Peter Müllenberg heeft maar één doel: Europees kampioen worden

De Nederlandse ploeg doet met vier boksers mee aan het EK in Kharkiv Oekraine. Menno Kouveld geeft een overzicht van de carriere van Peter Müllenberg. Na Enrico Lacruz, Max van der Pas en Roy Korving de laatste bokser die hij portretteert.

Wie?

Peter Müllenberg is 29 jaar en komt uit Almelo, maar tegenwoordig woont hij in Arnhem. Hij bokst in de gewichtsklasse tot 81 kilogram en is 1.82m lang. Hij begon met boksen in 2003 en heeft inmiddels zo’n 250 partijen gebokst.

Wat moet je over hem weten?

In 2016 werd Müllenberg tweede op het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) en plaatste zich zo voor de Olympische Spelen in Rio. Daar slaagde hij erin de achtste finale te halen. Hij verloor die partij van Teymur Mammadov uit Azerbeidzjan. Een uitslag waar hij nog steeds van baalt, maar hij zegt veel te hebben geleerd van de ervaring. “Om de top te halen moet je ook met tegenslag om kunnen gaan.”

Bovendien heeft hij een aantal prachtige titels op zijn naam. Hij won twee keer een medaille tijdens een EK. In 2014 werd hij militair wereldkampioen. Hij doet het goed in de Bundesliga in Duitsland. Hij won de Chemnitz City Cup, het Tammer toernooi en het Feliks Stamm Memorial Tournooi. Stuk voor stuk prestigieuze toernooien.

Even leek het erop dat Müllenberg niet mee zou gaan naar het EK in Oekraïne. Hij liet het NK in Rotterdam schieten om meer tijd aan zijn jonge gezin te kunnen besteden. Met steun van zijn familie besloot hij alsnog om naar het EK te gaan. “Ik zat er zo dichtbij. Op het moment dat je dat laat schieten en je krijgt ooit spijt dan ga je het elkaar misschien ook kwalijk nemen.”

Naast Olympisch bokser is Müllenberg militair bij de Koninklijke Landmacht. Ook daar is hij veel met boksen bezig. “Defensie geeft mij alle ruimte om goed te kunnen trainen en voorbereiden en om naar toernooien te gaan. Daar heb ik echt een perfecte werkgever aan.”

Wat kunnen we van hem verwachten?

De Olympische Spelen halen is hem gelukt. Of hij er ook in Tokio in 2020 bij zal zijn bekijkt hij, samen met de bondscoach en iedereen om hem heen, per jaar. “We moeten gewoon kijken hoe het erbij staat. Gaat het goed dan gaat het goed, gaat het niet goed dan is het stoppen. Dat zal een lastige beslissing zijn, maar je denkt er toch af en toe aan, want dat moment gaat komen.”

Maar voorlopig is het nog niet zover. Müllenberg wil Europees Kampioen worden. Hij is twee keer tweede geworden, nu wil hij een stap verder. Hij heeft er vertrouwen in. De trainingsweek verliep goed. En hopelijk dan door naar het WK dat in augustus in Hamburg wordt gehouden. Eindelijk een groot toernooi dichtbij huis.

Op het moment dat hij de ring in stapt, denkt hij aan winnen. “Ik weet gewoon dat ik van iedereen kan winnen. Ik moet gewoon goed geconcentreerd blijven. Het blijft een contactsport. Je kunt ook gewoon op een verkeerde klap lopen en dan is het afgelopen dus je moet wel gefocust zijn. Goed boksen is mooi, maar het belangrijkste is toch dat je wint.”

Müllenberg past zich aan, aan de tegenstander. “Ik ben niet de kleinste en ook zeker niet de langste in mijn gewichtsklasse. Met een tegenstander die kleiner is moet ik het heel tactisch oplossen met opvangen, wegdraaien. Heb ik een lange tegenstander dan moet ik echt drukken en werken.”

Hoe kun je hem aanmoedigen?

Laat Peter weten dat je achter hem staat tijdens het EK in Oekraïne! De Nederlandse Boksbond volgt de Olympische boksers tijdens het EK en post regelmatig updates via facebook en Twitter. Via TeamNL.org kun je de boksers volgen én aanmoedigen.