Verslag Chemie Pokal Halle Duitsland van 21-25 Juli 2015

Van 21-25 Juli vond het toernooi om de Chemie Pokal in Duitsland plaats, ca 100 deelnemers waren er uit 19 landen waaronder Mongolië, Oekraïne, Oezbekistan, Korea, Rusland, Frankrijk etc. Helaas moesten wij op het laatste moment in nauw overleg met de medische staf beslissen Peter Müllenberg terug te trekken ivm een blessure , om niet zijn deelname aan het EK in gevaar te brengen.

De wedstrijden. voorronden

69 kg: Wouter Djokic – Yagub Nuriyev ( RUS)

Wouter bokste een prima eerste ronde, bokste goed lang, en scoorde prima met beide handen en verzuimde ook niet het lichaam mee te nemen. Wouter trok de 1e ronde duidelijk naar zich toe. De 2e ronde gaf een vergelijkbaar beeld, de rus counterde wel gevaarlijk met een linkerhoek en trof 1 keer hard met een rechter directe, net als in de 1e ronde trok ook nu Wouter het slot van de duidelijk naar zich toe. In 3 kwam de Rus met een alles of niets offensief, waarbij Wouter war te vaak dicht bij hem bleef, en dit was in het voordeel van de Rus. Net als in de beide eerste ronden trok ook nu Wouter het initiatief halverwege de ronde naar zich toe en won duidelijk met 3-0 ( 2x 30-27 en een 29-28).

 

75kg: Max van der Pas – Narmandakh Shinebayar ( MONG)

Begin eerste ronde had Max het lastig met de lange en beweeglijke Shinebayar, maar in de laatste minuut van de ronde vond Max zijn ritme en trok hij de ronde nipt naar zich toe. In 2 zette Max de lijn goed voort , nadat hij aanvankelijk weer even problemen had de Mongool onder controle te krijgen en vast te zetten, dit was grotendeels te wijten aan de benenstand waardoor hij te vaak miste met zijn stoothand, maar na een goed slot ging ook deze ronde naar Max. In de derde ronde bokste Max het duidelijkst, de Mongool viel fel aan maar kom Max niet in problemen brengen. Max wint 3-0 2x 30-27 en 1x 29-28.

 

Kwartfinales:

Enrico Lacruz – Otgondalai ( MONG) 

Enrico moest het in de 60kg klasse opnemen tegen de Mongoolse nr 6 van de AIBA World ranking Otgondolai ( 2e Asia games 2013, Goud kampioenschap van Azië 2014)

Na een wat stroeve eerste ronde tegen de snelle en zeer variabel boksende Mongool, trok Enrico na de verloren eerste rond zo fel van leer, dat Otgondolai totaal de grip op de wedstrijd verloor. Enrico scoorde veel en hard en vooral de rechteropstoot gevolgd door een linker hoek liep uitstekend. Enrico scoorde zo duidelijk dat hem de overwinning niet meer kon ontgaan 3-0 winst voor Lacruz.

 

Wouter Djokic – Israel Madrimov ( UZB)

Ook Wouter moest het opnemen tegen een uitstekende bokser , Madrimov staat 9e op de AIBA ranking met evenveel punten als de nrs 6-7 en 8. De Uzbeek won zilver op het WK junioren in 2011, eveneens zilver bij de Asian Games voor jeugd en 2013 en 2e bij de Asian Games Elite 2014! De snelle en uitgekookte Madrimov wist de eerste ronde te winnen van Wouter die zich het halve afstand gevecht wat te veel liet opdringen. In de tweede ronde bokste Wouter uitstekend en vooral tactisch slim, hij hield het mooi lang en trof regelmatig en hard met zijn lange stoten, deze rond ging naar Wouter.

De 3e en beslissende ronde leek weer meer op ronde 1, de Oezbeek wist slim de ruimte te verkleinen, kwam op halve afstand, en Wouter vocht eigenlijk te veel met hem mee in die ronde , hij had wat meer de lengte moeten zoeken om de Oezbeek uit zijn kracht te halen. Na een gelijke stand na 2 ronden gaven 2 van de 3 Juryleden de derde rond aan de Oezbeek, die daarmee uiterst nip de wedstrijd won.

