Op bezoek bij AIBA-congres in Lausanne

Woensdag 1 juni vindt in het Zwitserse Lausanne een buitengewone vergadering van de AIBA plaats. Voorzitter Boris van der Vorst en directeur Peter Bonthuis maakten de trip vanuit Amsterdam via Genève naar Lausanne in het gezelschap van de voorzitter van de Jamaicaanse Boksbond Stephen Jones en diens vrouw Michelle.

De Jamaicaanse Boksbond heeft de afgelopen jaren aan de weg getimmerd met een televisieprogramma over boksen, die de sport een enorme populariteit heeft bezorgd. Jones en zijn vrouw willen als vervolg daarop in een spectaculaire omgeving boksevents organiseren, waar de bijzondere Jamaicaanse natuur een prachtig decor moet vormen. Onderzocht wordt of een Nederlandse delegatie van 5 boksers op 22 mei 2017 kan worden uitgenodigd voor een boksinterland op Jamaica.

Bij aankomst in Lausanne is er meteen een bezoek gebracht aan het hoofdkwartier van de AIBA in Lausanne. Daar vond een bijzonder geanimeerd gesprek plaats met de “executive director” van de AIBA, Karim Bouzidi, die een groot aantal vernieuwingen doorvoert om de sport aantrekkelijker te maken.

Bij terugkomst in het hotel werden de contacten onderhouden met vertegenwoordigers van de verschillende landen, waaronder de gezaghebbenden Terry Smith en Jurgen Kyasz, beiden vice-president van de Europese Boksbond.

Door alle landen wordt uitgekeken naar de speciale bijeenkomst. Op de agenda van de vergadering staat een belangrijk punt: een aanpassing van Artikel 13 (J) van de AIBA statuten om de wedstrijdsport anders te organiseren. Voorstel is om daar de volgende toevoeging te maken:

“To govern, organize, promote and represent the sport of boxing in accordance with the AIBA Statutes, AIBA Bylaws, AIBA Technical Rules, AIBA 3 Program Competition Rule, AIBA Code of Ethics, AIBA Disciplinary Code, AIBA Procedural Rules and the AIBA Anti-Doping Rules within its territory by establishing appropriate rules and regulations concerning the practice of the sport and the eligibility of boxers to participate in national competitions and AIBA Competitions.”

Bortis, Peter en Karim Bouzidi

Peter Bonthuis, Karim Bouzidi en Boris van der Vorst

Boeris met afgevaardigde Qatar

Bori van der Vorst met een Qatar-bestuurder