STAP DICHTERBIJ VOOR SELECTIE EK JEUGD

Na zege in Mostar toernooi

Verslag deelname Nederlandse Jeugdselectie
Afgelopen woensdag 25 april reisden 7 boksers met de trainers Goran Djokic, Dirk Chevalking en AIBA R/J* Rene Braad naar Bosnië voor deelname aan het internationaal AIBA bokstoernooi in Mostar. In totaal namen 110 bokser deel en waren een aantal landen met hun eerste team aanwezig waaronder Rusland, Hongarije, Schotland, Croatia, Servië, Bosnië, Montenegro, Noorwegen, Macedonië, Slovenia, Romania en Kosovo. Het toernooi bleek een uitstekend onderdeel van het prestatietraject van de NBB waaraan de boksers deelnemen in voorbereiding op het EK – Jeugdboksen deze zomer in Rotterdam.

-60kg Justin Kremer(ZILVER)
Justin bokste zijn eerste wedstrijd tegen de Schot Hyslop Conor. De beide heren waren aan elkaar gewaagd en het gevecht was frontaal georiënteerd. Allebei de boksers wisselde elkaar af met harde combinaties waarbij Justin goed dicht zat en weinig weg gaf. In de eerste ronde wist Justin met zijn harde stoten het respect van zijn tegenstander af te dwingen die hierdoor al snel voorzichtiger ging boksen. Ronde 2 gaat de Schot meer op de counter boksen, maar is het toch vaak Justin die het laatste woord heeft. Ronde 3 slaat de vermoeidheid bij Justin toe en zijn de boksers afwisselend succesvol. Een spannende partij die Justin nipt weet te winnen met een 3-2 uitslag.

Op vrijdag bokst Justin tegen Silard Kolar uit Servië. Tijdens deze partij weet Justin goed gesloten zijn aanvallen op te bouwen en succesvol met harde combinaties te scoren. Hij behoudt tijdens de wedstrijd continu het overzicht en straft elk initiatief van de tegenstander hard af en weet de tegenstander diverse keren goed vast te zetten en af te werken. Alle drie de rondes gaan overtuigend naar Justin.

De finale partij van Justin was tegen de ervaren kampioen van Bosnië, Adem Fetahovic. De rechts voorstaande bokser verplaatste zich erg goed op de benen en wist zijn afstand relatief gemakkelijk te handhaven. Justin had de grootste moeite om de opdracht uit te voeren en zijn aanvallen vanuit het midden van de ring op te bouwen. Zijn tegenstander wist duidelijk te scoren met lange stoten en Justin opende vaak vanaf buiten afstand met combinaties, waarop zijn tegenstander gemakkelijk uit kon stappen en vervolgens kon counteren. Dit beeld veranderde gedurende de drie rondes niet en ondanks dat Justin duidelijk fysiek sterker was, kon hij het gevecht niet op zijn afstand brengen. Dit resulteerde in een verlies op punten (5-0). Deze partij was voor Justin een goede leerervaring betreft het tactisch gebruik van de ruimte. Het was positief om te zien dat Justin niet één keer in gevaar is geweest en tegen ervaren boksers kan staan, zonder daarbij schade of blessures op te lopen. Al met al is er tijdens dit bokstoernooi voor Justin een goede beginsituatie gecreëerd voor zijn verdere ontwikkeling als opkomende bokser.

-64kg Stevan Djokic
Stefan nam als junior deel aan het jeugdtoernooi. Zijn eerste wedstrijd kwam hij uit tegen de 2,5 jaar oudere Bernard Barsony uit Hongarije, kwartfinalist op het wereldkampioenschap. In deze partij liet Stevan zien mee te kunnen komen met de wereldtop. Stevan nam vanaf het begin direct het initiatief en zette zijn tegenstander constant onder druk en in de achteruit. De Hongaar was tijdens de hele partij niet in staat om zelf te openen of het initiatief over te nemen en kon alleen zijn punten scoren uit overnames. Het was een technisch en tactisch hoogstaande partij waarin Stefan de smaakmaker was en veel lof oogstte voor zijn prestatie ondanks zijn verlies op punten.