Een uitstekende wedstrijd van Wouter ondanks de nipte nederlaag.

 

Max van der Pas – Josef Attanajoui ( Duitsland)

Max bokste technisch en tactisch een uitstekende wedstrijd tegen de ervaren Duitse Bundesliga bokser en Duits kampioen 2014 uit Babelsberg.

Kennelijk had de Duitser zijn zware wedstrijd tegen de de sterke Oezbeek nog in zijn benen zitten want hij had problemen het hoge tempo vol te houden.

Max benutte dat voordeel professioneel, bokste variabel , dan weer aanvallend met veel druk, dan weer meestotend in de aanval van de Duitser, kort wegdraaien en een overname , met daar opvolgend een felle 2e aanval. Attannajoui had hier geen antwoord op, en de harde stoten van Max op het lichaam sloopten de Duitser steeds meer.

De topfitte Max boekte een uitstekende 3-0 overwinning en plaatste zich voor de halve finale!

 

Roy Korving 91kg – Paul Omba Biangolo ( FRA)

Roy leek op weg naar weer een overwinning in zijn partij tegen de Fransman, hij scoorde prima met lange stoten en raakte de Fransman ook hard op het lichaam. Aan het eind van de rond sloeg het noodlot waarvoor de NL hoek vreesde toe.

Ondanks alle waarschuwingen uit de hoek om bij lijf aan lijf situaties de handen tussen zichzelf en de tegenstander te houden en niet achter de rug van de tegenstander, kwam al in ronde 1 de te verwachte harde botsing met de hoofden, en dat leverde Roy een diepe scheur in zijn ooglid op. Roy verloor daardoor de wedstrijd terwijl hij voorstond , maar wat veel erger is weer een scheur, en daar moeten we echt vanaf.

Afgesproken is dat zowel de thuistrainer Semmy als de begeleiders tijdens CT veel tijd gaan steken in het aanpassen van dit onveilige bokssysteem van Roy, hij bokst eigenlijk nog een beetje alsof hij een hoofdkap draagt.

Roy kan beslist ver komen , maar moet gaan werken aan een veiliger boksstijl.

 

Halve finales.

Enrico Lacruz – Robert Haratyunyan. Duitsland

De eerste ronde van deze partij verloor Enrico, enerzijds omdat de Duitse Kampioen en EK en WK deelnemer een super eerste ronde bokste, maar ook omdat Enrico hem daar toe de ruimte bood. Enrico was steeds net te laat , bokste te behouden en nam onnodig tegentreffers. Na een korte donderpreek in de hoek gaf Enrico in de tweede ronde zoveel gas dat de Duitser er helemaal niet meer aan te pas kwam, hij werd niet alleen vaak getroffen maar ook erg hard. Enrico draaide uitstekend 2 kanten op om daarna met een explosieve actie over te nemen. De Duitser werd in deze ronde ook aangeteld en had het erg moeilijk nu.

In de derde ronde zetten Enrico de ingezette lijn uitstekend voort en stevende af op een duidelijke 3-0 punten overwinning en de finale!

 

Max van der Pas – Howig Grigorian ( Oostenrijk)

In de halve finale moest Max het opnemen tegen de fysiek sterke Oostenrijker Grigorian. Afspraak was in het midden van de ring opvangen en afstoppen met een of twee harde stoten en rechtsom wegdraaien gevolgd door een tegenaanval, en af en toe tegen draaien naar links en dan de actie openen met een stoothand. Max voerde de opdracht perfect uit, hield controle vanuit het midden van de ring en scoorde duidelijk en hard. 1e ronde duidelijk voor Max.

