SELECTIE JEUGD BOKST IN TSJECHIË

12e Jeugdtoernooi Sokolov
Op uitnodiging van de Tsjechische organisatie werd dit internationale toernooi bezocht. In aanloop naar het EK 2013 in Nederland is dit een eerste stap naar het meten van prestaties. Dit toernooi werd bezocht door twee Duitse teams en wij als Nederlands team. De Duitsers hadden een aantal WK deelnemers meegenomen en ook de Tsjechen wilden hier enkele WK deelnemers een voorbereiding laten boksen voor de WK Jeugd in Armenie.

Op vrijdagochtend rond 09.00 uur werd aangereisd en zo stonden we rond 18.30 uur in Sokolov bij een sporthal. De afspraak was om direct te kunnen wegen en zo gezegd zo gedaan, dat werd afgehandeld. De kamers waren in een soort jeugdhotel met dito midi size bedden waardoor het merendeel met de voeten buitenboord kwam te liggen maar evengoed best prima sliep. We hebben richting deze landen altijd zelf water mee omdat we daarmee geen risico willen lopen maar verder was alles prima geregeld. De Slavische landen bieden altijd optimaal verzorging en ook ditmaal werd er met smaak gegeten en dat bleef tot en met een riant lunchpakket bij vertrek op zondag.

ZATERDAG
Op zaterdag werd er om 14.00 uur geloot. Om 15.00 uur begon de eerste wedstrijd. De organisatie had gevraagd ook een tegenstander mee te nemen voor een scholier van 1998 in de 50 kg met ongeveer 20 wedstrijden. De verwachting was een sterke jongeling te moeten bezetten, zeker als er op een Jeugd toernooi apart naar gevraagd wordt. Gekozen werd voor Tony Jas van de Haagse Directe. Hij is pas toegevoegd aan de selectie -15, 49 kg en heeft naast 35 kickbokspartijen 5 bokswedstrijden aan ervaring die in totaal bijna allemaal gewonnen zijn.

Tony Jas vs A Groschner – 50 kg Scholieren – halve finale
Deze wedstrijd is over 3×2 minuten, iets dat Tony nog niet eerder had gedaan. Wij stemden in met deze rondeduur omdat wij zeker waren van het uithoudingsvermogen en hierdoor op den duur voordeel van zou ervaren. Tony begint de partij rustig en bokst de drie ronden keurig uit waarbij de Duitse jongen niet veel had in te brengen. Tony wint met 2:0 omdat de bokspointer het laat afweten.

Daniel Minten vs S Wirtz (2011 vice kampioen van Duitsland) – 64 kg Jeugd – halve finale
Daniel maakt geen topfitte indruk en bokst beneden vermogen. Hij weet zijn tactiek niet goed tot uitvoering te brengen en is steeds net te laat. Wirtz is een ervaren bokser en weet het spel te maken. Toch bokst Daniel in de tweede en derde ronde steeds beter en verliest met slechts een punt verschil, 14:13. Deze uitslag is een hart onder de riem en geeft hem een dag later vleugels. Verlies van wat een winstpartij had kunnen zijn.

Wouter Djokic vs P Balog (Tsjechisch kampioen 2012) – 69 kg Jeugd – halve finale
In de aanloop naar dit toernooi waren de namen in de viermanspoules bekend en hun strijdwijze bekeken. Voor Wouter was Balog ook geen onbekende. Wouter wist ditmaal beheerst zijn punten te verzamelen en won overtuigend met 17:6. Voor Balogwas het een meting richting de WK Jeugd waarvoor hij was geselecteerd. Helaas brak de oudste van de Djokic broeders met een lichaamsstoot een van Balogs ribben, zo bleek zaterdagavond in het ziekenhuis.

Elaige Camara vs J Pavelka (vice Tsjechisch kampioen 2012)
De lange sympathieke Nijmegenaar wist in de partij te groeien en met steeds duidelijkere stoten de wedstrijd te beheersen. Nadat hij in de derde ronde beter gaat verplaatsen en meer dynamiek legt in het zoeken naar de openingen vanaf de zijkant loopt de puntenvoorsprong verder uit. De uitslag eindigt in een 14:7 overwinning. Elaige is een stuk vooruit gegaan en bokst zonder onnodig klemmen en met gevarieerde acties. Goed gedaan.

