereikt. Hans Birka stond ons al op te wachten en vertelde ons dat er nog 3 partijen waren en dat dan onze bokser de ring in moeten. Als trainer/ coach heb ik getwijfeld of we dat zouden doen. Samen met mijn college Rene Prins heb ik besloten de jongens toch te laten boksen.

De eerste in ring was Agnus tegen Jonaton Zumbe ( Duits kampioen WK deelnemer).

Agnus heeft deze wedstrijd heel goed gebokst. Hij heeft ons laten zien dat hij ook tegen zulke jongens goed weerstand kan bieden. De rechtsvoor staande Jonathan had grote moeite om punten te scoren. De 2e ronden zette de Duitser meer druk op onze bokser en heeft in deze ronden een paar punten gescoord. Agnus heeft geprobeerd hem op te vangen met stoothand en zij verplaatsing. De 3e ronden zette de Duitser nog meer druk op onze bokser. Agnus heeft zich goed verzet maar ring ervaring, handelingssnelheid en conditie was aan de kant van de Duits kampioen. Agnus verloor de wedstrijd op punten maar heeft een goed prestatie geleverd.

Direct hierna kwam Brandon in de ring. Hij bokste tegen Murat Ersoy.

Het was een gelijkwaardige tegenstander. Brandon heeft mogelijkheden geopend voor een goede wedstrijd. De 1e ronden begint Brandon voorzichtig. Omdat wij niets over deze tegenstander wisten. Na een paar wisselingen van stoten was het duidelijk dat Brandon beter was. In de 2e ronden heeft Brandon het advies gekregen om meer de stoorhand te gebruiken en diagonaal aanvallen. Brandon heeft hier goed naar geluisterd. Brandon kwam in de 2e ronden op een duidelijke voorsprong. Het viel ons op dat de tegenstander bij druk verschijnselen van vermoeidheid begon te vertonen. Brandon kreeg nadien de opdracht meer druk te zetten en 2 en 3 aanval in te zetten. Brandon heeft hier goed naar geluisterd en won duidelijk de wedstrijd op punten.

Na een wedstrijd tussen moest Stevan in de ring tegen Ali Bilgic Chodr. De tegenstander was een kleine en gespierde bokser. Stevan kreeg de opdracht om lang te boksen en door verplaatsing naar de zijkant de sterke tegenstander met de stoothand op te vangen. In de eerste ronden heeft hij dit uitstekend gedaan en hij stond 1 punt voor. Voor de 2e ronden was de opdracht hetzelfde. Voor Stevan was het niet genoeg dat hij is een betere bokser. Hij wilde ons laten zien dat hij ook sterker was. Hij viel brutaal de sterke Duitse bokser aan. In het begin van de 2e ronden bij het wisselen van de stoten slipte Stevan door een duw stoot en viel op de grond. Dit was genoeg voor de fungeerde scheidsrechter om hem 8 tellen te geven. Dit was het beslissende moment van de wedstrijd. Stevan probeerde dit te compenseren met harde aanvallen maar de zijn stoten werden niet meer geteld. In de 3e ronden stond Stevan 3 punten achter en kreeg de opdracht alles of niets. Hij viel de tegenstander met zware stoten aan. De eerste minuut verzetten de tegenstander zich en veranderen toen en begon te rennen door de hele ring om niet te hoeven boksen. Stevan heeft de achterstand niet kunnen compenseren en verloor op punten.

De 4e bokser was Simon tegen Valon Cekijaj. Dit was een wedstrijd met gelijkwaardige tegenstanders. Alle twee beheerste ze dezelfde technieken en tactieken. De 1e ronden was een tactische uitlokking van de tegenstander. Voor Simon was een speciale ervaring omdat hij nog nooit tegen een bokser had gebokst met zo’n goede verplaatsingen vaardigheid . In de 1 e stond hij 1 punt achter. In de 2e ronden kreeg hij de opdracht dat hij veel moet doen om de achterstand te compenseren. Simon heeft zijn best gedaan en geprobeerd meer zijn stoothand en combinaties van 3 of 4 stoten te gebruiken. Maar de tegenstander was goed op zijn benen en verdween op tijd. Dat was heel frustrerend voor Simon. In de 3e ronden kreeg hij de opdracht nog harder aan te vallen maar het lukt hem helaas niet de achterstand te compenseren en hij verliest de wedstrijd op punten.

Onze 5e bokser Sam Wagensveld was vrijgeloot.

Na de wedstrijden mochten we naar het hotel. De organisatie had eten voor ons bewaard en na het eten dingen de boksers naar hun kamers en bleven de trainers achter om afspraken te maken voor sparringen en trainingscessies. Er werd afgesproken dat Stevan de volgende dag zou gaan sparren tegen boksers uit Zweden Shukrat Adihanov , de Duitser Metin Siukmen en de Zweed Mohamed Kuci. Agnus zou sparren tegen Mohamed Kuci.

