The Next Generation van een bewogen Amsterdamse coach

The Next Generation sprak over een ambitie die de lading ten dele dekte zaterdagavond 12 mei in de Amsterdamse wethouder Verhey-sporthal.
Maar dat gaf niet. Wie het over het ABC-gala heeft en toeschouwer was bij de wedstrijden, weet een ding zeker dat de boksers in goede handen zijn bij hoofdtrainer Raymond Joval die af en toe assistentie kreeg van oud-Europees kampioene Jessica Belder.
De emotionele beleving van de Amsterdamse oud-wereldkampioen is een lust voor het oog. Energiek als in zijn beste wedstrijdjaren, geeft hij luidkeels aanwijzingen, springt als een gedreven en begeesterde coach in het rond en als het gewenst is geeft hij boksles door te showen hoe zijn pupillen bij de ring de stoten moeten plaatsen. Of als de scheidsrechter het vergeet in het heetst van de strijd wijst hij zijn bokser snel na een trefzekere klap naar de neutrale hoek. Wat een beleving stopt Raymond in zijn passie. Ongelooflijk! Ga zo door.

Ach weet je, Raymond die zo groot werd in de buitenlandse ring, jaren geleden, en alles al heeft meegemaakt, wil een nieuw doel in het leven zien te bereiken. Boksers opleiden, ze helpen de persoonlijke top te halen. Waren er maar meer oud-profs die met hun grenzeloos enthousiasme de kampioenen van de toekomst willen begeleiden. Of omgekeerd: waren er maar meer amateurs die de doorstroming naar de profs net als vroeger weer op gang brachten. Dat zou de steeds populair wordende bokssport een nieuwe impuls geven.

Maar om bij het gala te blijven. De kwaliteit was niet hoogstaand; heel veel goede wil en vechtlust. Toch is zo’n avondje vermakelijk voor de toeschouwers, een kleine 200 met zelfs een grote VIP-tafel voor genodigden, leerzaam ook voor de deelnemers en dat is eigenlijk het belangrijkste. The Next Generation splitst zich vanzelf in top, subtop en wat overblijft.

In zo’n grote stad als Amsterdam is het eigenlijk behelpen met het boksen voor amateurs. Het district Noord-Holland kan geen voorzitter vinden, A-klassers zijn er weinig, specifieke Amsterdamse boksclubs zijn er ook maar een handvol; dus er valt nog veel te verbeteren. In dat opzicht ligt de kickboxwereld in de hoofdstad mijlenver voor. De scholen, die opleiden tot deze discipline, zijn niet te tellen…. Dat zou een inspiratiebron voor de Amsterdamse bokswereld moet zijn.

Hans de Bruijn
Event-manager Nederlandse Boksbond