Op weg naar Rio 2016

Peter Mullenberg schrijft historie; na 24 jaar weer naar de Spelen

Peter Mullenberg heeft historie geschreven. Eindelijk, na 24 jaar, heeft de Nederlandse boksbond weer een vertegenwoordiger op de Olympische Spelen, in augustus in Rio de Janeiro. De 28-jarige Almeloer stak vrijdagavond in het Turkse Samsun tijdens de halve finale van het Olympisch kwalificatietoernooi  in grootse vorm en gaf zijn tegenstander Unal Mehmet geen schijn van kans. Alle ronden (3x) eindigden in zijn voordeel. Dit resultaat is voldoende voor NOC NSF om zich te kwalificeren. Hij moest in zijn klasse tot 81 kg bij de eerste drie eindigen. Peter Mullenburg bokste zaterdagavond tegen de Engelsman Joshua Buatsi in de eindstrijd. Hij verloor die partij nipt.

De kans dat Nederland nog een bokser naar Rio mag uitzenden is nog niet verkeken. De torenhoge favoriet Nouchka Fontijn, uitkomend in de klasse tot 75 kg, maakte aan het begin van de week een grote teleurstelling mee, toen zij onverwacht werd uitgeschakeld door een ongeplaatste Ierse tiener na twee jaar lang alle partijen te hebben gewonnen. In mei krijgt ze een nieuwe kans tijdens de WK. Zij moet dan bij eerste vier eindigen.

Als dat zou lukken is de Olympische missie van de Nederlandse boksbond een groot succes. Anderhalf jaar geleden zette het ambitieuze bestuur een nieuwe koers uit. Hennie van Bemmel werd bondscoach,  Peter Bonthuis werkte in samenspraak met Francesco Wessels en Ralf van der Rijst van het NOC NSF een plan van aanpak uit en Nouchka Fontijn en Peter Mullenberg werden de vaandeldragers. Rondom hen werd een complete selectie van zes man opgebouwd. Voorzitter Boris van der Vorst, een van de meest uitbundige toeschouwers in de zaal, reageerde op zijn eigen manier. ,,Ongelooflijk wat ben ik blij. Dit succes van Peter hadden we nodig. 24 jaar ontbreken op het Olympisch podium, mag nooit meer voorkomen.” Van der Vorst had dit nog niet gezegd of hij kreeg een felicitatie van AIBA president WU en EUBC president Falcinelli via de mail bij wie hij zojuist op audiëntie was geweest om allerlei onderwerpen te bespreken. Zij hadden met grote bewondering naar zijn enthousiaste aanmoedigingen zitten kijken.

Voor Hennie van Bemmel was het plaatsen van Peter Mullenberg een hele bijzondere ervaring. Hij reisde destijds naar de Spelen in Barcelona 1992 af met een ploeg van zes man. Delibas won zilver en Vanderlyde brons. Nu staat hij weer aan de basis van een uniek resultaat.

 

https://www.facebook.com/AIBA.Boxing/videos/10155194783188973/

http://nos.nl/artikel/2099431-bokser-mullenberg-pakt-olympisch-ticket.html

https://www.facebook.com/COBDOETINCHEM/videos/1016274008462831/

 

President EUBC wil graag in Nederland komen boksen

Donderdag 14 april hebben voorzitter Boris van der Vorst en Hans de Buijn ontbeten met de Italiaanse president van de Europese Boksbond, Franco Falcinelli. Hij was vol lof over de Nederlandse boksers en de vele initiatieven van de Boksbond zoals nationale boksdag, veteranenboksen en ondernemers die de ring in stappen. Falcinelli zou graag hebben dat Nederland het voortouw neemt om een bredere bokscommunity in Europa neer te zetten en verzocht Boris van der Vorst om als voorzitter van het comite tegaan fungeren. Ook was hij enthousiast over het boksgala in een kerk, zoals dat laatst in Roosendaal plaatsvond en kreeg tot zijn genoegen te horen dat het Kerst boksgala een groot succes was geworden. Falcinelli gaf aan graag weer amateurs bij de Ben Bril Memorial in het oudste theater van Nederland, Carré te zien boksen. Als klap op de vuurpijl vroeg hij om een partij te mogen boksen bij een zakelijk- of veteranenevent. Dus wie durft…….

AIBA toont begrip voor organisatieprobleem West-Europa

Dat de Nederlandse Boksbond dit jaar geen Europees kampioenschap voor vrouwen mag organiseren en Bulgarije wel, heeft de Aiba aan het denken gezet. Als de wereldbond bij het toewijzen van grote kampioenschappen vasthoudt aan de kandidaat die de laagste hotelprijzen aanbiedt dan komt geen westeuropees land meer in aanmerking. ,,Dat baart de Aiba zorgen” zegt president Falcinelli van de Europese afdeling van de Aiba. ,,We moeten een reeële spreiding van EK’s zien te bereiken. Ik wil afspreken met de aanstellingscommissie om een of twee EK’s per jaar voor de mannen, vrouwen en / of diverse jeugdkampioenschappen verplicht aan een westeuropees land toe te wijzen. De aanbieding van de Nederlandse Boksbond was best gunstig voor West-Europese begrippen maar de meeste leden van de commissie kozen toch voor de goedkopere versie. Met mijn plan hoop ik het probleem voor de toekomst op te lossen.