Op trainingsbezoek bij de ‘Professeur de Boxe’ in Tilburg


Afgelopen jaar werd de Tilburgse trainer Rudi Dufornee mastertrainer Boxercise en ging hij op boksbedevaart naar Cuba. Door de grondlegger van het huidige Cubaanse boksen professor Jesus Dóminquez werd hij in het Spaans ingewijd in de methodologie van de bokstraining. Het tekent de gedreven Dufornee dat hij zich op zijn zestigste nog openstelt voor een andere trainingsbenadering. Al ruim 10 jaar geeft hij training bij de Tilburgse boksschool Quality Sport Centre, waar sinds zijn komst de boksgroep enorm is gegroeid. Daar is de toegenomen populariteit van de bokssport debet aan, maar ook de puik verzorgde bokslessen van Rudi.

De gemoedelijk ogende Rudi Dufornee heeft er tijdens de training flink de wind onder. De combinaties worden klassikaal doorgenomen, waarbij zoon Mark het voorbeeld geeft. Dufornee beoogt het maximale uit talent, karakter en lichaamsbouw te halen, waarbij iedereen zijn eigen boksstijl moet ontwikkelen. Mert Babagiray en Abdi Mohamed zijn de huidige talenten binnen zijn wedstrijdploeg, maar het wachten is op de wedstrijdcomeback van zijn 23-jarige zoon Mark die met zijn geweldige leverstoot al menige opponent heeft geveld.

Dufornee, van geboorte Frans, telg uit een boksfamilie, beschikt over de Belgische, Franse en Nederlandse bokslicentie. Hij heeft in het verleden op diverse boksscholen les gegeven en zoekt samenwerking met andere trainers. Dufornee blijft daarbij altijd een kritische volger van het Nederlandse boksen. Trainers moeten zich blijven ontwikkelen is zijn adagium. De Nederlandse toppers zouden zich in zijn ogen minder moeten richten op Duitsland, dat bokstechnisch in verval is, maar zich meer met landen als Frankrijk, Italië, België en Engeland moeten meten. De Boksbond krijgt daarbij het advies van Dufornee om leden korting te geven bij wedstrijden. Ook tijdens de training worden Alex van Klooster en ik niet gespaard en krijgen flink wat opbouwende kritiek. Bij Quality Sport Centre in Tilburg is een trainer aan het werk die zich er niet met een Franse slag vanaf maakt!

Boris van der Vorst