VERSLAG 22E INTERNATIONALES CHEMNITZER BOXTUNIER 2013

Ook dit jaar nam (voor de 5e keer)een team Nederlandse boksers onder de vlag van ABCC Apeldoorn deel aan dit traditionele partnersteden bokstoernooi in Chemnitz.Elk team mag met 6 sporters in door de organisatie vooraf aangegeven gewichten deelnemen.
In verband met het meermaals verschuiven van zowel de Duitse Kampioenschappen en het EK moesten de organisatoren ook enkele malen de data van het Chemnitz toernooi verschuiven wat helaas resulteerde in afzeggingen van Budapest en Wolgograd.
Deelnemende teams: Lodz (POL), Usti (CZE),Wenen (AUT), Bern (SUI) Heidelberg, Dusseldorf, Sachsen, Marburg, Chemnitz, allen Duitsland en ABCC.
Zoals gebruikelijk in Chemnitz een prima georganiseerd toernooi met wederom uitstekende wedstrijdmogelijkheden op niveau voor onze boksers.

Team: Boksers, Stevan Djokic, Wouter Djokic,Ahmet Calik, Peter Müllenberg en Gokhan Gedik (allen ABCC Apeldoorn) Yotam Shalom (ABC A,dam) en Kevin Paulussen (SCM Maastricht).Trainers Goran Djokic en Dis Paulussen, scheidsrechter Cem Dunar en teamleider Hennie van Bemmel.

De wedstrijden

Jeugd 56, Yotam Shalom, Op basis van zijn nog geringe ervaring had de organisatie Yotam ingedeeld in de junioren klasse. Dit was mogelijk omdat Yotam uit 1996 komt en Duitsland de 24 maanden regelingen hanteert. (Als het verschil kleiner is als 24 maanden mag je tegen elkaar boksen) Zijn tegenstanders kwamen uit 1997 en 98 en het bleek een prima keuze van de organisatie.
Yotam kwam in actie tegen de Pool Damian Pakuza, en deed zeker in de eerste ronde te weinig. Zeker gelet op de nieuwe wijze van beoordelen moet je de eerste ronde meteen vol mee. De tweede ronde was redelijk gelijkopgaand en de derde ronde ging naar Yotam. Helaas net niet genoeg om de wedstrijd te winnen, de zege ging met 2-1 naar de Pool.
Om Yotam toch aan ervaring te helpen, heeft hij op de finale dag nog een oefenwedstrijd gebokst tegen de andere verliezende halve finalist. Yotam startte nu goed in de eerste ronde, en bokste een redelijke tweede ronde. In 3 was hij echter leeg, dus conditioneel zal er iets moeten gebeuren, temeer omdat hij eigenlijk 3×3 hoort te boksen ipv 3×2.

Junioren 60, Stevan Djokic:zilver
Stevan nam het in de halve finale op tegen Christian Foos uit Heidelberg, die net enkele maanden geleden voor de tweede keer Duits kampioen is geworden. Stevan bokste een uitstekende wedstrijd, met zoals we van hem gewend zijn veel inzet. Hij gaf de Duitser geen ruimte en domineerde op een voor het nieuwe puntensysteem effectieve wijze de Duitser. Stevan bokste goed in en uit en scoorde duidelijk zichtbaar. Kortom een uitstekende wedstrijd en een dik verdiende zegen tegen een goede tegenstander.
In de finale moest Stevan het opnemen tegen de ervaren Oostenrijker Daniël Janicijevic. De beide kenden elkaar nog van vorig jaar waar Stevan verloor en het erg moeilijk had tegen de sterke Oostenrijker .( 3e EK schoolboys 2011, 3e EK Junioren 2012) Dit jaar was het verschil zoveel kleiner en leverde Stevan een fantastisch prestatie door uitstekend mee te boksen met Janicijevic. Wat nog beter had gekund is een 2e actie inzetten na de vaak uitstekende en verrassende enkelvoudige stoten. De overwinning ging naar de Oostenrijker die ook werd uitgeroepen tot beste bokser van het toernooi!
Een uitstekend toernooi Stevan!!!

Jeugd 69, Wouter Djokic,goud! Wouter deed wat hij moest doen en wist wederom een gouden medaille te winnen in een internationaal toernooi, door achtereenvolgens zeer duidelijk te winnen van de Duitse 2e liga bokser Narek Dawtjan en vervolgens in de finale nog duidelijker zijn Poolse tegenstander Darius Wilk te verslaan. Toch zag je dat ook Wouter nog moest wennen aan de gevraagde strijdwijze ten gevolge van het nieuwe puntensysteem. Hij en vele andere sporters moeten echt even schakelen, wat we ook zagen bij het EK in Minsk en de Brandenburg Cup. Je ziet soms fantastische boksers er uit vliegen tegen boksers die kansloos waren bij de oude beoordelingswijze, men heeft echt tijd nodig te wennen aan dit systeem. Erg jammer daarom dat gekozen is Wouter Djokic en Roy Korving niet naar de Golden Gloves in Servië te sturen, in verband met de aanloop naar het EK jeugd in eigen land.

