Uitslagen Chemie Pokal Halle

41e Internationale bokstoernooi Chemie Pokal Halle Duitsland 2014

Deelnemers: 106 uit 17 landen. Zoals gewoonlijk was het toernooi in Halle kwalitatief weer zeer sterk bezet met veel wereldtoppers ( medaille winnaars op OS-WK en EK ’s)

Deelnemende landen: ENG-IER-FRA-GER-CHIN-KOR-RUS-KAZ-MDA-BUL-ITA-HUN-TUR-AUT-SUI-DAN-NED.

Nederlands team: 56 Enrico la Cruz, 64 Mehmet Demir( beiden BVAZ Arnhem) scheidsrechter Cem Dunar, trainer/teamleider Hennie van Bemmel..Organisatie, huisvesting en voeding perfect. Verblijf, wegen, keuren, loten en boksen allemaal in het Maritiem hotel. Wel moest er voor het eerst in dit evenement een eigen bijdrage betaald worden nl 30 euro per persoon per dag. Iets wat je steeds vaker ziet in de grote toernooien in West Europa.

De wedstrijden:

Op woensdag 28 Mei: moest Mehmet Demir het opnemen tegen de Hongaar Viktor Kiraly, op zich een goede loting, omdat het een jonge en internationaal nog niet ervaren bokser betrof.2e/3e man Hongarije. Mehmet startte te rustig waarbij het leek of hij niet vertrouwde op zijn conditie. De Hongaar was actiever en omdat Mehmet ook nog te vaak zijn rechter hoek zette waar een rechter directe beter paste en daardoor te vaak miste, ging deze ronde naar de Hongaar. Ronde 2 gaf vrijwel hetzelfde beeld, Demir was duidelijk minder actief dan zijn opponent die ook de tweede rond won. In 3 pakte Mehmet goed aan, en toen bleek ook dat deze klus beslist te klaren was. Door de druk en inzet van Mehmet had de Hongaar het erg moeilijk en werd vaak hard getroffen. De derde ging dan ook duidelijk naar onze landgenoot. Op basis van de eerste 2 ronden ging de overwinning naar Kiraly.

Jammer, hier had meer ingezeten! Hopelijk een goed leer moment voor Mehmet en een prikkel om serieuzer en harder te gaan trainen. Mehmet is jong en heeft goede mogelijkheden, maar zijn manier van boksen zeker in relatie met de huidige jurering vraagt absoluut een top fysieke fitheid. Zonder inhoud lukt het echt niet.

Donderdag 29 mei: Enrico la Cruz – Kurt Walker ( Ierland)

Ook ditmaal een nog jonge tegenstander zij het dat de Ier met brons op het WK jeugd 2012 en zilver op het EK jeugd in Rotterdam natuurlijk al wel redelijk ervaren was. De Ier nam direct het initiatief in de eerste ronde en Enrico reageerde aanvankelijk niet attent genoeg op de acties van Walker en iet zich te veel opjagen. Ook Enrico koos te vaak voor een rechterhoek ipv zijn strakke stoothand binnendoor, miste dan ook te vaak de snelle Ier die terecht de eerste ronde won. In de 2e rond bokste Enrico veel consequenter , scoorde vaker en vooral met rechts binnendoor. Halverwege de ronde voerde Enrico het tempo op en trok de ronde naar zich toe.

In de derde rond zette Enrico de Ier goed onder druk, en scoorde duidelijker en harder, waarop Walker het steeds moeilijker kreeg en regelmatig moest afklemmen. La Cruz liet de jury goed zien dat hij wou boksen , en probeerde zich uit de omklemmingen los te werken en direct weer te stoten. De inzet en algemene indruk in de 2e en vooral 3e ronde brachten een nipte , maar verdiende overwinning, de 2-1 uitslag wekte namelijk nogal verbazing.

Vrijdag 30 mei, kwam Enrico la Cruz, in actie tegen de fysiek sterke Rus rechts voorstaande Nikita Fedorchenko.

De Rus begint furieus in de eerste ronde en Enrico heeft het even moeilijk de storm onder controle te krijgen. De Rus probeert duidelijk te forceren en stoot fantastische leverstoten en is beresterk, zit kennelijk niets voor niets in het Russische WSB team. Enrico loopt geen schade op ondanks het geweld maar komt in de eerste ronde zelf niet echt aan boksen toe.

In de tweede ronde gaat het een stuk beter. Enrico neemt sneller over , en neemt ook regelmatig zelf het initiatief. Een leer moment is wel dat hij bij de stop/breek situaties niet zo ver terug moet gaan, een stap voldoet en dit geeft de rus toch extra herstel tijd voordat het gevecht hervat wordt. Een gelijkopgaande 2e ronde!Maar de juryleden gaven toch allen deze ronde aan de rus. In de derde ronde gaat Enrico volledig los, en bokst naar mijn mening zijn beste ronde ooit! Met veel power, snelheid, variabele acties en mooie zuivere stoten domineert hij deze ronde volledig, en heeft de Rus het heel moeilijk. Na een aantal keren hard getroffen te zijn probeert Fedorchenko met klemmen het gevecht dood te maken, en helaas stapte ook nu Enrico nog te ver terug. De derde ronde gaat duidelijk naar onze landgenoot, de wedstrijd gaat echter naar de Rus.

Wel bleek weer dat Enrico op de goede weg is, er zit progressie in zijn boksen en hij kan met toppers meekomen. De vele intensieve trainingen in Apeldoorn en Arnhem samen met zijn trainingsmaatje Peter Müllenberg en de opgedane ervaringen in de 1e Bundesliga beginnen duidelijk vruchten af te werpen. Ook het trainingskamp in Hennef met boksers uit Ierland, Frankrijk, Rusland, Korea en Duitsland bleek weer zeer waardevol ( zie ook het resultaat van Peter tijdens het militair WK) we moeten gewoon met regelmaat samen trainen met goede internationale partners.

Scheidsrechter Cem Dunar draaide voor zover ik dan kan en mag beoordelen een prima toernooi en kwam erg vaak in actie als SR en jurylid in dit kwalitatief zeer hoogstaande toernooi.

Hennie van Bemmel