Speurtocht in Cuba naar nieuwe Felix Savon

 

Voorzitter Boris van der Vorst is op vakantie in Cuba en kan het niet laten om zijn passie te volgen. Hij vraagt zich af waarom dit land de bakermat van kampioenen is en raakt in gesprek met trainer Yoandry Chavez, die de jeugd behoedt voor de fouten die hijzelf maakte.

Cuba7

Stoten op autobanden

Cuba8Cuba9

Om tien uur druppelen de boksers langzaam binnen. Buiten is het al verzengend heet, binnen is het ook warm, maar daar is de onbarmhartige zon even niet aanwezig. Elke dag van de week traint Yoandry Chavez een groep van 16 jonge Cubaanse talenten in de boksschool van Remedios. Uiterst gepassioneerd brengt hij de jongste jeugd en pubers met gevarieerde oefenstof de basisbeginselen bij van het boksen. De bevlogenheid van Yoandry kent geen grenzen. Door verkeerde begeleiding moest hij zelf op 16-jarige leeftijd stoppen met boksen en dat wil hij voorkomen bij zijn eigen pupillen.

Boksen wordt op Cuba met de paplepel ingegoten. Nog steeds wordt er al op de basisscholen boksles gegeven en stromen van daaruit de getalenteerden door naar de echte boksscholen die in elke plaats terug te vinden zijn. Nu nog alleen voor jongens, maar Yoandry wil ook het boksen voor vrouwen gaan ontwikkelen. Het ultieme doel is het opleiden van Olympische kampioenen. Ook in Nederland krijgt de jeugd meer aandacht met regionale sparringsdagen en in Rotterdam wordt er ook boksles op scholen gegeven. Het is belangrijk om die lijn verder door te trekken. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst…

De trainer van Remedios, Yoandry, is nog geen grote naam in het Cubaanse boksen, maar heeft in de jeugd op hoog niveau gebokst, en weet zijn oefenstof uitstekend over te brengen. Tijdens de sparringsessies die ik met de jongens heb, valt op dat er goed en verzorgd gebokst wordt. Yoandry steekt er veel tijd in, traint ook tijdens de vakantieperiode door en is meer dan alleen trainer. Hij brengt de jongens (boks)discipline bij, helpt ze met school en heeft altijd een fles honing bij zich om de weerstand na de training weer te versterken.  

De oefenstof tijdens de training is functioneel. Er wordt periodisering toegepast en hardlopen gebeurt met intensieve intervallen. Yoandry coacht enthousiast tijdens het sparren en legt de nadruk op goed verplaatsen. Met beperkte middelen in de trainingszaal probeert Yoandry maximaal trainingseffect te krijgen. Stevige linkse en rechtse hoeken worden ontwikkeld door met een speciale techniek op autobanden te slaan. Zijn aanpak werpt vruchten af, want twee talenten zijn het afgelopen jaar Cubaans kampioen geworden in de leeftijdscategorie van 12 en 13 jaar. Met name de rechts voorstaande Yoan Carlos Monteagudo is er een om in de gaten te houden. Een nieuwe Felix Savon is in de maak… En ik krijg een grote fles honing mee voor een goed herstel na de trainingen in Nederland!