Roy Korving beraadt zich over toekomst

Uit het AD Groene Hart van dinsdag 12 juli:

Nu hij niet naar Rio gaat, beraadt bokser Roy Korving zich over  zijn toekomst. De zwaargewicht steeg van de 58e naar de 10e plaats op de wereldranglijst, sloot het wereldkampioenschap als vijfde af en beëindigde het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Baku als derde. Toch voldeed de ambitieuze, jonge Waddinxvener niet aan de selectie eisen voor de Olympische Spelen in Rio. Het doet hem pijn dat hij moet thuisblijven.

De A-status van NOC/NSF stelde Korving na het WK – in oktober 2015- in staat om zich voor 100% op de bokssport te richten. Maar nu het doel, de Spelen van Rio, niet gehaald is, houdt ook de uitkering op. ,,Je weet dat dat de consequentie is,” zegt Korving. ,,Het komt hard aan. Je staat plotseling met lege handen na een toch uitstekend seizoen.” Vorig jaar juli leek Rio nog bijna onbereikbaar, maar vooral het geslaagde WK en de winst in het Duitse toernooi om de Chemie Pokal deden Korvings kansen sterk stijgen. In Duitsland versloeg hij de Poolse kampioen Jakubowski en de Russische kampioen Magomedov. Tijdens het WK verloor hij weliswaar op punten van wereldkampioen Tishchenko, maar de verschillen waren klein.

Bondscoach Hennie van Bemmel is positief over zijn pupil. ,,Roy heeft zich in korte tijd bijzonder goed ontwikkeld,” aldus Van Bemmel. ,,Hij is ijverig, leergierig en ligt goed in de groep. Het is vervelend dat Roy zijn status kwijt is. Een sponsor zou dit gemis kunnen compenseren. Ik adviseer hem om na een welverdiende vakantie weer volop in training te gaan en zich te richten op het EK van 2017. Bij een goed resultaat krijgt hij dan de status terug.”

Roy Korving (21) kijkt daar anders tegenaan omdat zoektochten naar een sponsor tot nog toe niets opleverden en omdat hij aanhikt tegen de periode van vier jaar tot de volgende Spelen. Daarom is het nu zo goed als zeker dat hij zijn studie Orde en Veiligheid gaat afmaken, dat hij part-time aan het werk gaat in Gouwebad De Sniep en het boksen voorlopig op een lager pitje zet.

,,Ik moet toch aan mijn toekomst denken,” reageert Korving. ,,Hoewel mijn liefde voor de bokssport zeer groot is, is het voor mij geen haalbare kaart om studie, werk en boksen op hoog niveau te combineren. Want ik geef me in de ring en tijdens trainingen altijd voor de volle honderd procent. Wanneer ik mijn studie volgend jaar afrond, ga ik misschien aan de slag als profbokser. Hopelijk bij een goede organisatie in het buitenland.”

Steun en toeverlaat Semmy Pattiwael die zijn trainer is bij boksvereniging Benthuizen, vindt de ontstane situatie eveneens lastig. ,,Iedereen is lovend over Roy,” aldus Pattiwael. ,,Van hoog tot laag. Als bokser kan hij het nog veel verder schoppen. Daarom zouden het NOC/NSF en de boksbond NBB dit geldelijk moeten waarderen. Zo’n talent mag niet verloren gaan.”

Ton van Wieringen