Deel 3: Op stap met voorzitter Franco Falcinelli; EUBC steunt kandidatuur voor EK vrouwen 2016

De laatste dag van het congres van de Europese boksfederatie (EUBC) werd beheerst door de verkiezingen van twee nieuwe vice-presidenten (Mr. Jurgen Kyas van Duitsland and Vladimir Tebekin van Rusland en de nieuwe EC-leden met aansluitend een gala-diner. EUBC-president Franco Falcinelli had mij daarna uitgenodigd om samen te gaan eten. Dat werd een gedenkwaardige intermezzo waarin hij mij in een rondrit eerst een aantal prachtige Romeinse vestingsteden liet zien die met hun enorme muren aardbevingen en aanvallen van Hannibal hadden overleefd.

Boris van der Vorst met staf EUBCFranco Falcinelli die onbezoldigd de EUBC fulltime aanstuurt, heeft in Assisi het boksmekka van Italië gecreëerd met het kantoor van de EUBC, mooie trainings- en cursusfaciliteiten en is als kroon op zijn werk nu bezig met het inrichten van een boksmuseum. Tijdens het eten, heerlijke Tagliata (stukjes rood vlees) in een puik restaurant in Spello, hebben we belangrijke issues doorgenomen. Te weten: De EUBC zal de Nederlandse kandidatuur voor het EK boksen in november 2016 steunen en zijn rechterhand Ali Harabosky stuurt binnenkort de benodigde papieren hiervoor op om ons bid concreet vorm te geven.

Opvallend vond ik de steun die Franco Falcinelli uitsprak om breedtesport, en dan met name White Collar- en veteranen-boksen beter te gaan organiseren en te incorporeren in boksbondverband. Hij heeft daarvoor al vooruitstrevende plannen en wil op korte termijn een commissie instellen. Hij vroeg of ik daarin zitting wilde nemen. Uiteraard heb ik aangegeven dat Nederland daarin als belanghebbende vertegenwoordigd wil zijn. Daarnaast wil hij ook informatie over Nederlandse kandidaten voor andere commissies, Hennie van Bemmel en Rene Braad, hebben.

Toen ik aansluitend de moeizame gang rondom de introductie van professioneel APB boksen aangaf, pakte hij meteen zijn telefoon en belde met directeur Ho Kim van de AIBA of hij de Nederlanders hiermee kon helpen. Uiteindelijk heb ik een tijd met Ho Kim gesproken over mogelijke APB kandidaten en hij wil die informatie graag persoonlijk hebben, met name ook van huidige profboksers, met minder dan 20 gevechten, die bereid zijn een stap richting APB te zetten en een enorm perspectief krijgen op deelname aan de Olympische Spelen. Na een gelato al limone werd ik na een geslaagde avond bij mijn hotel afgezet.

 

Daarvoor werd tijdens het gala-diner traditiegetrouw karaoke gezongen en een heerlijk viergangen-menu geserveerd. Topact is de Wit-Russische president Dmitry Tikhomolov, voormalig sparringpartner van Mohamed Ali, die evenals in Korea op onnavolgbare wijze ‘My way’ van Sinatra ten gehore bracht. Zijn federatie wil graag met Nederland samenwerken en daarvoor krijg ik van zijn adviseur Nikolai Bolshakov op de mail voorstellen.

De Duitse delegatie was uiteraard in opperbeste stemming met hun kersverse vice-president Jurgen Kyas. De verliezers van de dag waren vooral de Scandinavische delegaties die hun kandidaten niet goed op elkaar hadden afgestemd en waardoor alleen de Deense afgevaardigde gekozen werd en de Zweedse, Noorse en Finse kandidaten onverrichterzake naar huis gingen.

 

Belangrijk thema op dit congres tussen met name de West-Europese landen is het veteranenboksen. De Duitsers hebben al een gelicenseerd programma en een competitie opgezet die ze graag met ons willen delen en waarin wij kunnen participeren. Ik sprak ook met de directeur van de Engelse Boksbond Darren Chapple die ook graag het veteranenboksen en White Collar Boksen wil incorporeren in federatieverband. Hij wil hierin samen met Nederland en Duitsland optrekken en bood tegelijkertijd aan dat we ook op topsportgebied uitwisselingen kunnen organiseren.

Dat laatste hebben de Slowaken, Tsjechen, etc, maar ook de Russen (!), Victor Khotochtin, aangeboden. De Russische coach Koptsev gaf ook concreet aan Hennie van Bemmel bij de AIBA coachingscommissie te willen betrekken. Tot slot ook nog gesproken met de Roemeense Emilya Grueva over de AIBA vrouwencommissie. Kortom, een geslaagd congres waarbij de basis is gelegd voor belangrijke samenwerkingsmogelijkheden en niet alleen op topsportgebied voor de Nederlandse Boksbond, maar ook op bestuurlijk-, Event-organisatorisch- en breedtesport-vlak.

Voorzitter Boris van der Vorst van de Nederlandse boksbond