Elite 64, Kevin Paulussen, zilver.
Kevin bokste een redelijk gelijkopgaande partij tegen de jonge maar met 80 wedstrijden ervaren Chris Förster uit Sachsen. Het is mooi om te zien dat Kevin progressie maakt als hij maar regelmatig bokst. Wat hij moet verbeteren is wanneer de mogelijkheden er zijn te domineren ook consequent door te drukken. Het werd nu toch eigenlijk onnodig spannend, 2-1 winst voor Kevin.
In de finale moest Kevin het opnemen tegen de fysiek sterke Chakskig Avagyan uit Oostenrijk. Ook nu een redelijk gelijk opgaande partij waarbij nu het kwartje de andere kant opviel 2-1 voor de Oostenrijker. Kevin bokste goed maar er zat veel meer in, zeker omdat de Oostenrijker er conditioneel doorheen zat, Kevin sprong te ver weg en verzuimde in de derde ronde echt door te drukken, en dat is bij het nieuwe jureringsysteem echt nodig.
Kortom een goed toernooi voor Kevin met als aandachtspunten , niet te ver terugspringen na een actie, zelfbewust een aanval laten volgen door een 2e aanval.

Elite 69, Ahmet Calik,
Ahmet bokste een gelijkopgaande wedstrijd tegen de Tsjech Kliment. Na jaren in de 75 kg te hebben gebokst kwam Ahmet voor het eerst weer in actie in de 69 wellicht had het gewicht maken invloed dat hij in eind 2e ronde terugzakte en in 3 de mindere was van de Tjech. Ook zal Ahmet zich moeten realiseren dat in het nieuwe waarderingsysteem werken beloond wordt en werken gaat alleen bij een topconditie, Ahmet kan boksen maar zal een tandje bij moeten zetten in de training om echt internationaal mee te kunnen en zeker om door te breken. De winst ging op basis van de derde ronde met 2-1 naar Kliment. Op de finale dag heeft ook Ahmet een oefenwedstrijd gebokst tegen de Oostenrijker Gunitzberger. Ging al een stuk beter, maar er moet echt harder gewerkt worden.

Elite 81, Peter Müllenberg,
Peter net terug van de EK, wilde toch erg graag met zijn ABCC clubgenoten naar het aantal sfeervolle toernooi in Chemnitz om gezamenlijk als laatste afsluiting voor de zomervakantie nog een aantal wedstrijden te boksen en ervaringen te delen.
Peter deed wat hij moest doen, won de eerste wedstrijd rustig en beheerst boksend van de jonge Oostenrijker Cem Burhan, waarbij hij ook de nog jonge tegenstander volop gelegenheid bood lekker mee te boksen en te leren wat resulteerde in complimenten van de oud DDR coach Adolf Angrick (nu Oostenrijks bondscoach en docent aan de AIBA 3 sterren opleiding)
In de finale won Peter nu veel dominanter en scherp boksend van de nog niet zo ervaren maar fysiek sterke Zwitser Uke Smaili en veroverde in zijn 18e overwinning in 2013 daarmee voor de vierde opeenvolgende keer goud in Chemnitz.
Bij thuiskomst bleek dat ook internationaal de prestaties zeer gewaardeerd werden en hadden gerealiseerd in twee WSB aanbiedingen en een APB aanbieding.

Elite 91 Gokhan Gedik.
Gokhan moest het in de kwart finale opnemen tegen een oude bekende , de Pool Adrian Sikora. Of het kwam doordat Gokhan een goede maand geleden de pool had verslagen in de Baltic cup, en hem wellicht onderschatte en de Pool dacht kom niets te verliezen. Het werd moeizamer als te voren verwacht, hoofdzakelijk omdat Gokhan te slordig bokste en niet consequent doorpakte. Wel was het genoeg om een plaats in de halve finale te veroveren waar ook een oude bekende wachte namelijk de superzwaar kampioen van Duitsland 2012 Philip Grüener uit Chemnitz.( 3 x 2e van Duitsland superzwaar 09-10-11 ,Duits kampioen 12, 2e mil wk 2011, europees kamp militair 2012, en finalist chemie pokal 2013) een echte uitdaging, en dat heeft Gokhan dus kennelijk nodig. Gokhan bokste tactisch zeer sterk en vooral snel en flexibel. Dat bleek ook de sleutel tegen de ca 25kg zwaardere Grüner en Gokhan ging diep om zijn voorsprong ook in 3 overeind te houden. Tot grote schrik van de vele Grüner fans ging de zege nipt maar verdiend naar Gokhan Gedik.
In de finale bleek dat Gokhan toch wel erg veel energie had ingeleverd op de voorgaande avond en daarnaast miste hij ook de overtuiging en uitstraling van de halve finale. Ook voor Gokhan een mooi leermoment want nogmaals de nieuwe beoordelingswijze vergt een uitstekende fysieke fitheid gepaard aan een meedogenloze inzet . Meer dan ooit is het een feit dat wedstrijden , maar zeker meerdaagse toernooien gewonnen worden in de trainingszaal.
Gokhan kwam er niet aan tegen de Duitse zwaargewicht kampioen van 2011 en 3e prijs winnaar van het EK 2011 Johann Witt. Liet zich twee keer toe volkomen onnodig verrassen met harde stoten waarop werd aangeteld, waarop de hoek besloot op te geven. Jammer met 80% van de avond ervoor had Gokhan het toernooi kunnen en moeten winnen.
Scheidsrechter Cem Dunar maakte een uitstekende indruk .
Beste Boksers dank voor jullie inzet! Helaas kwamen we 2 punten te kort om de teamprijs te winnen.

Beste Cem, Groan en Dis bedankt voor de goede en gezellige samenwerking.
Hennie van Bemmel