VERSLAG 2E BALTIC CUP – BINZ

Beste boksliefhebbers,

Er is gebokst door Nederlandse mannen op de Internationale Baltic Cup. Dit toernooi is tot in de jaren ’60 een groot toernooi geweest en daarna niet meer georganiseerd tot vorig jaar. Op dit tweede evenement heeft de organisatie er voor gekozen om het op de oude plek te doen, namelijk buiten op de ‘Kurplatz’ direct aan zee en vrij toegankelijk voor het publiek.
De deelnemende landen zijn: Duitsland, Hongarije, Italië, Zweden, Polen en Nederland. Gebokst werd in een viermans toernooi waarbij twee partijen per bokser zijn gegarandeerd. Het deelnemersveld bestond uit ervaren boksers met gemiddeld 50 tot 60 partijen tot WSB- en Bundesliga boksers en EK en WK deelnemers.

De Nederlandse deelnemers:
Kevin Paulussen (SCM Maastricht) – 64 kg
Gokhan Gedik (ABCC Apedoorn) – 91 kg
Hannes Terlinde (SCM Maastricht) – 91+ kg

Begeleidende coaches:
Eduard van Uffelen
Dis Paulussen

Begeleidende scheidsrechter:
AIBA scheidsrechter Roy Veldman

Na de ochtendtraining werd er ontbeten, gerust en na een trainerbespreking ‘s middags de weging en de loting gedaan in het hotel. Nadat ook de drie Nederlanders het accoord ‘limit’ te horen kregen op hun gewicht bij de openbare weging werd er gegeten en ‘s middags afgereist naar de wedstrijdlocatie. Gedurende de hele avond was er eten voorradig.
Op de locatie stroomde het publiek toe en op de muziek werd de ring betreden. De ring stond aan een promenade en zorgde voor een unieke sfeer. Het weer is goed, we hebben er zin in.
Het niveau van de boksers is hoog. De teams brachten allen internationals waarvan een groot aantal met WK en EK ervaring en actuele WSB- en Bundesliga boksers.
De kwaliteit van de wedstrijden was hoog en scheidsrechter Roy Veldman kon zijn hart ophalen met de verscheidenheid aan werk.

Kevin Paulissen vs David Muller (GER)
David Muller is een routinier met 164 partijen waarvan 121 winst waaronder ook EK en WK deelnames.
Paulissen kreeg in de eerste ronde de ruimte om mee te boksen en counterde goed waar de slim bewegende Muller ook weer snel op reageerde. Muller is een technische bokser met een hoge handelingsnelheid en wist in de ronden hiermee te domineren. Kevin bokste de drie ronden, die in de tweede en derde ronde in tempo omhoog gingen, goed mee maar mist ervaring in het behouden van de afstand waardoor hij duidelijke kansen mist. Desondanks een leuke techniche partij, verlies voor Kevin op punten. (7:17)
**noot: David Muller werd uiteindelijk uitgeroepen tot de meest technische bokser van het toernooi

Gokhan Gedik vs Stefan Sittner (GER)
Een bekende voor Gokhan. Sittner bokst in de Bundesliga bij meervoudig kampioen BC Velbert en heeft al eens tegen Gedik gebokst. Voor Gokhan was de opdracht om goed gesloten te boksen en aan de zijkanten te proberen te treffen. De Duitser begon wat afwachtend waarmee Gokhan de wat strijdlustiger bokser en scorende bokser leek te zijn maar de 1e ronde afsloot met twee punten achter. Sittner sluit erg goed en kan op verschillende afstanden werken maar bokst voornamelijk op halve afstand. In de tweede ronde waren de stoten van Gedik minder effectief en die van de Duitser duidelijker. Ook waardeerde de jury gedurende alle wedstrijden de lichaamstoten goed en scoorde de Duitser hier ook een aantal punten. Tweede ronde 9-5 voor de Duitser. Nu was het zaak om goed te blijven druk zetten en vervolgens te counteren op de hele afstand, daar waar Sittner minder sterk is en Gokhan de stoten beter aan zag komen. Dit lukte een enkele keer maar ook nu was de Duitser dominater. Gokhan verliest op punten met de latere aanvulling van de scheidsrechters dat hij een goede indruk maakte maar te vaak op de dekking stootte en de waardering van zijn inzet daarmee uitbleef. De score van 13-9 doet recht aan de kunde van Gokhan tegen deze bokser.

