Verslag EK Boksen Elite mannen van 6 t/m 15 augustus 2015 in Zamokov Bulgarije.

EK ploeg Bulgarije

De Nederlandse selectie bestaande uit de boksers Enrico Lacruz (60), Wouter Djokic (69) , Max van der Pas (75) , Peter Müllenberg (81) en Roy Korving ( 91) hebben deelgenomen aan het EK mannen in Zamokov ( Bulgarije). Begeleiding was in handen van Goran Djokic en Hennie van Bemmel.

Er was helaas geen Nederlandse scheidsrechter geselecteerd.

Aan het EK namen dit keer 220 boksers deel uit 41 landen, het EK was tevens een kwalificatie mogelijkheid om een startbewijs voor het WK te Doha (Quatar) in Oktober dit jaar te bemachtigen.

De wedstrijden werden gehouden in het stadje Zamokov, alle boksers en begeleiders waren ondergebracht in het mooie wintersport oord Borovets op ca 15 minuten rijden van de hal.

Het hotel , maaltijden en de totale organisatie waren uitstekend . Wegen, keuren, technische besprekingen en loten was allemaal in het hotel.

Onze mensen waren ingedeeld in poules met het volgende aantal deelnemers:

Enrico: 26 , Wouter: 26 , Max: 27, Peter: 28 , Roy:

Max en Wouter kwamen door een vrijloting direct bij de laatste 16, Ook Peter had direct een plaats bij de laatste 16, omdat hij op basis van zijn AIBA ranking positie als 2e geplaatst was.

Voorronden:

Enrico Lacruz – Vanja Bocic ( Servië)

Na een redelijk gelijkopgaande eerste ronde trok Enrico in de laatste minuut het initiatief meer naar zich toe, en won deze ronde bij 2 van de 3 juryleden. Hoewel Enrico wat nerveus begon aan de 2e ronde en te vaak miste met een linkerhoek won hij deze ronde unaniem. Ook de derde ronde ging duidelijk naar Enrico die nu rustiger , maar veel dominanter en scherper bokste en veel variabeler was dan zijn tegenstander. 3-0 score voor Enrico.

Roy Korving – Pirro Quini ( Kosovo)

De onervaren Quini was geen partij voor Roy, opdracht voor Roy was de kleine fysiek sterke man lang te boksen, en af en toe het lichaam hard mee te nemen. Belangrijkste opdracht voor Roy was het voorkomen van een hoofdblessure! Roy voerde de opdrachten goed uit en won de 1e ronde duidelijk. In de 2e ronde trof Roy de Kosovaar hard met een leverstoot waarop deze 8 tellen kreeg. Kort na het hervatten van het gevecht raakte Roy hem nog een keer vol op de lever, waarop Quini neer ging en werd uitgeteld. Winst door KO 2e Ronde Roy Korving.

1/8 Finales:

Max van der Pas – Astmer Bilali ( Albanië)

Hoewel het geen geweldige tegenstander was, en Max uiteindelijk met grote cijfers won, had Max net als zijn teamgenoten toch last van spanning en liep het stroever dan bijvoorbeeld in Halle. Wellicht dat ook de intense hitte in de hal mede de oorzaak was , maar het liep niet echt zoals te voren door Max en de coaches werd verwacht. Misschien dat we de gezamenlijke verwachtingen te hoog hadden gesteld nadat we de Albaniër in de voorronden in actie hadden gezien. Dat neemt niet weg dat Max deed wat hij moest doen , namelijk winnen, en dat deed Max heel duidelijk 3-0 ( 2 x 30-25 en zelf 1 x 30-24!)

