Verslag 19e Algirdas Socikas Tournament Kaunas Litouwen 2015.

Van 20 tot en met 22 Mei werd het jaarlijkse heren elite toernooi in Kaunas ter nagedachtenis van Litouwen’s bokslegende Algirdas Socikas georganiseerd.
Helaas werd er maar 3 dagen gebokst waardoor er in 3 gewichten in 3 groepen gebokst moest worden. Totaal namen ca 80 boksers uit 18 landen deel. Deelnemende landen: ARM, CZE, DEN,EST,LAT,LIT,ENG,GER,FRA,NOR,SWE,UKR,GEO,HUN,WITRUSLAND, Moldavië, NED, GRE.
Het NL team bestond uit:
60 kg, Enrico Lacruz, 75 Max van der Pas, 81 Peter Müllenberg en 91 Roy Korving. Scheidsrechter Kees van Sluijs, trainers Dis Paulussen en Hennie van Bemmel.
Ploeg voor Litouwen
Kwartfinales 20 Mei:
60 kg:Enrico Lacruz – Samvel Barseghyan (ARM)

Enrico begint wat stroef tegen de wat kleinere Armeen, maar pakt na ca 1 minuut het initiatief en domineert met goede acties. Hoewel Enrico de Armeen aan het slot van de ronde nog wat teveel liet komen, ging deze ronde toch naar onze landgenoot.
In ronde 2 en 3 was Enrico beduidend sterker , en vooral de betere bokser. De gevarieerde en explosieve acties werden ook door de jury opgemerkt en gewaardeerd. Enrico ving de inkomende Barseghyan uitstekend op met rechts, draaide goed weg met een linker hoek en nam daarna prima over. Enrico won duidelijk met 3-0.
Aandachtspunten voor Enrico: Stoothand directe en linkerhoek dieper inzetten.

75kg: Max van der Pas – Remigius Vaitkevicius (LIT)

Max bepaalde van meet af aan het gevecht , maar verzuimde soms goed in te schroeven waardoor niet de optimale impact uit de stoten worden gehaald. Ook wil Max nog wel eens te veel stoten, waar ipv 5 snelle stoten drie goede duidelijke zichtbare treffers meer effect hebben. Maar over het geheel genomen bokste Max zijn tegenstander consequent en heel duidelijk uit en won dan ook alle ronden zonder problemen. Aandachtspunt voor Max , liever een fractie langzamer stoten , maar daardoor wat zuiverder.

91kg: Roy Korving – Jim Andreassen ( DEN)

Roy bokste een primawedstrijd tegen de Deense WK deelnemer ( ¼ finalist , 2 winst-3e wedstrijd verloren van de latere wereldkampioen Russo)
Roy scoorde prima met rechts-links combinaties en zijn stoothand naar het lichaam liep uitstekend. Roy won dan ook alle ronden duidelijk tegen zijn rechtsvoorstaande tegenstander.
Aandachtspunten voor Roy zijn het handhaven van de afstanden, bij halve afstand zit Roy er te kort op en zitten zijn handen te vaak op de rug van de tegenstander , en niet tussen hem en zijn tegenstander in, wat in het kaploze boksen teveel risico’s meebrengt.
Maar prachtig hoe Roy zich ontwikkeld!

Halve finales 21 Mei:
60kg: Enrico Lacruz – Edgaras Skurdelis ( LIT)

Het was ons van te voren duidelijk dat het een hele klus zou worden tegen de beste Litouwer die bij dit toernooi in actie kwam, Skurdelis is fysiek sterk, stoot hard en is zeer ervaren.
Enrico bokste aanvankelijk goed , en reageerde goed op de harde aanvallen , maar maakte lopende de eerste ronde de fout om in dit gevecht te kiezen voor meevechten en terugvechten ipv op zijn goede reflexen en bokskwaliteiten te vertrouwen. Skurdelis won terecht de eerste ronde, in de tweede ronde bokste Enrico beter, maar lag het voordeel toch ook bij zijn tegenstander. Toen de scheidsrechter constateerde dat Enrico een kleine cut onder zijn wenkbrauw had opgelopen staakte de dokter het gevecht.
Skurdelis won ook overtuigd de finale tegen een goede Franse tegenstander.