Hannes Terlinde vs Krystof Panka (POL)
Van de Pool wisten we dat hij ook MMA partijen vecht maar over zijn boksen was weinig te vinden. Hannes bokste makkelijk en verraste zijn tegenstander met countercombinaties. De inleidende treffers van de Pool werden beter gewaardeerd dan de countercombinaties van Hannes die op de dekking terechtkwamen. Hannes sluit met een punt achterstand de eerste ronde.
De tweede ronde kreeg hij uit de hoek de aanwijzing meer zijn stoothand bij zijn combinatie te betrekken. Hij weet met een droge dubbele voorhand de tegenstander naar de grond te werken waardoor de Pool wat voorzichtiger werd. Hier maakt Hannes geen gebruik van en neemt ook teveel rust waardoor de Pool bij kan komen en zelfs afsluit met twee punten voorsprong, met name door lichaamstoten. Het publiek scandeert zijn naam en gaat achter Hannes staan.
Hannes gaat nu echt aan het werk en drukt in de tweede minuut de Pool een aantal harde combinaties op de kiezen. Panka heeft geen antwoord en met deze inzet, die geen seconde later gestart had moeten zijn, weet Hannes de partij te winnen. De menigte om de ring applaudiseert en tot een tijd na de wedstrijd wordt hij aangesproken en gaan de duimen omhoog van het publiek. Hannes pakt ook de toeschouwers in met zijn optreden.

Waardevol is ook de meegekomen scheidsrechter. Roy geeft op de kamer een toelichting op de nieuwe puntentelling. In Binz wordt de pointer nog gebruikt. Besproken worden de verschillen, aandchtpunten en voor- en nadelen.
Prettig is ook om feedback van deze scheidsrechter te krijgen over hoe de andere scheidsrechters de partijen hebben beleeft en dit mee te nemen naar de volgende dag. De uitstraling en indrukken zijn goed, nu de aandachtpunten meenemen en de positieve stemming in winst omzetten.

Zaterdag

Een uurtje langer op bed en daarna op het strand de spieren strekken en weer wat wedstrijdfocus met een half uur ochtendtraining. Daarna douchen, ontbijten en ontspannen / slapen. Om 13.00 uur weer wat eten en daarna wat wandelen langs de promenade. Om 16.00 uur de dagkeuring en 18.00 uur aanvang van de wedstrijden.

Kevin Paulussen vs Dawid Stempniewski (POL)
Na het voorstellen is de beurt aan Kevin Paulissen om de spits af te bijten voor de strijd om de derde plaats.
Gisteren hebben we deze Pool bekeken. Hij probeert zijn tegenstander vast te zetten en wacht wat langer met het inzetten van acties. Kevin moet zijn verplaatsingen om de tegenstander heen kleiner houden, meer op de benen en zijn stoten diep inzetten. Dat lukt goed en Kevin is duidelijk de betere bokser. Kevin wint brons met 26:15.

Gokhan Gedik vs Adrian Sikora (POL)
De partij van gisteren was de gevoelsmatige finale. Het bestrijden van de Pool om de derde plaats was een mooie wedstrijd met zeker ook een goed boksend Pool. Deze westrijd bokst Gokhan met goede combinaties die diep worden ingezet maar te vaak op de counter. Hierdoor geeft hij de Pool de ruimte wat punten te sprokkelen. Hij meet toch de drie ronden uit met netjes boksen en sluit de partij af met een overwinning, 11-7. Het brons is binnen.

Hannes Ter Linde vs Eugenio Indaco (ITA)
De beurt aan Hannes, de Duitse fanclub laat zich horen. Hannes is vastbesloten om deze international te grazen te nemen en het goud omgehangen te krijgen. Een titanenstrijd begint waarin de Italiaan laat zien dat er wel gewerkt moet worden voor het goud. De Italiaan is ook snel stotend en goed op de benen zodat Hannes nog niet goed genoeg hem vast weet te zetten. Hij sluit de eerste ronde met een kleine achterstand af. In de tweede ronde krijgt hij last van zijn hand na een harde treffer op de elleboog van zijn tegenstander. Hier had hij erg last van en de tweede ronde kwam hij daardoor verder achter. De derde ronde ging de knop op en Hannes zette een slotoffensief in. Met name de duidelijke lichaamstoten werden gewaardeerd. Helaas was het niet voldoende om te winnen maar het publiek was in alle staten.Hannes verliest met 10:14 maar wint de harten van de aanwezigen met zijn optreden. Hannes krijgt de zilveren beloning.

**noot: Eugenio Indaco werd uitgeroepen tot beste bokser van het toernooi.

Het was een evenement met veel hoogwaardige partijen. Een lust voor het oog. Het was een eer Nederland te mogen vertegenwoordigen op dit deelnemersveld.

Bedankt mannen voor jullie gezelligheid, inzet en medewerking. Knap hoe jullie hebben gepresteerd.

Ook dank aan Dis Paulussen voor zijn inzet en kameraadschap en scheidsrechter Roy Veldman voor zijn inbreng en waardevolle support. Roy kreeg de complimenten van de organisatie voor zijn goede en resolute optreden.

Eduard van Uffelen
ABCC