Vrijdag bokste Stefan een losse wedstrijd tegen Mirsad Basic uit Bosnië. Hij overklaste zijn tegenstander en heeft drie rondes volgens verschillende opdrachten goed gebokst en won de partij unaniem op punten.

-64kg Mehmet Demir (ZILVER)
Mehmet was de eerste ronde uitgeloot en stond op vrijdag tegen de plaatselijke favoriet Haris Mesanovic de landskampioen uit Bosnië. Een langere bokser die goed op de benen continu de vrije ruimte opzocht om vandaar goed in en uit te boksen. Mehmet bouwde de partij goed op en verkleinde op systematische wijze de ruimte van zijn goed bewegende tegenstander. Hierdoor bracht Mehmet het gevecht op zijn afstand en kon hij zijn stoten snel en hard landen. In ronde twee verhoogde Mehmet de snelheid van zijn opbouw en dwong hij zijn tegenstander tot het maken van fouten. Hier maakte Mehmet vervolgens super scherp gebruik van en sloeg zijn tegenstander een aantal keren zwaar aan met als gevolg dat het gevecht gestaakt werd.

In de finale stond Mehmet tegen een topper uit de -64kg klasse namelijk de ‘hardhitter’ Sam Ball, (GB kampioen 2012, de laatste 3 jaar Schots international, nr 6 wereldranglijst) uit Schotland. Mehmet had een zware handblessure overgehouden aan zijn laatste partij en was niet instaat om zonder veel pijn zijn stoothand te gebruiken. Tijdens deze partij liet Mehmet zien dat hij uit het goede hout is gesneden om geblesseerd de strijd aan te gaan met deze topbokser. Het resultaat was een Sam Ball die alle combinaties inzette met veel kracht en Mehmet zwaar onder druk zette. Toch wist Mehmet de Schot voornamelijk met zijn voorhand te storen, bezig te houden en vaak hard te raken. Hierdoor werd de lust van de Schot om Mehmet ongebreideld te bestoken met harde combinaties stukken minder. Mehmet wist zelfs de rollen om te draaien en de Schot met zijn voorhand in de achteruit te dwingen en diverse keren te combineren waarbij hij het accent van de combinaties niet op zijn stoothand maar op zijn voorhand legde. Natuurlijk was dit niet voldoende voor de winst, maar een ongelooflijke prestatie om op deze manier te strijden tegen de bokser die door de organisatie werd uitgeroepen als beste bokser van het toernooi. Dat een fitte Mehmet een andere uitslag had kunnen bewerken lag voor de trainers vast. Daarbij liet Mehmet zien dat hij zijn strijdwijze kan aanpassen en ondanks een ‘handicap’ nog steeds oplossingen kan bedenken zonder daarbij zelf in gevaar te komen. Een absolute topprestatie.

-69kg Wouter Djokic (ZILVER)
Wouter bokste op donderdag tegen de Hongaarse landskampioen, Ferenc Berki. Een fysiek sterke jongen die de eerste ronde veelvuldig met combinaties het lichaam opzocht. Wouter bleef continu goed gesloten behield het overzicht en nam regelmatig succesvol over. Ronde twee werd de aanvalsdrift van de tegenstander minder en had deze moeite om te schakelen in zijn aanvalsplan waardoor Wouter meer het initiatief naar zich toe kon trekken. Wouter liet zijn tegenstander meer missen, nam nog effectiever over op momenten dat zijn tegenstander enkelvoudiger werd en meer ging clinchen. De derde ronde was wouter goed op stoom en zette hij zijn tegenstander weg met goed combinerend boksen.

Vrijdag bokste Wouter tegen Viktor Milicevic uit Bosnië. Hij overklaste zijn minder ervaren tegenstander op dusdanige wijze dat de tegenstander in ronde 1 opgaf.

