Unieke aanpak van ome Jan Schildkamp trekt de aandacht van CNN

De afgelopen jaren wordt steeds duidelijker dat boksen en de Boksbond voor meer staan dan alleen wedstrijdsport. Boksen is een trend in 2017. Liefhebbers ontdekken de geneugten en veelzijdigheid van de boksworkout. Maar boksen kan ook voor specifieke doelgroepen een enorme meerwaarde hebben die verder gaat dan alleen positieve sportbeleving. In het Rotterdamse Hoogvliet bij de familie Schildkamp is het boksen een middel om jongeren die sociaal ontspoord zijn weer in het gareel te krijgen. En dat lukt al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw op een geweldige manier.

Oprichter ‘Ome’ Jan Schildkamp richtte de boksschool op, omdat hij graag iets voor de jeugd wilde doen. In samenwerking met gemeente, sociale dienst, reclassering en opleider Zadkine ging hij met zijn zoon John een dagprogramma aanbieden om jongeren met scholing en bokstraining te resocialiseren. Dat leverde al snel geweldige resultaten op die (inter)nationaal niet onopgemerkt bleven. Pers, prominenten en politici zijn vaak langs geweest om de unieke aanpak van Ome Jan en zijn zoon John Schildkamp te bewonderen. In ’92 werd er een prachtige documentaire gemaakt voor de landelijke televisie. Toen Ome Jan tijdens een rechtszaak vanaf de publieke tribune opkwam voor een van hun jongens, kwam zelfs CNN naar Hoogvliet.

Maar Boksvereniging Schildkamp is meer dan alleen het project ‘opboksen’. Het is ook de thuisbasis geweest van olympiër en profbokser Regilio Tuur, van John Vergouwen, de gebroeders Medina en Ron Godschalk. De club kent talloze sportieve successen. Het wedstrijdboksen wordt door de nieuwe lichting trainers, Mark Voogt en Raymondo Groeneveld, met nieuw elan opgepakt. Er staat een grote jeugdgroep onder leiding van onder meer oud-prof Ger Sloof te trappelen om deel te nemen aan de jeugddagen.

John Schildkamp heeft de dagelijkse leiding, maar Ome Jan is ook nog vaak aanwezig. (Klein)dochters Sharon en Stephanie werken tegenwoordig volop mee bij de jeugdgroepen en hebben een eigen boxfitness concept voor damesboksen geïntroduceerd. Bij de avondgroep, waar ik meetrain onder leiding van de 78-jarige Ben Baars, staat plezier voorop. De trainingszaal is overvol – met boksers die zelfs vanuit Hilversum gekomen zijn – om zich stevig in het zweet te werken. Het bezoek bij de familie Schildkamp was een bijzondere ervaring. Ik gun elke regio in Nederland of Europa het project ‘Opboxen’. Boksen kan de wereld beter maken!

Boris van der Vorst
Voorzitter Nederlandse boksbond