Verslag eerste European Games Baku 2015

Nederlandse afvaardiging dames 75 kg Nouchka Fontijn, heren 81 kg Peter Müllenberg, Coaches Abdul Fkiri en Hennie van Bemmel.

Na een reis met wat vertraging in Istanbul en wat wachten op enkele teams in Baku kwamen we om ca 0.400 aan in het atleten dorp.

We werden al op het vliegveld gastvrij ontvangen door NOC perschef John van Vliet die ons naar het dorp begeleidde. Gedurende de hele spelen was de begeleiding door het NOC team daar ter plekken optimaal, ook de artsen en fysio’s stonden altijd en overal voor iedereen paraat. Bijzondere dank ook aan onze NOC prestatie manager Francesco Wessels die alles in het werk heeft gesteld ons zo optimaal mogelijk te laten presteren, en gelukkig waren ook zij erg tevreden over de inzet en attitude van de NBB afvaardiging.

Huisvesting en voeding perfect, technische zaken als meeting, wegen, keuren en loten perfect geregeld ,in het dorp op een paar minuten van ons appartement. De sfeer binnen het team NL was prima, en bood veel mogelijkheden om kennis te vergaren over het wel en wee van andere sporters, coaches en hun sportdisciplines door met sporters , coaches en de medische staf in gesprek te gaan, een verfrissende ervaring dus!

1/8e finales 19 Juni:

Nouchka Fontijn – Savannah Marshall ( GB)

Peter Müllenberg – Cem Karlidag ( TUR)

Nouchka Fontijn zat in een poule met 13 dames, en werd in de loting ( waarbij in tegenstelling tot de heren) niet werd geplaatst , gekoppeld aan een oude bekende, Savannah Marshall GB wereldkampioene 2012, waartegen zij 2 keer eerder bokste , beiden wonnen 1 keer, dus een pittige loting. Nouchka bokste een solide en beheerste wedstrijd tegen de Engelse waar tegen zij enkele weken terug in Hennef in het trainingskamp nog een prima oefenwedstrijd had gebokst.

Abdul had Nouchka uitstekend ingesteld op de Engelse die duidelijk van begin af aan problemen had met de harde stoten van Nouchka en het variabele boksen van de Nederlandse. Beheerst maar dominant boksend wist Nouchka elke ronde op haar naam te zetten door uitstekend te scoren met rechts direct en linkerhoek. Wanneer Marshall over wou nemen draaide Nouchka super weg, maar was daarbij soms net wat te ver weg om effectief over te kunnen nemen. Dat was dan ook het enige verbeterpuntje in deze verder perfect gebokste wedstrijd en met een mooie 3-0 overwinning ( 40-36,40-36,40-35) plaatste Nouchka zich voor de ¼ finale.

Later op de avond kwam Peter Müllenberg , die als 2e geplaatst was en daardoor een bye had in de 16e finales in actie tegen de Turk Cem Karlidag die inmiddels had afgerekend met de Sloveen Dennis Lazar ( TKO 1e R na 2 knock downs) De extreem kleine maar fysiek sterke Karlidag was gevaarlijk dat wisten we, maar we wisten ook dat hij boksend niet zo sterk is. Peter begon gespannen en niet scherp genoeg waardoor de Turk kans kreeg zijn explosieven aanvallen in te zetten, en om dat men het aanvallen toch goed waardeert gaven 2 van de 3 juryleden de eerste ronde aan Karlidag. In de 2e en 3e ronde schakelde Peter niet alleen een versnelling hoger maar ging ook veel slimmer boksen, hij draaide uitstekend weg met hoeken , nam dan direct over met een actie en varieerde goed , door op het ene moment op hele afstand te boksen en te counteren , gevolgd door een snelle overname en een tweede aanval. Ook benutte Peter de pauze momenten die de explosieve Turk nodig had door hem op die momenten consequent aan te pakken, 2 en 3 prima gebokst, minpuntje is de eerste ronde, dat moet beter en dominanter .Het winnen van de eerste ronde is bij de huidige jurering enorm belangrijk om niet achter de feiten aan te hoeven lopen. Uitslag 3-0 30-27, 29-28, 29-28.

22 Juni Kwartfinales:

In de kwartfinale moest Nouchka het opnemen tegen de Oekraïense Kasteryna Shambir, die nog niet zo heel lang in het midden bokst en terugkomt van de 81+ . Shambir moet het hebben van stormachtige aanvallen, maar ze kreeg totaal geen gelegenheid haar gevaarlijke acties in te zetten. Achteruit gaan is niet haar ding , en Nouchka bezorgde haar onoverkomelijke door consequent 4 ronden lang vanuit het midden van de ring juist de Oekraïense onder druk te zetten en te houden. Nouchka scoorde uitstekend met harde directes en als Shambir dan af en toe in kwam stapte Nouchka  iets terug om vervolgens direct weer over te nemen met een goede actie, of draaide prachtig naar beiden zijden weg in combinatie met een lange hoek, De Oekraiense kwam er echt helemaal niet aan en ook in deze wedstrijd won Nouchka weer iedere ronde en plaatste zich met deze uitstekende 3-0 overwinning ( 3x 40-36) voor de finale.