Zaterdag stond Wouter in de finale tegen de Wereldkampioen uit 2011 Tamerlan Magomedov. In ronde 1 taste beide boksers elkaar af en wist Wouter goed op zijn afstand te boksen. Hij wist een paar keer goed door te komen op de hele afstand. Tijdens deze ronde wist Wouter tactisch goed te verplaatsen waardoor de Rus weinig in goede positie kon komen om te scoren. Ronde 2 maakte Wouter de afstand van het gevecht kleiner waardoor de Rus meer zijn stoothand kon landen in tegenstelling tot ronde 1. Het tempo ging omhoog waardoor beide bokser om en om in scoringsposities kwamen. Ronde 3 lag het initiatief voornamelijk bij Wouter die meer de aanval zocht, waardoor de Rus het nog meer op de snelle counter ging spelen. Wouter was diverse keren succesvol met zijn lange stoten maar was het de Rus die gebruik maakte van de gretigheid van Wouter. Een goede partij die met een 4-1 score naar de Rus ging, maar waar Wouter laat zien dat hij de tools heeft om de absolute wereldtop te bestrijden.

-75kg Elaige Camara
Elaige bokste donderdag tegen Denis Mehmetovic uit Servië. Van zijn tegenstander was bekend dat hij een harde klap in huis had, dus voor Elaige zaak dat hij uit slagenwisselingen bleef op de halve afstand. Ronde 1 bokste Eliage mooi op lengte en wist hij door goede verplaatsingen zijn afstand te handhaven. Tijdens deze ronde was hij succesvol met actieve verdedigingen, maar kon hij de aanvallen van zijn tegenstander goed storen en die van hem zelf goed opbouwen. Zijn tegenstander had zichtbaar moeite om een antwoord te vinden en deze ronde ging overduidelijk naar Elaige. Bij het ingaan van de tweede ronde kreeg Eliage de opdracht om zijn dekking goed gesloten te houden en met name zijn voorhand niet te veel te laten zakken. In de tweede ronde pakte Elaige de draad weer op en stond hij weer goed te boksen. Wel zakte zijn voorhand meer omlaag en wist zijn tegenstander met een overhand een paar keer goed door te komen. Dit resulteerde in acht herstel tellen voor Elaige. Hij leek hierna goed herstelt, maar verbeterde zijn dekking niet. De tegenstander zag zijn kans en kwam met meer druk om gebruik te maken van het gat in de dekking van Eliage. Niet veel later werd Elaige weer hard geraakt en kreeg hij een dusdanige zware down te verwerken dat de wedstrijd werd gestaakt. Dit was een grote teleurstelling om het feit dat Elaige liet zien dat hij zijn tegenstander op de hele afstand de baas was en het weg gaf op het moment dat zijn tegenstander incidenteel de afstand kon overbruggen. Deze partij heeft een duidelijk aandachtspunt uitgekristalliseerd waarmee hij direct zijn voordeel mee kan doen, dat is zeker ook winst!

-81kg Roy Korving (GOUD)
Donderdag bokste Roy tegen Paul Burns uit Schotland. Deze schot bleek met veel druk naar voren te komen in de eerste ronde. Roy bleef tijdens de aanvallen mee boksen en nam telkens succesvol over. Ronde 2 komt de schot met hetzelfde aanvalsplan en neemt Roy niet alleen over, maar weet door zich goed te positioneren zijn stoothand tijdens combinaties hard en goed te landen. Ronde drie is de Schot duidelijk gefrustreerd en probeert een doorbraak te forceren. Roy blijft het overzicht handhaven en weet de Schot vanuit alle posities te bestoken en wordt ook steeds succesvoller in de tweede aanval. Roy wint op punten (5-0)