Roy Korving – Kevin Melhus ( Noorwegen)

De grootste zorg die we over deze tegenstander hadden was dat hij door het wilde inkomen met zijn hoofd zeker gelet op de recente blessures van Roy een hoofdblessure bij onze landgenoot zou veroorzaken. In de clinch situaties zaten Roy’s handen er al beter tussen dan in voorgaande keren en hij draaide zijn hoofd ook al beter weg, maar het voorkomen van deze blessures in het boksen zonder kap blijft een aandachtspunt voor Roy! Hoewel Roy wat gespannen begon won hij toch duidelijk de eerste ronde, het werd voor ons in de hoek nog wel even spannend toen Roy de lange Noor waarschijnlijk tengevolge van spanning in de tweede ronde te laag raakte maar er kwam gelukkig geen waarschuwing. De tweede en de derde ronde gingen heel duidelijk naar Roy en deze plaatste zich met een 3-0 overwinning ( 30-27, 30-26 en 30-25) voor de kwartfinales.

Wouter Djokic – Clarence Goyeram ( Zweden)

De ervaren rechtsvoorstaande zweed begon fel en bouwde de 1e ronde verrassend goed op, en won de eerste ronde dan ook terecht.

In de tweede ronde nam Wouter het uitstekend over en kreeg de Zweed het zwaar te verduren. Op 2 moeilijke momenten spuwde hij zijn tandenbeschermer uit en daarnaast werd hij in deze ronde ook nog aangeteld na een paar harde treffers van Wouter. De tweede ronde was dus duidelijk voor Wouter.

We gingen er dan ook vol vertrouwen vanuit dat Wouter in de derde ronde deze lijn zou voortzetten, omdat de Zweed er helemaal doorheen zat, maar ook Wouter had problemen en kon in de derde ronde niet de power brengen die nodig was om de Zweed duidelijk te verslaan. Aan het eind van de ronde haalde de Goyeram nog een keer alles uit de kast en wist de 3e ronde nipt en daardoor de wedstrijd te winnen met een 3-0 ( 3x 29-28) De Zweed won uiteindelijk een bronzen medaille.

Gelet op de lichamelijke groei, zowel in lengte als mbt spiermassa, en vetpercentage lijkt het moment aangebroken voor Wouter om een gewicht hoger te gaan. Het gevecht tegen de weegschaal kost te veel energie en daarnaast plezier in de sportbeoefening.

 

Enrico Lacruz – Marcel Terteryan ( DEN)

We zagen een Enrico aan het werk die waarschijnlijk door de spanning niet het niveau van de laatste toernooien haalde maar dat zie je wel vaak op dergelijke toernooien. Het was te gehaast en met name niet zuiver genoeg, met te vaak te hoog geplaatste hoeken op momenten waar directes binnendoor veel effectiever waren. In de tweede ronde bokste Enrico al weer wat beter , maar de spanning zat hem toch duidelijk in de weg.lopende de tweede ronde en ook in de derde ronde was echter Enrico de betere bokser. Naast de inzet maakte het verschil in ervaring en individuele kwaliteit het grote verschil waardoor Enrico een duidelijke 3-0 overwinning boekte en doorging naar de volgende ronde: 3 x 30-27.

 

Peter Müllenberg – Uke Smalji ( Zwitserland)

De lastige lange Zwitser zorgt toch steeds voor verrassingen, bij de European Games, in Halle en ook hier waar hij een goede Moldaviër uitschakelde. Smalji begon furieus zowel stotend als bewegend, maar Peter bleef heel cool en steeds wanneer hij stootte was het raak. In de 2e ronde gooide Peter er een schepje bovenop en daarmee was het voor de Zwitser over, zeker nadat hij een aantal harde treffers had geïncasseerd. In 3 kon Smalji niet veel anders dan vasthouden en overleven, Peter maakte wel de fout hem te helpen vastpakken doordat hij er zelf te kort op kroop, terwijl Peters beste treffers kwamen vanuit de halve afstand.

Peter won met 3-0 ( 30-27, 30-26 en 29-28!)

