Unieke bokservaring in St Janskerk van Roosendaal

Het biechthokje is leeg en trekt weinig aandacht. Het ambachtelijke monument is het enige ook in St Jans kerk waaraan iedereen voorbij gaat. Al het overige in de roomskatholieke kathedraal uit 1572 aan de Roosendaalse markt staat op Paasavond in het teken van het boksen. Echtwaar!

 

Tussen indrukwekkende zuilen, mooie gewelven en prachtige ornamenten is de ring opgebouwd in het midden van de kerk waarop soms bikkelharde strijd wordt geleverd voor de ligawedstrijd van het Windmillteam en het Euroregioteam (winst 14-9) en de fotografen schieten onophoudelijk hun plaatjes vanaf het indrukwekkende spreekgestoelte. De barstensvolle tribune voor het publiek is in etages met podiumdelen opgebouwd en reikt tot de metershoge balustrade van het zangkoor.

 

Wie de moeite neemt achter het theatergordijn te kijken valt van de ene in de andere nog grotere verbazing. Op het altaar voor het tabernakel passen de bleedschone rondemissen en danseressen hun kleding, terwijl de boksers en trainers rustig doorgaan met hun warming-up. Het contrast kan niet groter. Bondscoach Hennie van Bemmel zegt op een gegeven moment: ,Dit is de mooiste kleedkamer van Nederland’.

 

Anders gezegd het boksgala speelt zich af in dit inspirerende decor dat wordt georganiseerd door het Talentencentrum Zuid-West Nederland (Andre de Klerk’s Aleco). De VIP’s kijken hun ogen uit. Belangrijker nog is de inspiratie van de boksers. Op zo’n podium willen zij niet falen. Hun huid zo duur mogelijk verkopen. Alicia Holsken bokst een klasse beter dan kortgeleden en pakt de Duitse Annamarie Stark agressief en vastberaden aan. De nummer drie van Europa heeft geen schijn van kans. De overtuigende zege van Alicia geeft vertrouwen voor het Olympisch kwalificatietoernooi in april in het Turkse Samsun. Cas van Peer en Simme Ossinga trekken de overwinning ook naar zich toe, terwijl Gino de Klerk (de zoon van…) luid aangemoedigd door zijn vele fans weliswaar verliest maar voor zijn moed en zijn doorzettingsvermogen later de stijlprijs in ontvangst mag nemen. Johnie Manvis knokt zich als een putbull ook uit de naad tegen de langere Tochiev Magomed. Delano James en Stanley Koemans geven de winst van het Windmillteam een definitief karakter, ondanks het feit dat Sammy Wagensveld niet opgewassen is tegen zijn Duitse tegenstander.

 

Kortom: wie erbij is op Paasavond in de St Jans kerk heeft iets meegemaakt in de bokswereld dat nog lang van zich zal doen spreken. Of zoals ringspeaker Ray Martin zegt, die ook in vorm is: ,,Ik heb genoten’’. Niemand spreekt hem tegen.

 

Boris van der Vorst

Hans de Bruijn
Kerk4Kerk5Kerk6kerk2