Jamal El Bouhali vs P Spikl
In deze poule bokst Jamal eerst tegen de Tsjech die het meest aan hem gewaagd is. Jamal is nog wat onervaren in de ring en maakt nog echt wat fouten maar zijn karakter is ok en wanneer we zijn tomeloze energie kunnen sturen is hij zeker iemand om rekening mee te houden. Jamal bokst de derde ronde sterk en steeds beheerster en weet na de eerste ronde op achterstand te staan in de derde ronde uiteindelijk dit om te buigen, met name door zijn uithoudingsvermogen. Winst met 17:15 en op naar de finale.

ZONDAG

De zondag werd gestart met de scholieren, gevolgd door de partijen om de derde en vierde plaats. Daarop werden de finales gebokst.

Tony Jas vs R Hejda – 50 kg Scholieren – finale
De afspraak met Tony was om eerst even op tempo te boksen maar geen risico’s te nemen. Dus vlot op de benen, snel scoren en een tweede aanval wanneer de gelegenheid zou komen. Even zien wat voor vlees er in de kuip zat. De tactiek werkte goed en Tony voerde het goed uit. Hejda is een bokser die echt gevaarlijk is als je blijft hangen maar tegen een beweeglijke bokser geen antwoord heeft. Na de wat afstastende eerste ronde kreeg tony in de tweede ronde echt plezier in het laten missen en wist de Tsjech in de derde ronde echt moedeloos te krijgen. Puur genieten, Goud voor Tony met 16:7.

Daniel Minten vs D Pazdera (2012 kampioen van Tsjechie) – 64 kg Jeugd – 3e of 4e plaats
Een compleet andere Daniel troffen we aan in de ring ten opzichte van de zaterdag. Goed wegdraaiend en meer gebruik makend van zijn stoothand wist hij de Tsjechisch Kampioen te bedwingen. Zo moeizaam als eerder zo makkelijk ging het nu.

Als hij op tempo bokst en met name aandacht besteed aan zijn timing van stoten en verplaatsen komen zijn kwaliteiten meer tot hun recht. Zijn score voor een verdiende overwinning en een bronzen plaatsing: 17-10.

Wouter Djokic vs M Andrysek (WK deelnemer Jeugd)
Een lastige klus voor Wouter om deze goed gesloten bokser te bestrijden. Alle wedstrijden van de dag ervoor werden opgenomen en ‘s avonds bekeken om een juiste strijdwijze toe te passen. Voor Wouter was het snel duidelijk dat de momenten buitenom of diagonaal punten moesten opleveren. Jammer genoeg slaagde Wouter er niet geheel in en wist zijn treffers niet overtuigend genoeg te plaatsen langs de dubbele dekking van de Tsjech. Het werd een goede en leerzame partij waarbij de puntenstand wat erg makkelijk richting de zuinig stotende Andrysek gingen. Zilver voor Wouter met 7:14.

Elaige Camara vs B Schollhammer
Scholhammer werd teruggetrokken omdat hij niet fit zou zijn. Jammer voor de ervaringsopbouw van Elaige. Goud door Walkover.

Jamal El Bouhali vs R Fress (Kampioen v Duitsland 2012) – 81 kg – finale
Deze partij werd op voorhand met rust en tactiek ingezet omdat Fress als Duits kampioen tegen de nog wat onervaren El Bouhali met voorzichtigheid werd begonnen. In de ronden was het zaak voor Jamal om met name vanuit een goede verdediging zich op te dringen en punten te sprokkelen. De makkelijk boksende Fress, die ook aan de WK Jeugd deelneemt, wist Jamal met goed gepositioneerde stoten te treffen maar niet zo dat Jamal op enig moment in de problemen is geraakt. Hij verliest de partij met 19:1 maar wint enorm aan ervaring. Zilver voor Jamal.

Roy Korving vs M Novak – 91 kg – finale
M Novak is een bokser die ook aan toernooien in bv Usti mee heeft gedaan maar net geen medailles haalt, een prima partij voor Roy. Nu ook weer het feit dat een afzegging op de zaterdag er toe leidt dat Roy niet twee keer kan boksen. Roy heeft zich overigens verdienstelijk gemaakt aan de ring zaterdag. Vandaag kon Elaige aan de ring helpen zodat de trainers de begeleiding in alle rust konden doen. Roy begon de partij kalm en bokste alle drie de ronden bekeken. In de tweede ronde wilden wij dat hij meer zijn stoothand ging gebruiken wat enkele keren lukte. In de derde ronde werd met een voorsprong begonnen en kreeg Roy de opdracht mee om de eerste minuut de tegenstander onder controle te houden om daarna het tempo scherp te verhogen en de laatste minuut voortdurend met tweede aanvallen door te zetten. Dit kwam niet geheel tot zijn recht maar een keurig gebokste partij en duidelijk goud met een score van 17:2.