 

¼ Finales:

Enrico Lacruz – Matteo Komadina ( Kroatië )

Hoewel Enrico gewaarschuwd was voor de fel opstartende rechtsvoorstaande Kroaat, liet hij zich aanvankelijk toch even verrassen. Normaal geen probleem omdat Enrico vaak een erg sterke tweede en derde ronde bokst, maar nu extra gevaarlijk omdat Komadina al redelijk gehavend aan het gevecht begint. In die gevallen zet mn alles op alles om de 1e ronde te winnen want als de blessure weer opengaat en je kunt na de 1e ronde niet verder , wordt er gepunt. Heb je dan ronde 1 gewonnen ben je geblesseerd en wel toch verder. Je zag hier dus alle boksers met een blessure alles op alles zetten in ronde 1 in de hoop dat er bijvoorbeeld in begin 2 gestopt moest worden. Enrico liet zich dus even verrassen door de snelle Kroaat, maar al snel raakte hij Komadina zelf ook hard en diens blessure ging weer open. Bij het eerste bezoek aan de ringarts wed Enrico vanuit de hoek gewaarschuwd voor het gevaar van uitpunten van de eerste ronde, en bij het hervatten van het gevecht pakte Enrico zijn tegenstander direct fel en duidelijk aan, en trof met harde stoten. De scheidsrechter ging al snel weer met de Kroaat naar de dokter en deze maakte een eind aan het gevecht. Omdat de 1e ronde niet was uitgebokst wordt er niet gepunt , maar komt er een TKO Injury uitslag in het voordeel van Enrico die daarmee zeker was van brons en deelname aan het WK.

 

Max van der Pas – Tomasz Jablonski ( Polen)

Van Jablonski wisten we dat hij kan marcheren, de succesvolle WSB bokser werkt als een paard. Afspraak was dan ook hem al in het midden van de ring hard af te stoppen met directe stoothand en voorhand hoek na en dan rechtsom wegdraaien en direct nog een tegenaanval er over heen zetten. Dit lukte niet optimaal omdat Max zich teveel achteruit liet zetten richting touwen en hoek en dan probeerde de nodige afstand te creëren door de Pool weg te duwen , wat veel te veel energie kost natuurlijk. Doordat Max de Pool ook nog een aantal keren vastpakte , ging de eerste rond naar de Pool. In de 2e pakte Max zelf het initiatief goed over, zette zelf af en toe druk , maar ving vooral de aanstormende Pool nu eerder op, stootte mee, draaide weg en nam met een goed actie over. Dit liep uitstekend en de 2e ronde ging dan ook unaniem naar Max. In 3 kon Max de lijn van de 2e ronde aanvankelijk niet voortzetten, hij reageerde te vaak met vastpakken op het alles of niets offensief van Jablonski wat in het voordeel van de Pool was, omdat deze na een break steevast als eerste opende. Jammer dat Max zijn dominantie van de 2e ronde niet kon herhalen in 3 want nu ging bij 2 van de 3 juryleden de laatste ronde naar de Pool waardoor deze met een 2-1 eindscore wist te winnen ( 30-27, 28-29, 28-29) Heel jammer want Max zat heel dicht bij een medaille! Omdat Jablonski zich later plaatste voor de finale betekende het gelukkig wel dat ook Max een ticket voor het WK bemachtigde!

 

Roy Korving – Tervel Pulev ( Bulgarije)

Hoewel de warming up uitstekend ging en Roy ogenschijnlijk ontspannen de ring in ging, hadden Goran en ik in de eerste ronde toch de indruk dat Roy erg onder de indruk raakte van de power van de Bulgaarse nr 3 van de Spelen van Londen. Roy was namelijk veel te pasief en dat veranderde ook niet nadat de heren een aantal malen met de hoofden tegen elkaar waren geknald. We hadden niet het idee Roy bij de les te krijgen terwijl hij normaal goed te sturen is, mogelijk nam ook de spanning Roy te veel mee nu. De 2e ronde gaf ondanks onze adviezen eenzelfde beeld als de eerste ronde. De Bulgaar bepaalde en Roy bleef te passief. Na weer een botsing met de hoofden waaraan beide boksers schuld waren had Pulev er weer een scheur bij en ging bij Roy een oude blessure open. Omdat Roy de eerste beide ronden kwijt was hebben we de scheur goed bekeken en behandeld en toch besloten door te gaan met de opdracht nu alles uit de kast te halen. Dat deed Roy in 3 zeer goed, toen Roy strak en zelfbewust begon te boksen kreeg Pulev grote problemen en verloor dan ook de derde ronde unaniem. Zo jammer , hier had eenvoudig weg meer ingezeten als Roy met wat meer zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen te werk was gegaan, aan de andere kant Roy is net 20 geworden en ontwikkelt zich prima, en alles heeft nu eenmaal een beetje tijd nodig! Uitslag 3-0 voor Pulev ( 3x 29-28).