75kg: Max van der Pas – Vladimir Lengal ( CZE)

De Czechische nummer 2 had helemaal niets in te brengen tegen Max, die eigenlijk verzuimde om wat agressiever en consequenter te boksen tegen deze matige tegenstander. Hoogstwaarschijnlijk had de wedstrijd dan niet veel langer geduurd dan de eerste ronde. Deze tegenstander wilde eigenlijk alleen maar overleven , en kwam slechts zeer sporadisch zelf met een actie, juist doordat Max hem eigenlijk te lief benaderde kon de Tjech af en toe nog iets terug doen. Sterk van Max , de zuivere treffers op het lichaam. Als Max ook met die impact naar het hoofd had gestoten had het er slecht uitgezien voor Lengal.
Max won duidelijk alle drie de rondes en plaatste zich voor de finale.

81kg: Peter Müllenberg – Igor Teziev ( Duitsland)

Peter bokste voor het eerst sinds 6 maanden weer een 3×3 wedstrijd , en dat ging eigenlijk best direct weer goed. De grote stugge Duits kampioen van 2013 heeft de nodige ervaring in de liga en de WSB opgedaan, en won brons bij het EK tot 22 jaar in Kaliningrad 2013. Ook won hij al eens in de Bundesliga , zij het onterecht van Peter. Dit keer was Peter van meet af aan de betere bokser, counterde goed en bokste zeer variabel . De Nederlander was duidelijk sneller , en dat was ook nodig om de aanvallen van de hard stotende Duitser onschadelijk te maken. Peter scoorde goed op het lichaam, draaide kort om de agressieve Duitser heen en nam over met felle combinaties gevarieerd naar hoofd en lichaam. Winst voor Müllenberg en een 2e plaats voor een Nederlander in de finale.

91kg: Roy Korving – Adam Hamori ( Hongarije)

Ook Roy wist zich uitstekend boksend als 3e Nederlander te plaatsen voor de finale door te winnen van de even oude en talentvolle Hongaar Adam Hamori, een oude bekende voor Roy, die tijdens het EK jeugd in Rotterdam toen nog in het halfzwaar gewicht van deze bokser verloor.
Roy liet zien dat hij zich goed ontwikkelt , want de Hongaar had dit keer niets in te brengen.
Onze landgenoot bokste scherper en veel slimmer dan zijn opponent , Roy scoorde uitstekend met lange stoten en ook nu lukten de harde stoten naar het lichaam prima.
De Hongaar probeerde af en toe fel aan te vallen , maar Roy was attent, draaide slim weg om daarna direct met een goede actie over te nemen . Dit zag en waardeerde de jury ook, en met een overduidelijke 3-0 overwinning plaatste ook Roy zich voor de finale.

Finales 20 Mei:
75kg Max van der Pas – Zoltan Harcsa ( Hongarije)

Max moest het opnemen tegen de Hongaar waarvan hij in Belgrado nog , zij het nipt wist te winnen, de Olympische spelen deelnemer had zich goed voorbereid op het gevecht. Max daar tegenover leek erg gespannen en legde zichzelf onbewust teveel druk op , door te moeten winnen. Hij bokste niet vrij en ontspannen, maar stevig zoals de laatste wedstrijden , maar te haastig en met teveel twijfel, en dat was erg jammer.
Max kwam met zijn acties niet overtuigd genoeg en bleef ook te lang open, met name kwam de Hongaar te makkelijk met zijn linkerhoek over te traag terugkerende voorhand van Max.
De eerste ronde was voor Harcsa. De tweede ronde ging het wat beter en leek Max in de wedstrijd te komen tot er zich een vreemde situatie aandiende. In de rode hoek van de Hongaar was het erg nat en gevaarlijk glad. Max zette een actie in en leek wat weg te glijden , de Hongaar knalde er een linkerhoek in , en gleed zelf ook weg , beide vielen , Max via de touwen, maar de linkerhoek had hem net tussen oor en slaap geraakt en Max was echt aangeslagen, en had in ieder geval onvoldoende controle over zijn beweging apparaat. De scheidsrechter schrok, net zoals wij en ging met Max naar de dokter, om te overleggen hoe verder, omdat men in eerste instantie aan een glijpartij, met botsing van de hoofden dacht in een onvoorziene situatie door de te natte vloer. De dokter wilde door laten boksen! De scheidsrechter twijfelde, maar ik was van mening dat de stoot teveel impact had op Max om door te gaan en stond al op de ring met de handdoek. Het gaat de laatste tijd erg goed met Max, en wij nemen als begeleiding geen enkel risico met de gezondheid van onze boksers, dus ook niet bij Max. Daarbij komt ook dat Max in principe de eerste beide ronden verliest, dus dan is risico nemen al helemaal niet aan de orde. Want dan zou je in de derde ronde nog een paar tikken kunnen krijgen terwijl je de partij toch niet meer gaat winnen, nogmaals veiligheid voor alles! Jammer Max, gewoon 4 weken , geen pittige sparringen en wedstrijden, de zaak evalueren en met frisse moed weer opstarten. Deze minder leuke ervaring draagt ook bij aan het door ontwikkelen, Super vervelend ,maar bij boksen loert altijd het gevaar van een harde stoot en zowel Max als het hele team werden hier dan ook pijnlijk en hopelijk zeer leerzaam op gewezen! Jammer Max, maar Topsport betekent Ups en Downs. Evalueren en de draad weer oppakken! Uitslag TKO 2e ronde.

