Op pad met kolonel Petjinda, boegbeeld van de Thaise Boksbond

Voorzitter Boris van der Vorst van de Nederlandse boksbond heeft zijn vakantie-verblijf in Thailand benut voor een ontmoeting met kolonel Sakda Petjinda, jarenlang de drijvende kracht achter het Thaise boksen. Grenzen bestaan niet meer en je wordt er alleen maar wijzer van als je je licht opsteekt in andere boksculturen.

Is er in het land van muai thai nog ruimte voor boksen?, schrijft Boris van der Vorst. Die vraag wordt duidelijk met ja beantwoord door kolonel Sakda Petjinda, jarenlang de drijvende kracht achter het Thaise boksen en een oude bekende van de succesvolle trainer Henny Mandemaker. Aan het eind van mijn verblijf in Thailand neemt Sakda, de voormalig voorzitter van de Thaise Boksbond, mij mee voor een heerlijke lunch om een aantal boksonderwerpen te bespreken.
Sakda heeft de Nederlandse boksers van Henny voor het eerst ontmoet op Ramkanghengroad bij de universiteit in Bangkok waar de SAT (Sports Autority Thailand) zetelt en de Thaise selectie in Bangkok verblijft. Daar heeft hij de Nederlandse delegatie bij de jaarlijkse Kingcup ook vaak getraind.

Sakda, voormalig muai thai-bokser en militair bij special forces, kwam twintig jaar geleden vanuit het leger in aanraking met het boksen. Boksen in Thailand is in vergelijking met muai thai niet groot, maar wordt vanwege de olympische spelen financieel krachtig ondersteund door de regering, het leger, maar er zijn ook serieuze sponsors, zoals KTB bank met 500.000 euro en een sportdrank M150 met 125.000, die jaarlijks fors bijdragen om Thaise boksers (ongeveer 30) een goed trainings- en wedstrijdprogramma te bieden.

Het succes van het Thaise boksen, bv zilver in Londen, vindt zijn oorsprong in fulltime programma’s op verschillende plaatsen in het land. Zelf geeft Sakda op zijn militaire thuisbasis, Special Warfare Center in Lopburi Province, 135 km ten noorden van Thailand, aan tien (muai thai)boksers die dromen van een mooie loopbaan, kost en inwoning. Het heeft hem afgelopen jaar vijf nationale titels in Thailand opgeleverd.

Sakda nodigt Nederlandse boksers van harte uit om langs te komen en mee te doen aan de dagelijkse trainingssessies in de prachtige openluchtgym: ervaring opdoen en sparring met Thaise boksers, en natuurlijk heerlijk Thais eten van de vaste kok, ook een voormalige bokser. Het lijkt Sakda geweldig om met een paar boksers ook een keer naar Nederland te komen om bv in Carré bij de Ben Bril te boksen?

Boris van der Vorst