 

Peter Müllenberg – Cem Karlidag ( Turkije)

Peter moest aantreden tegen een oude bekende, de kleine, gevaarlijke Turk Karlidag, in Baku was Peter de betere bokser en ook nu was dat het geval. De Turk kwam met veel geweld, maar ook met een uitstekende techniek en een door zijn coach Chromov ( 20 jaar hoofdcoach Rusland , nu werkend in Turkije) uitgedachte tactische marsroute , nl geen stap te veel en alleen stoten vanuit een kansrijke situatie/positie.

Peter hield echter uitstekend het overzicht en overwicht, scoorde goed met zijn voorhand en draaide slim counterend weg. Een keer trof de Turk hard met rechts , maar over de hele linie bokste Peter goed en veilig, ook nu weer maakte Peter de fout er soms te dicht tegen aan te komen waardoor hij dan zijn stoten niet optimaal kwijt kan en daar ook niets te zoeken heeft! Hoewel Peter in onze optiek , en ook die van Chromov duidelijker won als in Baku ( 3-0) kwam er nu een 2-1 uitslag uit.

De Engelsman had Peter verliezer, en dat had waarschijnlijk meer te maken met het feit dat team GB liever de reeds gehavende Turk als halve finale tegenstander voor de Brit Buatsi had dan onze Peter.

Uitslag 2-1 ( 30-27, 29-28, en 28-29 ) en zeker van brons alsmede een WK ticket.

 

Halve Finales:

Enrico Lacruz – Joseph ( Joe) Cordina ( GB)

Zoals vaker de laatste toernooien begon Enrico niet fel en dominant genoeg aan de eerste ronde, en liet zich af en toe te eenvoudig raken met enkelvoudige treffers van de Brit. Aan het eind van de ronde ging het wat beter, maar de eerste ronde was duidelijk voor Cordina.

In de 2e ronde ging het een stuk beter, aandachtspunt voor Enrico is het verbeteren van reactief boksen en zijn verdediging , hij neemt af en toe te lichtzinnig tegentreffers wat niet kan op dit hoge niveau. De overnames van Enrico waren goed maar ook de tweede ronde ging met name door enkelvoudige treffers naar Cordina. In de derde rond bokste Enrico prima, kwam sterk door met stoothand en linkerhoek en zette de Brit sterk onder druk. Naar ons idee ging de derde ronde duidelijk naar Enrico, maar 2 van de 3 juryleden dachten er anders over, en zij bepalen. Met een 3-0 score ging de overwinning naar Cordina     ( 2x 30-27 en 1x 29-28). Voor Enrico blijft dat hij zich goed blijft ontwikkelen met als bewijs een prachtige bronzen plak op zijn eerste EK mannen, een ticket voor het WK, en weer geweldig veel ervaring opgedaan met 4 wedstrijden waaruit weer veel te leren valt ! Prima prestatie . Tegenstander Cordina werd in de finale Europees kampioen.