Opmerkingen
We hebben onze jongens prima kunnen meten tegen deelnemers van niveau.
Een minpunt is de taalbarriere en de daardoor verstoorde communicatie. We kunnen gelukkig in het Duits nog zo nu en dannog wat vragen maar het is erg oppassen dat alles goed verloopt. De jongens hebben zich gediciplineerd gedragen en waren telkens op tijd (opstaan, warmingup, training, eten, slapen etc). De samenwerking met elkaar verliep goed. De coaching van Johann Talens is zeker, duidelijk en rustig en de opmerkingen van Rene Braad zinvol en absoluut van waarde. En we hebben allemaal erg veel plezier gehad. Jongens, allemaal bedankt daarvoor.

De begeleiding:
Eduard van Uffelen
Johann Talens

Scheidsrechter / Jurylid:
Rene Braad

Hier het verslag van de SR/J Rene Braad:

WEDSTRIJD EN TOERNOOI VERSLAG BUITENLAND

> Naam SR/J:
* René Braad

> Naam, datum en plaats van toernooi:
* Internationale Junioren Cup Sokolov 2012 (semi finals) van 22 september te Tsjechië
* Internationale Junioren Cup Sokolov 2012 (finals) van 23 september te Tsjechië

> Hoe was de organisatie en reis:
* De organisatie was ondanks dat de tijd in Tsjechië even had stil gestaan prima te noemen.
Het team verbleef in een internaat, bedjes waren wat klein, maar met mijn 1.74 paste dat
best. Ik deelde de kamer met trainer/coach Eduard van Uffelen en Johan Talens, super gasten
en reuze gezellig. Het eten was voortreffelijk maar wij miste een Senseo en voor het dessert
bezocht ik de plaatselijke supermarkt. De reis verliep voorspoedig, haalde om 07.00 uur
bokser Roy op in Waddingsveen en rond 09.00 uur voortrok het team (9 personen) richting
Tsjechië. Onderweg een aantal stops voor de nodige lichaambeweging en inwendige mens.
Ook de terugreis verliep voorspoedig, na de finales vertrokken wij uit Tsjechië en waren rond
22.00 uur zondag weer op Papendal.

> Wat voor soort wedstrijden waren het:
* Toernooi met Tsjechen, Duitsers en Nederlanders met semi toppers

> Hoe vaak als SR en hoe vaak als J:
* 7 x SR en 24 x J

> Hoe vond je zelf dat je gedaan hebt:
* Het ging prima en ik merk dat door de ervaringen die ik de afgelopen tijd heb opgedaan
zowel nationaal als internationaal dat ik steeds geroutineerder wordt. Ik werd beoordeeld door
2 sters AIBA SR/J Jarosav Novotny uit Tsjechië welke mij complimenteerde met mijn optreden.
Ook werd ik gevraagd door jurylid Frits Beutler om in Duitsland mijn bijdrage te leveren. Ik
heb hem verteld dat dit alleen mogelijk is op voordracht van de cie SR/J.

> Zijn er voor de wedstrijd nog dingen gezegd of besproken:
* Voorafgaand aan de wedstrijden werden wij uitvoering op z’n Tsjechië geïnstrueerd. Gelukkig
was er een Tsjech uit het Tsjechische leger welke mij hielp bij de vertaling. Na de wedstrijden
werden bijzonderheden besproken en mijn SR/J boekje afgetekend.

> Zijn er nog bijzonderheden:
* De boxpointer was de minst stabiele factor, deze viel geregeld uit of kon niet worden
opgestart, de handtellers en scorebriefjes brachten dan uitkomst.

> Uitdraai of kopie van de uitslagen meesturen.
* Deze zijn bijgesloten bij dit verslag.

> Algemeen
* Uiterst leerzame ervaring, waarbij de samenwerking met boksers, trainer/coaches en collega
scheidsrechters fantastisch verliep. Ook de bijdrage die ik kon leveren op het gebied van
arbitrage tijdens de loting aan de boksers was zinvol. Mooi vond ik het om te zien dat echt
door die gasten werd opgepakt (respect naar de SR, knietje op de grond etc.).

