Extra steun voor potentiële Rio-gangers

Door Roelof Jan Vochteloo van Sport & strategie

Kort geleden werd bekend dat NOC*NSF, CTO Papendal en de Nederlandse Boksbond het CTO-programma damesboksen hebben stopgezet. In overleg met beide partners gaat de NBB zich meer richten op de boksers, die een goede kans maken op deelname aan de Olympische Spelen in 2016. Voor een korte reconstructie van een woelige periode klopt Sport & Strategie aan bij NBB-directeur Peter Bonthuis: Ik denk dat dit een goede stap is.”

Aan het begin van de olympische cyclus richting Rio de Janeiro kwamen NOC*NSF en CTO Papendal de weinig vermogende Nederlandse Boksbond tegemoet door een damesboksprogramma op te tuigen. Voor dit CTO-programma maakte de sportkoepel jaarlijks 90.000 euro vrij. Ex-judoka Louis Wijdenbosch werd door CTO Papendal aangesteld om vorm te geven aan dit project, dat ertoe moest leiden dat Nederland in 2016 één of meerdere bokssters kan afvaardigen naar de Olympische Spelen. De laatste keer dat Nederland een bokser in de olympische ring had staan was in 1992 (Barcelona), toen Arnold Vanderlyde zelfs brons won en Orhan Delibaş het zilver veroverde.

De nieuwe bondscoach Nigel Davies – een Britse topcoach en net als Wijdenbosch in dienst van CTO Papendal – ging aan de slag met zeven dames, maar al gauw werd duidelijk dat topboksster Nouchka Fontijn (foto) moeite had met de praktische invulling van het fulltime programma op Papendal. Om deze reden kwam de Schiedamse begin van dit jaar flink in de clinch met Wijdenbosch. Na een tijdelijke scheiding kwamen beide partijen tot een compromis: Fontijn hoefde niet fulltime op Papendal te zijn en mocht ook met haar eigen trainer Abdul Fkiri blijven trainen.

“Ik ben per 1 januari in dienst getreden van de boksbond en één van mijn speerpunten was het herstellen van de wat moeizame relatie tussen NOC*NSF en de NBB – Peter Bonthuis”

Fontijn pakte afgelopen juni in het Roemeense Boekarest de Europese titel in de klasse tot 75 kilogram. Na dit toernooi staken NOC*NSF, CTO Papendal en de Nederlandse Boksbond de koppen bij elkaar voor een tussentijdse evaluatie van het CTO-programma. NBB–directeur Peter Bonthuis: Ik ben per 1 januari in dienst getreden van de boksbond en één van mijn speerpunten was het herstellen van de wat moeizame relatie tussen NOC*NSF en de NBB. Ik heb veel en goed contact gehad met Francesco Wessels (NOC*NSF) en Jochem Schellens (CTO Papendal) en dit heeft geleid tot een normalisering van de relatie. Hierdoor was het mogelijk om in een goede sfeer tot besluiten over het programma te komen.”

Peter Bonthuis, directeur van de Nederlandse Boksbond.

Vanwege een verschil in inzicht over de invulling van the Road to Rio– Louis Wijdenbosch wilde vasthouden aan het fulltime programma op Papendal, terwijl het bestuur van de boksbond de bokssters meer individuele vrijheid wilde geven – scheidden na dit gesprek de wegen van de technisch directeur en de NBB. De technische coördinatie van het CTO-programma kwam terug bij de boksbond. Bonthuis: Vanuit een representatieve groep van trainers en coaches zijn toen Hennie van Bemmel, Ton Dunk en André de Klerk als kandidaten naar voren geschoven. Deze suggestie werd direct door de Boksbond overgenomen.” De bijbehorende administratieve taken werden opgepakt door oud-schaatser Ralf van der Rijst, die al vier dagen per week voor de handboogbond op Papendal werkzaam is.

Brons en eerste ronde
Eind november pakte Nouchka Fontijn, die haar eigen voorbereiding had gedraaid, een bronzen plak op het WK in het Zuid-Koreaanse Jeju. De overige vier Nederlandse WK-deelneemsters – Maxine Koelemeij, Mariska Janssen, Lisa de Vilder en Abbygail Deekman – werden allen in de eerste ronde uitgeschakeld. Daarbij werd de nederlaag van Koelemeij ontsierd door een incident met bondscoach Davies, die ervoor koos tussen de derde en vierde ronde niet in haar hoek van de ring aanwezig te zijn.

“Het CTO-programma wordt ontmanteld, de bokssters gaan terug naar hun eigen clubs, alle NOC*NSF-middelen vervallen en het contract met bondscoach Davies is ontbonden”

Vorige week kwamen de delegaties van NOC*NSF, CTO Papendal en de Nederlandse Boksbond opnieuw bij elkaar om de voortgang van het CTO-programma te bespreken. Tijdens deze bijeenkomst, waarbij onder andere Maurits Hendriks aanwezig was, kwam men tot de conclusie dat het huidige CTO-programma de bokssport te weinig oplevert en dat de bond zich beter kan focussen op de sporters die een reële kans hebben om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen: Nouchka Fontijn én Peter Müllenberg, in 2013 winnaar van zilver op het EK. Daarom wordt het CTO-programma ontmanteld, gaan de bokssters terug naar hun eigen clubs, vervallen alle NOC*NSF-middelen hiervoor en is het contract met bondscoach Davies ontbonden.

‘Goede stap’
De NBB overlegt nu met NOC*NSF en CTO Papendal over wat het beste programma is voor Fontijn en Müllenberg. Daarbij hoopt de bond dat binnen de nationale selecties enkele boksers zich dusdanig ontwikkelen, dat ook zij bij dit programma kunnen aansluiten. Bonthuis: Gezien de potentie van Nouchka en Peter en de uitkomsten van het CTO-damesprogramma zijn wij ervan overtuigd dit een goede stap is.” Tot slot geeft hij aan dat de boksaccommodatie op Papendal beschikbaar blijft voor de NBB en dat deze zal worden gebruikt voor nationale en internationale trainingskampen.