Openingsdag congres wereldboksbond in New Delhi

Voorzitter Boris van der Vorst van de Nederlandse boksbond woont op uitnodiging van de AIBA een wereldcongres in India bij waarop hij gekozen zal worden tot president van de marketingcommissie van de wereldboksbond.

Tijdens de openingsspeech refereerde AIBA-directeur William Louis-Marie aan de noodzakelijke recente veranderingen die de bokssport de afgelopen jaren heeft ondergaan. Hij deed een beroep p[ de voorzitters van de commissies om out of the boks aan innovaties te blijven werken om een nieuwe en aantrekkelijke boksomgeving te creëren. Een belangrijke impuls moet daarbij komen van de marketing commissie die ik de komende jaren ga leiden.

Gastland India timmert flink aan de weg om het boksen beter op de kaart te zetten. Met de ambitieuze voorzitter en luchtvaartmaatschappij-eigenaar Asay Sing worden grote events binnengehaald. De organisatie van het wereldcongres steekt goed in elkaar. Bij het diner zijn ook de minister van Sport Visay Goel en IOC-lid Randhir Singh aanwezig. Met ondersteuning van AIBA-programma’s willen ze het gigantische potentieel in India gaan bewerken.

Prioriteit voor de AIBA ligt dit jaar in Afrika waar vanuit het HeadsUp!-programma ontwikkelingshulp bieden. Veel thema’s passeerden tijdens de sessies vandaag de revue:

– welke twee gewichtsklassen er bij de komende olympische spelen voor de dames bij komen

– de hoofdbescherming blijft bij dames op

– officiële wrapping/bandagering moet alleen bij AIBA-toernooien en bij overige wedstrijden mogen landen het zelf bepalen

– opleidingen voor trainers en officials krijgen in 2017 veel aandacht

– coachingscommissie gaat werk maken van goed gedrag en dresscode rondom de ring van de coaches

– training voor cuts wordt uitgerold

– tandartsverklaring voor mondbescherming

– alleen de dokter mag op basis van medische gronden een partij beëindigen

– heldere uitleg over scoringscriteria aan coaches en publiek om meer begrip te krijgen voor beslissingen.

Er werd uitgebreid stilgestaan bij de doorontwikkeling van de WSB. De organisatie moet professioneler, maar er is veel aandacht vanuit de profwereld van promotors om gezamenlijke organisaties op te zetten. Recent heeft president Wu een deal gemaakt met de profbond WBA. AIBA wil de hele bokswereld in een federatie verenigen, met een duidelijk ranking systeem en een echte kampioen.