UNIEKE PRESTATIE VAN PETER MULLENBERG OP EK IN MINSK

Zilveren medaille voor het eerst na twintig jaar

Hoewel Peter Mullenberg de finale van het Europees kampioenschap in Minsk verloor, heeft hij het Nederlandse mannenboksen na 20 jaar weer op de kaart gezet. Met zijn knappe zilveren medaille in de categorie tot 81 kilogram toonde de 24-jarige Tukker aan dat Oranje het in de lange aanloop naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 niet alleen moet hebben van de vrouwenkernploeg, met Nouchka Fontijn als blikvanger.

Met de verrassende en unieke prestatie van Peter Mullenberg – eindelijk na tweede plaatsen voor Don Diego Poeder en Orhan Delibas op het EK in Bursa 1993 – is het hem gelukt tot de atleten met een A-status bij de sportkoepel NOC NSF door te dringen. Dat heeft hij mede te danken aan een overtuigende zegereeks op imponerende tegenstanders, alleen is het jammer dat de Rus Nikita Ivanov (30-27 29-28 30-27) uiteindelijk in de finale een maatje te groot was.

Het optreden van Peter Mullenberg, werkzaam als chauffeur bij Defensie, waarvan hij de laatste tijd alle medewerking kreeg, kwam op een uiterst gunstig moment. In de eerste plaats bewees de ervaren man in de hoek, Hennie van Bemmel (coach bij ABCC en het Duitse Velbert), weer te werken met een bokser met perspectief, zoals hij dat vroeger heeft gedaan met anderen. Maar bovenal benadrukt het resultaat van de Almeloer dat het Nederlandse mannenboksen toch wel degelijk toekomst heeft. Precies op het moment dat er ontwikkelingen zijn, die richting geven aan een nieuwe gestructureerde topsportaanpak. Met o.a. wekelijkse trainingen op Papendal voor de vrouwen en de high potentials, het aanstellen van technisch directeur Louis Wijdenbosch en het benoemen van de internationaal hoog aangeschreven bondscoach Nigel Davies uit Wales. Het resultaat van Peter Mullenberg sluit daarbij aan. Het mannenboksen was eigenlijk al opgegeven door het NOCNSF. De sportkoepel zag sinds kort geen perspectief meer, sinds de Nederlandse senioren na Barcelona 1992 steevast ontbreken op het olympische platform.

Ook het bestuur van de Boksbond verdient al met al een compliment. Drie jaar geleden trad een nieuw college aan, dat orde moest scheppen in de bestuurlijke en financiele chaos. Inmiddels lukt die opzet en waardeert het NOC NSF deze ontwikkeling met zuinige maar verantwoorde toelages. Temeer omdat boksen met zijn vele klassen bij de mannen en vrouwen een grote uitdaging vormt om straks in Rio een of meer deelnemers en wellicht medailles af te leveren. De bond timmert ook al enige tijd aan de weg met de organisatie van het EK vrouwen in 2011 en binnenkort, in augustus het EK voor de jeugd. ‘Ik ben Hennie dankbaar, maar zeker ook mijn leidinggevenden bij Defensie’, benadrukte Müllenberg, die na de EK-finale bekaf was. ‘Zonder hun steun was het absoluut niet gelukt. Zij hebben tijd en geld voor mij vrij gemaakt, zodat ik me met Hennie toch nog goed op dit EK heb kunnen voorbereiden. Ik ben superblij en supertrots dat ik dat vertrouwen nu met de zilveren medaille heb kunnen terugbetalen.’

Hans de Bruijn, Persdienst Boksbond