Op bezoek bij de iconische boksschool in New York: Gleason Gym
Pal onder de Brooklynbridge in de hippe wijk Dumbo traint boksend New York bij Gleason’s Gym. Op onze stedentrip naar New York is een trainingsbezoek bij de legendarische boksschool voor mij een absolute must. Op de oude locatie in de Bronx trainde Muhammed Ali, toen nog Cassius Clay, voor zijn eerste befaamde wereldtitelgevechten tegen Sonny Liston. Ook giganten als Mike Tyson, Roberto Duran en Jake LaMotta hebben er vaak getraind. Regilio Tuur is zijn Amerikaanse profavontuur bij Gleason’s gestart en heeft daar goede herinneringen aan over gehouden. Ook de huidige eigenaar Bruce Silverglade denkt met plezier terug aan het Nederlandse trio Regilio Tuur, Don Diego Poeder & Raymond Joval dat Gleason’s in de jaren ‘90 bezocht. Bruce nodigt de nieuwe generatie Nederlandse olympische toppers, waaronder Roy Korving, Peter Mullenberg, Nouchka Fontijn, Enrico La Cruz en Max van der Pas van harte uit om kosteloos een trainingsweek in Gleason’s Gym door te brengen.
Naast Bruce is ook Hector Roca, de oude trainer van Tuur, Poeder & Joval, aanwezig en neemt mij ook stevig onder handen, met tal van nuttige technische tips. Hector is één van de 92 trainers die actief zijn binnen Gleason’s Gym. De 1.200 leden betalen 99 dollar per maand aan Gleason’s en kunnen daarnaast één van de trainers inhuren die voor hun aanwezigheid in de Gym een vergoeding moeten betalen aan Bruce. Onder de 1.200 betalende leden zitten 400 dames en dat is een trend waar Bruce erg blij mee is. Hillary Swank trainde er ook voor haar Million Dollar Baby-rol. Dames zijn daarmee steeds prominenter aanwezig.
Bruce Silverglade koestert de rijke historie van de Gym, ook te zien aan de talrijke foto’s van kampioenen aan alle muren van de gym, maar heeft eind jaren ‘80 Gleason’s nadrukkelijk opengesteld voor andere doelgroepen. Hij zag de commerciële potentie van White Collar Boxing, masters en dames. Leden die de forse contributie kunnen betalen, maar waarvoor wel speciale wedstrijden moeten worden gehouden. In Gleason’s Gym organiseert Bruce jaarlijks circa 20 evenementen waar ondernemers, veteranen en andere boksers als extra trainingsuitdaging in actie kunnen komen.
Een keer per jaar organiseert Gleason’s Gym zelfs een officieus wereldkampioenschap masters met een heuse belt en ook wordt er de ‘bartender’-competitie gehouden. Het is een belangrijke inkomstenbron én trekpleister. Aanvankelijk kreeg hij daar geen toestemming van de Amerikaanse Boksbond voor, maar ook USA Boxing ziet nu het belang van een grotere bokscommunity in. Tegenwoordig staan al zijn organisaties onder controle van USA boxing en is Silverglade met Gleason’s Gym een prominent lid.
In de authentieke gym met meerdere ringen en verschillende trainingsfaciliteiten is een fanshop met merchandising en een Gleason’s snackshop. Gleason’s Gym heeft 144 wereldkampioenen voortgebracht en de boksschool is 26 keer het decor van een filmset geweest. Een indrukwekkende prestatie. Ook besteedt Bruce veel tijd aan maatschappelijk relevante projecten met autistische kinderen en mensen met Parkinson-klachten. Daarnaast werkt bij intensief samen met een aantal liefdadigheidsinstellingen. Bruce wil het Gleason’s Gym-merk graag franchisen en in andere steden terug zien. Een toffe gym met nostalgische trekken die verschillende doelgroepen bijeen brengt. Zo heeft Italië met Rome al een Gleason’s Gym, maar welke stad volgt in Nederland?”
Boris van der Vorst
Voorzitter Boksbond

1 antwoord
  1. Loet van Schellebeek
    Loet van Schellebeek zegt:

    Peter Blommaert, destijds de pr-man en rechterhand van Regilio Tuur, bestierde in de jaren 90 een Gleason’s Gym in – ik meen – de Motorstraat, ergens tussen Zuidplein en Dordtsestraatweg ‘op’ Rotterdam-Zuid. Ook een broertje van Peter, Ed Blommaert, had daar bemoeienissen mee. Hector Roca trainde daar behalve Tuur ook Don Diego Poeder en ik meen zelfs de latere wereldkampioen Arturo Gatti. Een heel lang leven was de Rotterdamse Gleason’s Gym overigens niet beschoren.

Reacties zijn gesloten.