 

Peter Müllenberg – Joshua Buatsi ( GB)

Ook deze wedstrijd bokste Peter een oude bekende ( WSB uit wedstrijd in E

Londen die Peter won) Peter bokste een goede halve finale, begon de 1e ronde rustig, zonder dat de fysiek sterke Engelsman gevaarlijk kon worden. Halverwege 1 verhoogde Peter het tempo en trof duidelijker en vaker dan zijn opponent. In de 2e en 3e ronde was Peter overduidelijk de betere bokser, en door snel, variabel en explosief boksen trok Peter eigenlijk de wedstrijd overtuigend naar zich toe. Buatsi probeerde het nog wel maar kwam er niet aan en werd een aantal keren erg hard getroffen. In 3 probeerde Buatsi het nog met zijn binnen Europa gevreesde harde rechter opstoot , maar Peter was attent en liet zich niet raken. Peter bokste de ronde geconcentreerd uit en plaatste zich met een 3-0 score ( 2×30-27 1x 29-28 ) voor zijn 2e EK finale op rij. Zorg hadden we na de wedstrijden over de armblessure die zijn kop weer opstak maar een aantal keren goed met de ijs in de weer deed wonderen.

 

Finale:

Peter Müllenberg – Joe Ward ( Ierland)

Hoewel de partij op de AIBA site beschreven wird als een van de betere finales , zal Peter dat gevoel zelf niet hebben ervaren. De slimme rechtvoorstaande Europees kampioen van 2011 bokste tactisch sterk en wist heel slim op de voor hem slechte momenten het gevecht te onderbreken , waarna Peter opnieuw moest gaan jagen. De grote drive en inzet van Peter was misschien ook nu zijn valkuil , want Peter schakelde te vroeg in de wedstrijd van hoofd naar hart , Teveel buigen of barsten en er te vaak te dicht tegen aan waardoor Peter zelf zijn stoten niet goed op een effectieve afstand kwijt kon en Ward het gevecht slim onderbrak. Hoewel Peter Ward een aantal keren goed trof, was de Ier beter , trof net wat vaker en draaide slim stotend uit op de aanvallen van Peter. Een energieke partij deze 81kg finale. Tijdens de derde ronde had Peter weer behoorlijk last van zijn arm maar beet de pijn weg en gaf nog eens alles. De winst ging echter terecht naar de Ier , die toch echt boven de rest van de Europeanen uitsteekt , toch wel een beetje een kunstenaar in de ring vinden wij.

Naar onze mening kan Peter terugkijken op een uitstekend EK, voor de 2e keer op rij de finale van een EK halen is natuurlijk een grote prestatie!

Samenvattend kunnen we natuurlijk erg tevreden zijn over dit EK, Met dit jonge team van 5 man doe je het goed met 2 medailles en 3 WK startplekken. Fijn ook dat we de positieve prestatie lijn van de afgelopen 9 maanden hebben kunnen doortrekken. Fijn ook dat we nadat Peter in 2013 voor het eerst na 20 jaar voor Nederland weer een EK medaille won , we er nu bij het eerstvolgende EK 2 jaar later direct weer bij zaten en nu zelfs 2 medailles hebben veroverd!

Ook prachtig natuurlijk met een relatief klein aantal boksers een gedeelde 8e plek in het medaille klassement te hebben behaald, boven landen als Wit Rusland, Italië, Duitsland, Hongarije en Roemenië . Dank aan iedereen die achter de schermen mee heeft gewerkt aan dit succes ,waarbij ik alleen wil noemen de ouders en partners van de sporters. Dank aan de sporters voor hen geweldige inzet en teamspirit , prachtig! Dank aan collega coach Goran Djokic voor de fijne samenwerking. Dank ook aan iedereen die in Nederland zo enthousiast met ons heeft meegeleefd ,geuit in vele aanmoedigingen en complimenten, dit is door het team als zeer positief ervaren.

Tot slot een kritische noot: SR commissie pak je verantwoordelijkheid en probeer door het gericht en vaker inzetten van de meest talentvolle scheidsrechters af te dwingen dat we over 2 jaar ook weer eens een scheidsrechter op een EK of WK hebben, dit is al veel te lang geleden!

Met vriendelijke groet,

Hennie van Bemmel.