Passie voor boksen verovert Europa

Op de bestuurlijke Europese topontmoeting in Kharkov Oekraïne zijn de afgelopen dagen enorme vorderingen geboekt om het boksen nog beter op de kaart te zetten. Op verzoek van de Europese president Franco Falcinelli heb ik een presentatie gegeven over nieuwe voorstellen die met een enorm enthousiasme ontvangen zijn.

Belangrijk uitkomsten zijn het steviger vastleggen van een internationale bokskalender met onder meer een EUBC-tour, dat wordt een grand prix met de 6-8 grootste Europese bokstoernooien en een afsluitend eindejaarsgala. Een dergelijke opzet is beter verkoopbaar aan het grote publiek en televisiemaatschappijen die nu het belang en samenhang van bepaalde toernooien niet goed kunnen duiden. Ook kunnen daaraan gekoppeld afspraken worden gemaakt over ,,video on demand” met abonnementen en pay per view, waarmee de boksliefhebbers nog beter zichtbaar worden. De uitwerking hiervan vindt met name met de competitiecommissie van de EUBC plaats.

Voor de vertegenwoordigers van de belangrijkste commissies binnen EUBC en afgevaardigden namens AIBA heb ik daarnaast een beroep gedaan om de breedtesport goed te faciliteren. In overleg met de vergadering en EUBC-president Falcinelli en directeur Egorov neemt Nederland het voortouw om met een commerciële partner fitness- en schoolboksen verder te ontwikkelen in samenwerking met de nationale federaties. Voordelen hiervan zijn dat deze grote groeimarkt dan nadrukkelijk aan de boksbond gekoppeld wordt, met financiële afdracht, en een grote fanbase en bokscommunity oplevert voor marketingactiviteiten. Hetzelfde geldt voor het faciliteren van Business Boksen, waarbij de EUBC gaat helpen om het Nederlandse protocol daarvoor verder vorm te geven.

AIBA HeadsUp! Awards. Dat zijn prijzen voor bijzondere boks projecten. Recent was ik in Nederland op werkbezoek bij het geweldige project ‘Opboksen’ in Hoogvliet, waar ontspoorde jongeren met boksen en opleiding een nieuwe toekomst geboden wordt. Op meer plekken in de wereld is boksen een middel om de wereld beter te maken. In Zuid-Afrika geeft de Nederlandse Sharita van der Hulst bokslessen om met zelfdiscipline, respect, conditie en gedrag de gevangen te behoeden voor crimineel gedrag in de toekomst.

Op initiatief van de Engelsman Davey Newth heb ik met de AIBA afgesproken om met ingang van dit jaar Awards in te stellen voor projecten met maatschappelijk relevante betekenis. De AIBA heeft daarvoor een apart platform ingesteld, HeadsUp!, waarmee de zichtbaarheid van deze activiteiten vergroot wordt. Binnenkort op het WK in Hamburg worden de HeadsUp! Awards voor het eerst uitgereikt.

Boris van der Vorst,
Voorzitter Nederlandse boksbond

 

1 antwoord
  1. Dick Veenvliet
    Dick Veenvliet zegt:

    Ik Drs C.C.C. Veenvliet…. oud amateurbokser 2e Ned Kamp nu 73 lentes. Is er een groot voorstander om de Boksport te promoten. Coördinatie, denkvermogen, balans, reageren in vreemde situaties. Enz enz. Kom uit Almelo en weet wie Peter is. Een halve eeuw geleden en wat is er verandert ??? De meeste instructeurs hebben er geen kaas van gegeten. We gaan altijd uit van het fundament ( voetenwerk ) zie te weinig slag wisseling, de laatste stoot moet de langste zijn ??? Doms begrijp ik de eenvoud niet.

Reacties zijn gesloten.