Spannende tijd voor boksers op weg naar Rio

De Nederlandse bokssport gaat een spannende tijd tegemoet. Na Barcelona 1992 deed nooit meer een Nederlandse bokser mee aan de Olympische Spelen. De kans is hopelijk groot dat aan deze periode een einde komt en dat het vaderlandse boksen weer gaat meetellen op Olympisch niveau. 

Een volwaardige A-selectie onder leiding van bondscoach Hennie van Bemmel en coach Abdul Fkiri heeft anderhalf jaar op sportcentrum Papendal intensief getraind. De prestaties van Peter Mullenberg, Nouchka Fontijn en de andere boksers zijn zichtbaar vooruit gegaan. Dat is benadrukt door veelbelovende successen op internationale toernooien. Die ontwikkeling is het NOC*NSF ook opgevallen en terecht werd eind 2014 besloten niet alleen de dames maar ook de heren onderdeel te laten worden van het topsportprogramma op Papendal waardoor meerdere boksers in de gelegenheid worden gesteld zich te kwalificeren om dan in augustus naar Rio de Janeiro af te reizen. Dat zou de bekroning zijn van een uniek bokstraject.

Het eerste belangrijke testmoment voor de Nederlandse boksers doet zich voor tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) dat wordt gehouden van 9 tot en met 17 april in het Turkse Samsun. Een voor Nederland ongekend grote delegatie van zes boksers neemt deel aan dit evenement. Dat zijn Peter Mullenberg (81 kg), Enrico LaCruz (60 kg), Max van der Pas (75 kg) en Roy Korving (91 kg) bij de mannen en Alicia Holzken (51 kg) en Nouchka Fontijn (75 kg) bij de vrouwen. Wie bij de mannen in hun respectievelijke klassen bij de eerste drie weet te eindigen, kwalificeert zich automatisch voor Rio en bij de vrouwen levert een finaleplaats zekerheid op.

Lukt deze poging niet dan hebben Peter Mullenberg en zijn ploeggenoten nog een mogelijkheid zich te kwalificeren via het Olympisch Kwalificatie, dat van 14 t/m 26 juni in Baku (Azerbaijan) wordt gehouden. Een Nederlander moet dan bij de vijf beste boksers in de eindstand eindigen. Peter Mullenberg heeft tenslotte nog een laatste kans om zich te plaatsen via het wereldwijde Olympisch Kwalificatie Toernooi voor AIBA professional bokers en World series of boxing deelnemers eind juni of begin juli (plaats nog onbekend).

De vrouwen kunnen zich nog kwalificeren via het Wereldkampioenschap voor vrouwen dat wordt gehouden van 16 t/m 28 mei in Astana (Kazachstan). Nouchka Fontijn en Alicia Holzken moeten dan bij de eerste vier zien te eindigen.