Peter kwam in zijn ¼ finale in actie tegen de lange Azerbeidzjaan Teymur Mammadov, en het was ons duidelijk dat het hier in Baku een zware opgave ging worden. Mammadov die als 91 kg bokser in 2011 zowel op het WK als het EK zilver won, brons bij de OS in Londen en ook brons bij het WK en EK in 2013 was teruggezakt voor dit evenement naar de 81 en was hier razend populair. Toch hadden we eigenlijk best vertrouwen in de afloop gelet op de goede vorm van Peter en vermogen aanvallend te kunnen boksen. In de eerste ronde startte Peter niet scherp genoeg op , het lukte hem onvoldoende Mammadov al direct in de eerste ronde druk te geven en mee te nemen in een hoog tempo, omdat naar ons idee de enige kans zat in het fysiek stuk maken van de Azerbeidzjaan zodat hij problemen zou krijgen in het eind van 2 en in de 3e ronde. Peter had in de eerste ronde de afstand niet voldoende in grip, of te ver weg , of er te dicht op waarop Mammadov onmiddellijk vastpakte. De ronde was duidelijk voor Mammadov . In de 2e ronde bokste Peter al een stuk beter, hij sneed goed af en scoorde goed op halve afstand, we zagen ook inderdaad dat Peter fitter was zeker aan het eind van deze ronde waardoor de Azerbeidzjaan meer en meer begon te klemmen, en zoals verwacht ging ook deze redelijk gelijk opgaande ronde naar Mammadov . In 3 was Peter duidelijk beter, scoorde goed van laag naar hoog en draaide een uitstekend tempo. Mammadov had het nu erg moeilijk en moest continue vasthouden. Al vroeg in de ronde zei de scheidsrechter ,, no holding , last time! ,, maar helaas herhaalde die dat nog een keer of 10 zonder daadwerkelijk een warning te geven die Peter weer terug in de wedstrijd zou hebben  gebracht , maar het mocht niet zo zijn. 2 van de 3 juryleden gaven de laatste ronde aan Peter, alleen het Cubaanse jurylid niet, hij was solidair met zijn 2 landgenoten waaronder de beroemde coach Pedro Roque die in de hoek van Mammadov stonden.

Uitslag 3-0 ( 30-27, 29-28,29-28) voor Mammadov , die ook zijn 3 volgende wedstrijden  , en daarmee goud wist te winnen. Hierdoor is de 5e plaats voor Peter.

24 Juni, ½ finale: Nouchka Fontijn – Sarah Scheurich ( DUI)

In een perfecte wedstrijd liet Nouchka van begin af aan zien dat ze voornemens was de finale te halen. Prima scorend met rechts direct en een harde linker hoek, en waar nodig slim wegdraaiend zette ze al direct heel duidelijk ronde 1 op haar naam. De 2e ronde liep wat lastiger, Nouchka liet de Duitse af en toe te dicht bijkomen, waarna deze vastpakte en Nouchka niet snel genoeg wegkwam omdat haar handen achter de tegenstander zaten ipv er tussen, maar ook nu waren de betere en effectievere acties voor de Nederlandse. In 3 en 4 zetten Nouchka de aanwijzingen van Abdul prima om en bokste uitstekend, de Duitse kwam er niet meer aan te pas, zeker nadat ze aan geteld werd op een harde rechter. Nouchka bokste variabeler, met prima zuivere stoten, goed wegdraaiend met een effectieve overname, kortom super! In 4 probeerde Scheurich nog wel alles uit de kast te halen met felle aanvallen , maar Nouchka ving haar perfect op en counterde met harde hoeken en een mooie diep ingezette directe stoothand. Een overduidelijke 3-0 overwinning voor Nouchka waar zij en haar coach Abdul tevreden naar terug kunnen kijken.

25 Juni : Finale Nouchka Fontijn – Anna Laurell ( ZWE)

Nouchka bokste dominant en zelfverzekerd, vanaf het begin bleek dat Nouchka niet alleen veel beter bokste maar vooral ook fysiek veel sterker was dan haar tegenstandster. Het leek er al snel op dat het net zon afstraffing zou worden voor de Zweedse als in de oefenwedstrijd bij  het ter voorbereiding op de Europese spelen gehouden trainingskamp  in Hennef waar alle 4 de medaille winnaressen  in dit gewicht aanwezig waren. Al in de 1e ronde trof Nouchka de oud wereldkampioenen vaak en hard met directe stoothand en linker hoek, en doorzag eigenlijk alle acties van Laurell en counterde heel effectief. Lopende de wedstrijd werd het krachtsverschil alleen maar groter en nadat de Nederlandse al ronde 1 en 2 op haar naam had geschreven werd het voor Laurelkl in 3 en 4 een pijnlijke ervaring. In de kaatste twee ronden kreeg ze totaal geen grip meer op Nouchkla en moest veel incasseren, Nouchka trof vaak en ook hard en zuiver! Nadat de Zweedse in de beide laatste rondes ook nog werd aan geteld, won Nouchka dan ook overwegend deze rondes met 10-8! Een prachtige 3-0 overwinning ( 40-34, 40-34, 40-35) en een geweldige gouden medaille!

Loon naar werken voor Nouchka en haar trainer Abdul Fkiri. Deze zege biedt veel perspectief richting het WK in februari 2016 , waar plaatsing voor de Rio Spelen het doel is.

Het team kan met goud voor Nouchka en de 5e plaatst na een toch wel ongelukkige loting voor Peter tevreden terugblikken op deze eerste European games. Nouchka ,Peter en Abdul  dank namens de NBB voor jullie geweldige inzet en de goede en prettige samenwerking. Peter , een paar daagjes ontspannen en er dan weer keihard tegen aan richting het EK in Bulgarije!

Abdul compliment voor de gedegen wijze waarop je op basis van de wedstrijd analyses van de nieuwe tegenstanders , de wedstrijd voorbereidingen effectief hebt uitgevoerd.

Ook dank aan de medische staf en het organisatie team van NOC daar ter plekke voor de geweldige verzorging en ondersteuning.

Met sportieve groet,

 

Hennie van Bemmel