Toen in de tweede ronde de oostenrijker zichzelf blesseerde aan zijn schouder leek het nog eenvoudiger te gaan en Max bouwde goed op en won ook deze ronde. In 3 g

Startte Grigorian ondanks het probleem met zijn schouder een alles of niets offensief met veel inzet en karakter, en liet Max zich wat te veel het halve afstand gevecht opdringen waardoor deze ronde naar Oostenrijk ging. Maar wel een duidelijke 3-0 zege en finaleplaats voor Max.,

 

Finales.

Enrico Lacruz – Hadjiboyev ( Oezbekistan)

In de finale kwam Enrico in actie tegen de Oezbeek Hadjiboyev, en hoewel dat niet de beste man in de groep was, wisten we dat het een lastige wedstrijd zou worden omdat voor de partij van Enrico een andere Oezbeek zwaar benadeeld werd tegen een Duitser waarop de hal langdurig en luid afkeurend reageerde. Vaak krijg je daarna situaties dat een fout oordeel in een volgende partij wordt recht getrokken. Zoals ook in de eerdere wedstrijden verloor Enrico ook nu de eerste ronde , de snelle rechts voorstaande Oezbeek counterde snel en zuiver. Vanaf de tweede ronde pakte Enrico weer duidelijk het initiatief over en wist door zijn duidelijke treffers en inzet de 2e ronde bij alle juryleden te winnen. Gelijk dus na twee ronden. In de derde ronde zette Enrico de lijn voort, scoorde goed met rechter opstoot gevolgd door wegdraaien met een lange linkerhoek , gevolgd door een korte felle tegenaanval. In de derde ronde gaven 2 juryleden de winst aan Enrico wat in de einduitslag een 2-1 zege betekende en goud! Voor de jonge Arnhemmer.

Terugkijkend een prima resultaat voor Lacruz , die toch 3 sterke tegenstanders wist te verslaan en tijdens het toernooi zo opviel dat er ook een mooi artikel over hem op de AIBA site werd geschreven.

 

Max van der Pas – Christian Mbili ( Frankrijk)

Ook nu was het weer van belang dat Max zich consequent aan de marsroute hield. Meeknokken met de fysiek sterke Fransman is zinloos, dat zagen we in de halve finale waarin de Fransman de sterke Duitser Radovan uitschakelde omdat deze mee ging vechten.

Max bokste uitstekend, draaide op hele lengte goed weg naar rechts en nam keurig over met acties van 3 of 4 stoten. Ook ving hij Mbili in het midden van de ring prima op , stootte goed mee in zijn actie , om daarna weer de ruimte te nemen en vanaf hele afstand weer over te nemen met lange duidelijke treffers. Een door Max erg goed uit gebokste finale , uitstekend gebruik makend van zijn eigen kwaliteiten tegen deze sterk tegenstander, en een nipte maar verdiende 2-1 overwinning voor Max en onze 2e gouden plak!

 

Slotwoord.

Doelstelling was op dit toch traditionele en altijd sterk bezette evenement als laatste test voor het EK een goed resultaat neer zetten en te beoordelen of deelname aan het EK een verantwoorde keuze zou zijn. Hierop was maar een antwoord mogelijk ja! Prima gewerkt jongens ! Een uitstekend teamresultaat van team NL.

Dank aan scheidsrechter Robert Schulein en de coaches Husnu Kocabas en Goran Djokic voor de fijne samenwerking.

Dank aan NOC , Defensie en NBB bestuur voor het vertrouwen en de ondersteuning, dank ook aan luitenant Ronald Hoogstraat voor alle hulp en het faciliteren van defensie vervoer.

En als laatste dank aan Peter Müllenberg die ondanks dat hij op medisch advies niet mocht starten , in Halle bij het team bleef en zich als Nestor van de groep zeer verdienstelijk heeft gemaakt bij het ondersteunen van deze jonge groep sportvrienden.

 

Wij kunnen de toekomst van het mannen boksen met deze gedreven groep sporters met vertouwen tegemoet zien! Op naar het EK!

 

Sportieve groet,

 

Hennie van Bemmel