Wederom een fantastische ervaring en avontuur en ik vind het een voorrecht om deel te
nemen aan dit soort uitzendingen. De cie SR/J zou in haar werving en communicatie veel meer
aandacht moeten hebben voor dit soort trips. Hiermee kan je toekomstige SR/J leden werven
en hun enthousiast maken voor deze ‘job’.

Eduard van Uffelen heeft toegezegd een dagboek te maken welke hij wil delen met de cie SR/
J en deze te plaatsen op de site van de Nederlandse Boksbond, mede ook ter werving van
nieuwe SR/J leden.

> Naam SR/J:
* René Braad

> Naam, datum en plaats van toernooi:
* Internationale Junioren Cup Sokolov 2012 (semi finals) van 22 september te Tsjechië
* Internationale Junioren Cup Sokolov 2012 (finals) van 23 september te Tsjechië

> Hoe was de organisatie en reis:
* De organisatie was ondanks dat de tijd in Tsjechië even had stil gestaan prima te noemen.
Het team verbleef in een internaat, bedjes waren wat klein, maar met mijn 1.74 paste dat
best. Ik deelde de kamer met trainer/coach Eduard van Uffelen en Johan Talens, super gasten
en reuze gezellig. Het eten was voortreffelijk maar wij miste een Senseo en voor het dessert
bezocht ik de plaatselijke supermarkt. De reis verliep voorspoedig, haalde om 07.00 uur
bokser Roy op in Waddingsveen en rond 09.00 uur voortrok het team (9 personen) richting
Tsjechië. Onderweg een aantal stops voor de nodige lichaambeweging en inwendige mens.
Ook de terugreis verliep voorspoedig, na de finales vertrokken wij uit Tsjechië en waren rond
22.00 uur zondag weer op Papendal.

> Wat voor soort wedstrijden waren het:
* Toernooi met Tsjechen, Duitsers en Nederlanders met semi toppers

> Hoe vaak als SR en hoe vaak als J:
* 7 x SR en 24 x J

> Hoe vond je zelf dat je gedaan hebt:
* Het ging prima en ik merk dat door de ervaringen die ik de afgelopen tijd heb opgedaan
zowel nationaal als internationaal dat ik steeds geroutineerder wordt. Ik werd beoordeeld door
2 sters AIBA SR/J Jarosav Novotny uit Tsjechië welke mij complimenteerde met mijn optreden.
Ook werd ik gevraagd door jurylid Frits Beutler om in Duitsland mijn bijdrage te leveren. Ik
heb hem verteld dat dit alleen mogelijk is op voordracht van de cie SR/J.

> Zijn er voor de wedstrijd nog dingen gezegd of besproken:
* Voorafgaand aan de wedstrijden werden wij uitvoering op z’n Tsjechië geïnstrueerd. Gelukkig
was er een Tsjech uit het Tsjechische leger welke mij hielp bij de vertaling. Na de wedstrijden
werden bijzonderheden besproken en mijn SR/J boekje afgetekend.

> Zijn er nog bijzonderheden:
* De boxpointer was de minst stabiele factor, deze viel geregeld uit of kon niet worden
opgestart, de handtellers en scorebriefjes brachten dan uitkomst.

> Uitdraai of kopie van de uitslagen meesturen.
* Deze zijn bijgesloten bij dit verslag.

> Algemeen
* Uiterst leerzame ervaring, waarbij de samenwerking met boksers, trainer/coaches en collega
scheidsrechters fantastisch verliep. Ook de bijdrage die ik kon leveren op het gebied van
arbitrage tijdens de loting aan de boksers was zinvol. Mooi vond ik het om te zien dat echt
door die gasten werd opgepakt (respect naar de SR, knietje op de grond etc.).

Wederom een fantastische ervaring en avontuur en ik vind het een voorrecht om deel te
nemen aan dit soort uitzendingen. De cie SR/J zou in haar werving en communicatie veel meer
aandacht moeten hebben voor dit soort trips. Hiermee kan je toekomstige SR/J leden werven
en hun enthousiast maken voor deze ‘job’.

Eduard van Uffelen heeft toegezegd een dagboek te maken welke hij wil delen met de cie SR/
J en deze te plaatsen op de site van de Nederlandse Boksbond, mede ook ter werving van
nieuwe SR/J leden.