Scoren in de wandelgangen van een bewogen AIBA-congres in Dubai

Boris van der Vorst, voorzitter van de Nederlandse boksbond, maakt een verslag van het congres van de wereld boksbond (AIBA) in Dabu. Hierbij zijn bijdrage.

NETWERKEN OM DE INBRENG VAN NEDERLAND OP WERELDNIVEAU TE VERBETEREN

Belangrijk onderdeel van een AIBA bijeenkomst is het netwerken en uitwisselen van kennis, ervaringen en contacten achter de schermen, ook om het Nederlandse boksen nog beter op de kaart te zetten. Gisteren uitgebreid gesproken met de Engelse voorzitter Caspar Hobbs die graag met het Engelse team deel wil nemen aan een meerdaags Holland toernooi en geïnteresseerd is in de uitrol van Business boksen. Ook de Duitsers hebben interesse in een Holland toernooi, maar de directeur van de Duitse Boksbond Michael Muller wees mij ook op de mogelijkheid om in 2019 het eerste olympisch kwalificatietoernooi met heren en dames of het nog vacante WK dames te organiseren (dat de Turken terug hebben moeten geven). Muller wees mij verder op het belang van WSB in 2019 in relatie tot olympische kwalificatie en sprak de wens uit om gezamenlijk op te trekken voor een dames WSB team.

Het belangrijke Argentijnse EC-lid en vicepresident Osvaldo Bisbal bood aan om op verzoek Nederlandse scheidsrechters uit te nodigen voor grote toernooien, als een EK of WK. En zijn Canadese collega Pat Fiacco wil in de toekomst graag gebruik maken van de diensten van de Nederlandse ITO Ben van Til voor de Rules & Regulations committee van de AIBA. Met EUBC-president Falcinelli de ontwikkelingen met de profs besproken en naar zijn advies geluisterd hoe dat in Nederland georganiseerd zou moeten worden. De Russische directeur nodigde mij nogmaals uit om naar Sochi te komen waar de samenwerking met de profs aan de orde komt en Nouchka haar award krijgt als beste damesbokser van de wereld.

Met Mike McAtee van USA Boxing de komst van team USA naar Rotterdam verder afgestemd. Bondscoach Hennie van Bemmel heeft daarover al contact gehad met de Amerikaanse hoofdcoach. De Amerikanen komen in november in de ring tegen de Nederlandse bokshelden bij het World Port Boxing. De voorzitter van de Cubaanse Boksbond, de tegenstander van de vorige editie, wil volgende week gastheer zijn bij de clash Cuba-Columbia voor de Rotterdamse medeorganisatoren van het World Port Boxing die op inspiratiereis gaan naar het boksmekka van de wereld.

Met diverse West-Europese landen, Scandinavische, Engeland, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Italië en Spanje de ontwikkelingen op breedtesport doorgenomen, waarbij iedereen de toegenomen populariteit van de boksworkout ziet en naar mogelijkheden zoekt om dat te verzilveren. De Noren krijgen bijvoorbeeld veel subsidie voor de ontwikkeling van hun Parkinson programma. Alle landen willen het business boksen beter oppakken en zien veel kansen in het lanceren van een eigen fitnessboksen programma.

Zuid-Afrika is met eventmanager Hans de Bruijn bezig met de organisatie van een interland, op instigatie van de ambassadeur in Nederland mede in kader van de historische banden. De Zuid-Afrikaanse voorzitter Andile Mofu verheugde zich erg op een ontmoeting tegen Nederland en stuurt daarover binnenkort informatie op. Ook Tashmatov Sherzod van de ijzersterke Oezbeekse boksfederatie ziet een uitwisseling met de Nederlanders zitten. Aan alles is te merken dat de reputatie van Nederland als boksland beter is geworden. De Slowaakse vertegenwoordiger en internationale scheidsrechter Rado Simon was ook onder de indruk van de Nederlandse boksers en deed de groeten aan collegascheidsrechter Cem Taylan Dünar.

De voorzitter van de Arubaanse Boksbond, Marco Dupersoy, wil met ons op Aruba het Koning van Oranje-event organiseren met de verschillende koninkrijk (ei)landen. Hetzelfde geldt voor de enthousiaste voorzitter van de Jamaicaanse Boksbond, Steven Bomber Jones die de komende jaren een zeeslag wil organiseren op Jamaica tegen een Nederlands team, met toeschouwers op vlotten eromheen. Genoeg te doen de komende jaren en ter afsluiting van het boeiende congres zingt de Wit-Russische Dmitriy traditiegetrouw in gebroken Engels My Way…

Boris van der Vorst
Voorzitter Nederlandse boksbond

Met Zuid-Afrikaanse president

Met voorzitter Aruba


Met voorzitter Engelse Boksbond

Met Duitse delegatie