81kg Peter Müllenberg – Iago Kiziria ( Georgië)

Lang tijd om de schrik bij Max en het team te verwerken hadden we niet, want 1 wedstrijd na Max stond Peter in de ring voor zijn finale.
Peter was met de opdracht de ring ingestuurd, de gevaarlijke Georgiër op techniek en vooral tactisch uit te boksen. Kiziria meervoudig EK en WK deelnemer en behoorlijk ervaren in de WSB en vooral zijn resultaten in de WSB waren een waarschuwing voor Peter. Kiziria wint regelmatig voortijdig in de WSB zowel in de 81 , als in het verleden in de 85 kg klasse, vaak omdat hij ( al dan niet bewust blessures veroorzaakt)
Peter voerde zijn opdracht kundig en overtuigd uit, in de eerste ronde kwam de fysiek erg sterke Kiziria nog in het spel voor, maar de tempowisselingen, al in het eind van de eerste en begin tweede ronde hadden effect, en vanaf de tweede helft van ronde 2 kwam de Georgiër er echt niet meer aan en bokste Peter steeds beter. Met overtuiging wist Peter te winnen en goud en een enorm applaus van het kundige publiek was zijn deel.

91kg Roy Korving – Rain Karlson (Estland)

Hoewel Roy eigenlijk altijd redelijk rustig is , had ik het gevoel dat ook hij meer gespannen was dan normaal. En ondanks de ervaring van Karlson op grote evenementen als EK , WK en WSB , waren we absoluut van mening dat deze tegenstander eigenlijk duidelijk de minste van de 3 was, hoewel hij wel lastig is en de partij probeert traag en stuk te maken. Roy begint eigenlijk niet dominant genoeg en dat helpt de toch wat bangig ogende Karlson.
De momenten dat Roy consequent en agressief aanpakt had Karlson grote problemen met onze landgenoot. Roy moet nog leren de scheidsrechter positief te beïnvloeden door nadrukkelijker te laten zien dat hij wel wil boksen en niet zoals zijn tegenstander constant vasthouden, afklemmen etc. In die klem momenten heeft Roy de handen te vaak op de rug van de tegenstander waardoor je er niet afkunt. Bij de handen voor je tegen zijn borst bescherm je , je hoofd en heb je de regie. En kun je terugstappen en overnemen. Toch scoorde Roy meer en duidelijker dan zijn tegenstander en het was verbazingwekkend dat de Est geen openbare waarschuwing kreeg voor het constant vasthouden. Roy won uiteindelijk met 3-0 en zijn tweede gouden plak dit jaar. Een uitstekende prestatie voor deze sympathieke en pas 19 jarige sportman! Top Roy!

We mochten als Nederlands team veel complimenten ontvangen over de prestaties van ons team, met name de supervisor uit Oekraïne had veel lof voor de prestaties en presentatie van onze mannen. Ook waren er complimenten van de supervisor voor het goede functioneren van onze scheidsrechter Kees van Sluijs.
Enrico, Max, Peter en Roy, compliment voor jullie inzet, en de positieve sfeer, presentatie en prestaties. Kees en Dis , dank je wel voor de fijne samenwerking!

Sportieve groet, Hennie van Bemmel