Samenstelling selecties

De selectiecriteria voor alle boks categorieën zijn samengevat in een document. Hierin staat beschreven onder welke criteria de selectie opereert en hoe de samenstelling tot stand komt. Kijk hier: Selectiecriteria 2011-2012

 

Nationale Selectie Nederlandse Boksbond

Wat er voorafging….

 

Werkgroep Jongeren -17 en -21 (High Potentials), de selectietrainers
De Werkgroep is op 9 april 2008 vastgesteld. Deze groep trainers is in grootte door verschillende redenen teruggelopen tot een klein aantal actieve trainer / coaches. Dit werd opgevangen door aan verschillende trainers op specifieke datums en voor vooraf bepaalde onderwerpen een bijdrage te leveren. De trainersgroep startte eerst op zaterdag (-17) en zondag (-21) maar bundelt later de krachten op zondag waarbij men traint in twee afzonderlijke groepen.
De groep bestond in eerste instantie uit Eric van de Heuvel, Johann Talens en Eduard van Uffelen. Deze begeleiden beide groepen waarbij Eric eindverantwoordelijk is voor de -21 inclusief uitloop en Eduard voor de -17 inclusief uitloop. Deze groep blijft in eerste instantie ook in 2010-2011 in deze formatie, aangevuld met gasttrainers.
Dit is in 2011 omgevormd naar een -15, -17 en -19 selectie onder leiding van Hoofdcoach Eduard van Uffelen.
Het team is momenteel steeds verder gegroeid op het internationale toneel en heeft veel ervaring opgedaan.

De trainersamenstelling is nu:

Oost
Eduard van Uffelen (Hoofdcoach) – ABCC
Goran Djokic – ABCC
Peter Wagensveld – Voltreffer

Zuid
—- 

Zuid-Holland
Stan vd Driessche (coordinator algemeen)
Rene Prins (begeleider, volgt trainercursus)

Noord
Johann Talens – Boksteam Assen

Noord-Holland
—-

 

Het eerste jaar 2009-2010
Tijdpad; periodisering, ontwikkelingen

De jaarkalender voor deze nieuwe groep werd gaandeweg het jaar steeds duidelijker. De start met nieuwe trainers en boksers heeft tijd nodig gehad om te groeien in hun rol. Er moest een slag gemaakt worden richting verslaglegging van de trainingen, het aanleggen van persoonlijke dossiers en het leren kennen van elkaar, zowel sportief als in de omgang.

De eerste beproeving met een grote groep boksers vond plaats in Balbriggan, Dublin, Ierland. Hier werden de eerste contouren duidelijk met wat voor boksers we te maken hadden. De groep begeleiders, bestaand uit Eduard van Uffelen, Erik van den Heuvel, Ronald Beerlage en Stan van de Driessche, hadden de taken goed verdeeld en er werd goed samengewerkt. Voor zowel boksers als werkgroepleden een vuurdoop die goed uitpakte.
De return van de Ieren werd gehouden bij RBV van ’t Hof. Een avond met een bijzondere sfeer waarbij er gestreden werd om het hardst. Ook nu was te zien dat er best een goede vorm is. Ook de mindere punten kwamen aan het licht en werden in de evaluaties besproken.
Een ander moment waarop er duidelijk werd afgetest wat de vorm van de boksers was gebeurde op de Hvidovre Cup in Denemarken. Hier kregen de boksers ook duidelijke individuele aanwijzingen en opdrachten van Eduard van Uffelen en Johann Talens, bijgestaan door hulptrainer Goran Djokic. Het was dan ook goed om te zien dat de meesten in staat waren deze uit te voeren. Hier kwamen we qua organisatie, met 15 boksers aan het werk in twee ringen, bijna een paar handen te kort. Een leerzaam toernooi.
Tussendoor werd er met een beperkt aantal boksers uit de selectie gebokst in Monchengladbach.Tot slot heeft een deel van de selectie succesvol gebokst op de Wetzlarer Pokal, de eerdere Hessen Cup. Hiermee sloten we het seizoen af.

Er is nu goed zicht op de lijn die individueel te volgen is. De een moet even een pas op de plaats maken terwijl een ander met sprongen vooruit gaat. Feit is dat in de nieuwe selectie een individuelere benadering volgt in samenwerking met de bokser en clubtrainer. Er zal een nieuwe kalender worden gemaakt waar we de verschillende tijdlijnen langs houden.

NK Jongeren 2010 (alle klassen Scholieren en Junioren)
De NK Jongeren (-17), georganiseerd door de selectietrainers en prima gehost door Boksteam Vargas in Enkhuizen, kende maar liefst meer dan zestig inschrijvingen en zelfs kwartfinales. Dit is een signaal dat wanneer we deze Jongeren een doel geven er ook resultaat volgt. Aandacht krijg je door het te geven. Voor ons temeer een bevestiging dat we op de goede weg zijn. Het is goed dat jonge boksers met ambitie weten dat het mogelijk is om geholpen te worden.

Middelen, accomodatie en instrumenten
Er is gezocht naar een digitaal talentontwikkelingsprogramma. Daarvoor zijn drie gerenommeerde aanbieders gevonden. Dit heeft natuurlijk een prijs. Er is niet veel geld. Om die reden is gekozen om voorlopig hier niets mee te doen.
Wij maken gebruik van verschillende documenten.
Het gaat hierbij om onder andere:

een MJOB (schept inzicht in de systematiek)
een algemene groepsperiodisering
een individueel BOP verslag
een NCT rapportage aan de clubtrainer
een lijst prestatiedoelen

Er word wekelijks getraind op NOC*NSF sportcentrum Papendal in Arnhem. Hier wordt alleen van af geweken gelang de situatie dat vereist, bijvoorbeeld drukke wedstrijdprogramma’s of vakantieperioden.

Er is een vaste ring aanwezig. Ook maken we gebruik van respectievelijk de vechtsporthal, de grote sporthal, de indoorsprintbaan of de atletiekbaan. Verder wordt de kantine gebruikt als bespreekruimte en worden evaluaties aan de hand van DVD opnamen op de aanwezige tv’s gedaan.

Sponsoring
Na een intensief en langdurig traject is Eduard van Uffelen er in geslaagd om een overeenkomst te sluiten metBoxing Sport Benelux, importeur van Paffen Sport. Deze levert Adidas AIBA bokshandschoenen, BSB trainingspakken, BSB polo’s, Paffen Sport en BSB wedstrijdkleding en ander trainingsmateriaal aan. Dit zal medio september 2010 zijn geleverd. Dit alles wordt in bruikleen verstrekt aan de boksers voorafgaand aan een evenement. We zijn blij met het vertrouwen van BSB in onze selectie.

Tot slot:

Mascotte
Na het toernooi in Denemarken werd er aan de trainers als dank een aperitief en een knuffelbeest geschonken. Een van de knuffelbeesten, een schildpad, werd direct geadopteerd door de groep als mascotte. Een naam werd snel gevonden; Theo. Theo staat voor Taai, Hard En Onverslaanbaar.

Theo is altijd alert en in staat om zijn hoofd achter zijn schild te verschuilen waardoor hij praktisch onkwetsbaar is. Theo is sindsdien op trainingen en wedstrijden mee geweest. Ook de eerder ‘bedachte’ yell ( Sammy Wagensveld won er een paar BSB bokshandschoenen mee!) werd omgebouwd naar de standaard yell – Wat gaan we doen ? WINNEN!’met op het einde de kreet ‘THEO’.