Vrijdag bokst Roy tegen Semir Bajrovic uit Montenegro. Een bokser die technisch minder begaafd is, maar fysiek wel het nodige meebrengt. Ronde 1 blijft Roy goed vanuit zijn opdracht boksen en kan hij regelmatig door wat ruimte te laten vallen zijn tegenstander laten missen om vervolgens met combinaties eindigend op het lichaam hard te raken. De tegenstander reageert hierop door veelvuldig weg te draaien en blind stoten te gooien. Ronde 2 maakt Roy het gevecht korter waardoor het één en ander wat slordiger wordt. Ondanks dat hij goed blijft scoren, wordt hij zelf nog een aantal keren geraakt door blinde stoten. Ronde 3 begint zijn tegenstander met een wild alles of niets offensief waarin Roy zich af en toe laat verleiden tot een slagenwisseling die dankzij zijn overmacht totaal niet nodig zijn. Roy wint op punten (5-0)

Zaterdag bokst Roy de finale tegen de Kroaat David Semion. Dit is een wilde bokser die in zijn vorige partijen al liet zien geen middelen te schuwen om een overwinning af te dwingen. Roy weet gelijk in ronde 1 scherpe combinaties te zetten, veelvuldig af te stoppen en goed over te nemen. Zijn tegenstander antwoord daarop met veel vasthouden en clinchen. Ronde 2 komt de Kroaat met veel harde en gevaarlijke hoeken waar Roy blijvend voor op moet passen. Toch weet hij beter dan zijn vorige partij de schade te beperken en goed in zijn dekking te blijven. In ronde 3 Roy bouwt zijn aanvallen goed op en zijn tegenstander wordt hierdoor beperkt tot counter boksen. Doordat Roy hierop bedacht is en deze goed weet te pareren, gooit zijn tegenstander er een wild alles of niets offensief uit wat vooral resulteerr in veel duw en trekwerk. Roy wint de finale op punten en is de terechte kampioen en beste bokser van het toernooi in zijn klasse! Het was geweldig om te zien dat Roy zijn tegenstanders steeds net een stapje voor is tijdens de omschakelingen in het gevecht. Hierdoor frustreerde hij al zijn tegenstanders en kregen deze geen grip op hem.

+91kg Stanley Koemans
Stanley kreeg op donderdag gelijk de zwaarste tegenstander uit zijn groep voor de kiezen. De Hongaar Laszlo Komor stond in 2010 al op het WK in Azerbeidzjan en heeft veel ervaring. Het mooie van deze ontmoeting was dat dit een tegenstander is die hij ook op het EK zou kunnen tegenkomen. Dus een goede testcase voor Stanley als onderdeel van het prestatietraject. In ronde 1 wordt het aanvalsplan van de Hongaar gelijk duidelijk, deze komt met veel druk en hardstotend naar voren. Stanley weet zich goed compact te houden en de eerste slagenstormen goed te doorstaan. Stanley verplaatst onder de grote druk te weinig, hierdoor is het een kwestie van tijd dat de Hongaar door de dekking van Stanley heen breekt. Halverwege de eerste ronde weet de Hongaar Stanley goed vast te zetten en een gat in de dekking van Stanley te forceren. Dit resulteert in acht hersteltellen voor Stanley. Stanley herstel snel en heeft geen schade. De enorme aanvalsgolven lijken af te nemen na de ronde vordert en de opdracht van Stan is dan ook blijven verplaatsen en het midden van de ring opzoeken. Dit lukt hem een paar keer en gelijk wordt duidelijk dat op de hele afstand de Hongaar geen kans maakt tegen de technische Stanley. Dit lijkt de Hongaar zelf ook te beseffen en zoekt dus met harde combinaties weer de halve afstand op en weet Stanley hard te raken, zodat deze kort met de kont in de touwen hangt en na de acht hersteltellen niet voldoende is herstelt. Stanley verliest hiermee door opgave. Voor Stanley was dit een harde maar broodnodige ervaring in de super zwaargewicht klasse. We moesten ervoor naar Bosnië vliegen om Stanley geschikte weerstand te geven en hem voor de leeuwen te werpen. Dit zal moeten leiden tot een nieuwe stap in zijn ontwikkeling als jonge bokser, dit doel is zeker behaald.