Vanuit kippenschuur naar pure bokspassie in Benthuizen

Boksvereniging Vermeulen Benthuizen dankt haar ontstaan aan één man, ‘Dar’ Vermeulen, die eind jaren ‘80 de kippenschuren op het erf van zijn broer ombouwde tot een heuse Boxing gym met kantine, kleedkamer en douches. Met de komst van trainer John Vergouwe ontstond een wedstrijdploeg, waarbij ons huidig bestuurslid Rob van de Watering de eerste overwinning voor de vereniging boekte. Gerenommeerde boksers kwamen in de jaren die volgden trainen in Benthuizen, waaronder de broers José Medina , Hakan Sari en Arthur Santana. Ook damestoppers van het eerste uur onder wie Rache Ritfeld, Marichelle de Jong en Nouchka Fontijn hebben in de voormalige kippenschuur getraind.

Na een paar omzwervingen is de vaste plek van Boksvereniging Vermeulen Benthuizen de gymzaal van Arnoldus van Osschool geworden. Hoewel oprichter Dar zelf al enkele jaren niet meer actief bokst, komt hij nog graag even kijken bij de trainingen. Wat minder vaak dan voorheen echter en dat heeft helaas alles te maken met zijn gezondheid. Bij Dar werd enkele jaren geleden Alzheimer en voortschrijdende dementie geconstateerd. Voormalige pupillen van Dar, Semmy Pattiwael en Jaap van Beek, hebben de trainingen in 2006 overgenomen van John Vergouwe. Het zijn twee trainers die precies aanvoelen en weten waar het bij de vereniging om gaat en dat zie je terug in hun aanpak. Beheersing en respect en ook de ruimte voor de wedstrijd- en jeugdboksers.

Op doordeweekse avonden verlaat de 71-jarige boksheld Willem steevast met staande ovatie de bokszaal. Dezelfde boksruimte waar de 13-jarige Megan de Cler aan het begin van haar loopbaan staat en waar ook een topper, de huidige nummer 7 van de wereld, zwaargewicht Roy Korving tussen een provisorische ring met touwtjes werkt aan zijn voorbereiding voor de olympische spelen in Tokyo. Het tekent de sfeer in Benthuizen, waar kapsones niet op prijs worden gesteld, maar waar boksen voor iedereen toegankelijk is.

 

Boris van der Vorst
Voorzitter Nederlandse Boksbond