De 2e dag de halve Finales.

In 9 uur in de ochtend hebben onze jongens Agnus en Stevan sparringscessies gedaan en hebben beiden uitstekend gepresteerd.

De eerste wedstrijd moest Simon tegen Nick Bier. Deze tegenstander is bekend als een agressieve en goed technisch opgeleiden bokser. Simon heeft de opdracht gekregen om goed te verplaatsen en de aanvallen van de tegenstander goed op te vangen. In de eerste ronden heeft hij dit heel goed gedaan. De eerste ronden was gelijkwaardig omdat de tegenstander tactische fouten maken en na inzet van de aanval veel te ver uit stapte en kon niet gebruik maken van zijn handelingssnelheid en kracht. In de 2e ronden was opdracht hetzelfde. Het was belangrijk om niet in stootwisseling met Nick te komen. De Duitse bokser kreeg goed adviezen vanuit zijn hoek en stapte bij het inzetten van de aanval niet meer veruit. Na missen van eigen stoten bleef hij dicht bij Simon en kreeg toen de gelegenheid de 2e aanval in te zetten en scoorden hij meer punten. 3e ronden Simon kreeg de opdracht om buiten afstand te blijven wat hij ook heeft gedaan. Simon verloor de wedstrijd op punten.

De 2e wedstrijd was Sam Wagenveld tegen Grischo Smavonyan. Sam kreeg de opdracht om lang te boksen en de tegenstander te stoppen met stoothand op de hele afstand. Het was een lastige en fysiek sterke tegenstander en zette Sam onder druk. Sam heeft weinig gebruik gemaakt van zijn voeten en werd door zijn tegenstander vaak in de hoek vastgezet. De stoothand was niet krachtig genoeg om de agressieve Duitser te stoppen. In de 2e ronden stond Sam achter op punten en kreeg hij de opdracht om veel te verplaatsen en niet in stootwisseling te komen met zijn tegenstander. Sam heeft goed naar de opdracht geluisterd, bewoog goed en raakte zijn tegenstander op lange afstand. De ronden was gelijk. De 3e ronden kreeg Sam dezelfde opdracht om goed te verplaatsen en niet in de touwen en hoeken te komen en niet in stootwisseling met zijn tegenstander te komen. Sam heeft goed gebokst en de tegenstander werd gefrustreerd. Deze ronden was voor Sam maar het was niet genoeg om de wedstrijd winnen. Sam verloor de wedstrijd op punten.

Als laatste kwam die dag Brandon in de ring tegen Surik Jangojan. De Duitser was een sterke tegenstander. Brandon kreeg de opdracht de eerste ronden veilig te boksen en zijn stoothand goed te gebruiken. De tegenstander maakte druk op Brandon en Brandon trok zich terug naar de touwen en hoeken en beperkte hierdoor zijn eigen beweging en verplaatsingsmogelijkheden. Deze tegenstander was fysiek sterker dan Brandon en deze situatie was ideaal voor hem en bouwde de tegenstander een lichte voorsprong op. In de 2e ronden kreeg Brandon de opdracht om in het midden van de ring te blijven. Brandon heeft zijn best gedaan om deze opdracht op te volgen maar het was niet genoeg. Hij bleef in zijn eigen patroon hij stapte veel te ver achteruit en kwam weer in touwen terecht. De 3e ronden kreeg Brandon dezelfde opdracht en om naar de zijkant uit te stappen. Soms deed hij dat goed. Maar bleef ook vaak in zijn eigen patroon en kwam dan terug in de touwen. Brandon verloor de wedstrijd op punten.

Na de wedstijden gingen we terug naar het hotel om de wedstrijden te analyseren en een plan te maken voor de volgende dag. Wij hadden geen boksers meer in de competitie maar wilden nog wel sparren.

Voor Simon hebben wij geen sparringpartner gevonden.

Sam had een teenblessure en wij hebben hem niet laten sparren.

Na een zware wedstrijd en een zware sparringscessie de voorgaande dagen hebben we besloten Agnus niet te laten sparren .

Brandon heeft gespard tegen Edwin Millberger

Stevan tegen Patrick Muller.

Zondagochtend hebben deze 2 sparringen plaatsgevonden en onze bokser hebben uitstekend gepresteerd.

Ook wil ik alle mensen bedanken die mee naar Wismar zijn gegaan. Met name mijn collega Rene Prins, Theo Boomkens en Harry Snellenburg.

Groet

Goran Djokic