(Semi-)profboksen onder vlag van de AIBA (deel 1)

Voorzitter Boris van de Vorst van de Nederlandse boksbond is op uitnodiging van AIBA-voorzitter Wu te gast in Korea. Hij vertegenwoordigt voor het eerst sinds vele jaren ons land op het hoogste internationaal niveau en zal geregeld verslag uitbrengen van zijn bevindingen. Dit is zijn eerste bijdrage.

Waardering voor Peter Mullenberg en Enrico la Cruz

Na aankomst in Korea, een korte nacht en zonder ontbijt (daarvoor was ik helaas te laat) stond op het voorprogramma van het AIBA-congres de draft, selectie van boksers, voor de Wirld ASeries of Bixing *(WSB). Een taaie exercitie van 2,5 uur waarin 45 boksers voorbij kwamen die door teams geselecteerd zijn voor de WSB competitie. Twee Nederlandse coryfeeën, Peter Mullenberg en Enrico la Cruz, zijn geselecteerd en over met name Peter word ik door iedereen aangesproken. Ze vinden het een geweldige bokser die olympische titelpretenties worden toegeschreven. De Bulgaarse delegatie verheugt zich bijvoorbeeld al op zijn komst naar de Europese kampioenschappen volgend jaar in Bulgarije.

Gelukkig in de pauze nog een bakje noodles kunnen eten, wel met veel gember helaas, maar daar een oude bekende gesproken, nl Terry Smith die als supervisor optrad bij het Europese kampioenschap voor de jeugd, vorig jaar in Rotterdam. Hij was vol lof over de Nederlandse organisatie en hoopt op de toewijzing van een nieuw event in 2016. Het aan de weg timmeren van de Nederlandse boksbond valt op in de AIBA-gelederen.

Bij de koffie met Hongaren, Russen en Indiërs gesproken over de mogelijkheid voor het houden van interlandwedstrijden en visitekaartjes met hen uitgewisseld. De Indische afgevaardigde, Kishen Narsi, was nog steeds onder de indruk van het presteren destijds van Arnold Vanderlyde.

Na de pauze was er een introductie van het profboksen onder AIBA-vlag (AIBA Pro Boxing (APB) door executive director Ho Kim, met wie ik morgenavond een afspraak heb gemaakt om een aantal Nederlandse issues (onder meer de organisatie van sterren-cursus voor trainers) te bespreken en uiteraard een Nederlands vaantje te overhandigen als dank voor de uitnodiging.

De AIBA wil het mondiale boksen verenigen met de volgende categorieën, opbouwend qua zwaarte:
– verenigingen\
– AOB (open/amateurboksen)
– Semi-Pro (WSB)
– Pro (APB)

Het boksen moet er bij alle categorieën hetzelfde uitzien:
geen hoofdbescherming (ook bij vrouwen volgend seizoen niet meer), het verschil bestaat alleen nog het aantal ronden dat gebokst wordt.
Ronden bij APB:
– Wereld ranking: 8-10 ronden
– Continental ranking: 6-8 ronden
– Natonal ranking: 6 ronden
De huidige profboksers mogen instromen als ze minder dan 20 profgevechten achter hun naam hebben staan.

Een belangrijke commerciële rol speelt BMA die verantwoordelijk is voor de kosten van boksers, ook nationaal, en de ontwikkeling van het (semi)profboksen.

Ho Kim benadrukt dat AOB en APB onder één bond en verantwoordelijkheid moeten vallen. APB reglementen moeten worden opgenomen in de reglementen van de Boksbond.

Er komen specifieke instructies per land en er mogen in overleg met AIBA afwijkende competities zijn, ook als overgangsperiode, mits goedgekeurd.

De organisatie van APB nationale wedstrijden mag met BMA en bestaande promotors. Hetzelfde geldt voor WSB franchises om nationale wedstrijden te organiseren.

Ondersteuning APB door AIBA/BMA:
– feasibility study
– hulp bij financiële middelen
– ontwikkeling wedstrijden en regels
– trainen en certificeren trainers en officials
– stafondersteuning beschikbaar stellen

Fasering:
APB pre ranking tot januari 2015
APB cycle 1 (wedstrijden voor kampioenen) tot juli 2015

Boris van der Vorst
Voorzitter Nederlandse Boksbond