Score beslist bij stoppen van Djokic – Hofstede op NK

Om alles te laten verlopen volgens de laatste AIBA instructies, heeft de Nederlandse Boksbond voor het eerst een buitenlandse supervisor laten overkomen om de strijd om het Nederlands kampioenschap in de diverse klassen tot een goed einde te brengen. Dat is de Duitser Eric Breke die zaterdag leiding gaf aan het scheidsrechter en jurycorps en ook bepaalt wie zondag – tijdens de finales – als SR/J in de ring komt.

Bij de halve finale-wedstrijden op het NK van zaterdag deed zich een voorval voor tussen Wouter Djokic van ABCC Apeldoorn en Remco Hofstede van BS Teus de Kruyf Alphen aan de Rijn. Djokic liep een oogblessure op en de ringarts vond het onverantwoord door te gaan. Op gezag van de wedstrijdtafel maakte speaker Ray Martin bekend dat Remco Hofstede door technisch knockout tot winnaar werd uitgeroepen. Maar Eric Breke overrulde direct dit besluit. Volgens het AIBA-reglement dient de bokser die volgens de boxpointer de meeste treffers heeft gemaakt zich te plaatsen voor de finale. Dat was Wouter Djokic. Er ontstond veel commotie over de beslissing van Erik Dreke en het is zinvol als Teun de Raad in zijn hoedanigheid van voorzitter van de scheidsrechterscommissie nog eens toelicht wat precies de beweegredenen zijn.

,,,We hebben het met Erik Dreke later in een korte briefing nog eens nagezocht en er is een bepaling in het AIBA reglement (rule 4.1.2.1) waarin duidelijk staat dat de geldige score op de boxpointer van toepassing is als de scheidsrechter de wedstrijd moet stoppen door een blessure’’, aldus Teun de Raad.