Vergissing? Nee, mentali-tijd met diepere achtergrond

Is dit een grammaticale blunder? Nee, niet helemaal. Zoals duidelijk mag zijn heb ik het woordje mentaliteit een twist gegeven en er de factor ‘tijd’ in opgenomen.

Niet zomaar! Mentaliteit is eigenlijk een abstract begrip waar je alle kanten mee op kunt. Zowel positief als negatief. Zo uit de losse pols: mentaliteit is een persoonsgebonden eigenschap die iets zegt over hoe je tegen bepaalde dingen aankijkt, waar je je conclusies uit trekt en vervolgens naar handelt. Je mentaliteit is niet aan komen waaien. Ze is gevormd uit een aantal elementen zoals bijvoorbeeld je karakter, de mensen waar je mee omgaat, je omgeving, opvoeding en noem maar op. Je instelling / mentaliteit heeft ook grote invloed op je functioneren en je contacten met anderen. Zo ook in de sport. Je sportieve mentaliteit.

Niet passend in je sportieve mentaliteit zijn zaken als egoïsme, minachting en nog wat van die ongewenste uitwassen. Niet alleen t.o.v. je boksmaatje, tegenstander en trainer, maar ook naar het publiek, dat bij onsportief gedrag een onverbiddelijk oordeel velt. Een oordeel dat maar heel moeilijk ten goede te keren is.

Mentaliteit heeft echter een zeer gunstige eigenschap. Het is kneedbaar. Hiermee wil ik zeggen dat je je minder goede mentaliteitskenmerken positief kunt ombuigen.

Dit gaat echter niet over één nacht ijs! Die verandering in je houding heeft tijd nodig: mentali-TIJD. Iets wat jaren nodig heeft gehad om in je karakter in te slijten is niet zomaar vervangen.

Daar gaat veel werk in zitten. Werk en tijd.

Een goed begin is LUISTEREN. Wat vinden je sportmaten en trainers bijvoorbeeld van je gedrag in de school. Uiteraard geldt dit niet als er incidenteel ‘ns iets voorvalt, maar als je met regelmaat aangesproken over eenzelfde feit is er toch echt iets aan de hand. En geloof me, je gaat echt niet af als je daarover uitleg vraagt! Alleen een ezel blijft koppig en wordt dan ook als zodanig behandeld.

Durf jezelf ook eerlijk in de spreekwoordelijke spiegel te bekijken en te accepteren dat sommige onvolkomenheden inderdaad voor verandering vatbaar zijn. Je hoeft je ook niet ‘schuldig’ te voelen. Sommige zaken hebben zich nu eenmaal zo ontwikkeld zonder dat je je dat realiseerde. Maar door te luisteren en de bereidwilligheid om hier aan te werken heb je de fundamenten gelegd voor een mentaliteit die bij een sportman / -vrouw past. En dat dit vrucht afwerpt staat buiten kijf! De mensen in je omgeving, of dit nu in de sportschool of daarbuiten is, gaan prettiger met je om. Je zit niet meer op een ‘eilandje’ maar wordt er bij betrokken…en…mocht je ooit aan wedstrijden deelnemen: de toeschouwers waarderen sportief gedrag enorm. Zo lever je indirect ook nog ‘ns een positieve bijdrage aan de onwikkeling van de bokssport!

Laat RESPECT geen loze kreet zijn, maar een eigenschap die je serieus en overdacht aan je mentaliteit toegevoegd hebt!

 

Go for it!

Geert Gielissen.