Ome Cees Halle over afscheid: ,,Ik kan wel janken”

Bokskampioenen maakt hij. Cees Hallie, beter bekend als Ome Cees, traint al sinds de jaren ’80 talenten als Raymond Joval en zijn eigen zoon Gilbert Hallie. Maar dat is voorbij, Hallie wordt dit jaar 84 en dat lijkt hem een goed moment om ermee te stoppen. Bij boksschool de Albert Cuyp werd vrijdag 17 november afscheid van hem genomen met een verrassingsfeestje.

‘Ik ben pas 83’, lacht Ome Cees als hem naar zijn leeftijd wordt gevraagd. ‘Ik heb het tot nu toe altijd goed gedaan. Maar ik ben bang als ik ouder word… Je hebt van die mannetjes die denken dat ze alles nog weten. En zo wil ik niet worden. Dus ben ik gestopt’, zegt de oud-bokser.

Bekende Amsterdamse boksers kwam een glaasje drinken op de oude baas, die het op z’n 83e voor gezien houdt. Cees, die zelf hoog bokste (zie het onderstaande overzicht), heeft veel bekende Amsterdamse jongens getraind en begeleidde ze tijdens kampioenschappen. Waaronder zijn eigen zoon. ‘Mijn vader gaf boksles met z’n ziel. Hij deed niet de helft, hij deed niet een beetje. Hij gaf alles wat ‘ie had.’

Tijdens het afscheidsfeestje blijft Hallie lachen, maar hij houdt zichzelf groot, blijkt. ‘Ik ben een kerel, maar ik kan wel janken.’  (Van AT5)

CEES HALLIE

In de jaren voordat ‘ABOV’ (met o.a Ronald Vos en Raymond Joval) en ‘de Albert Cuyp’ (met Romeo Kensmill, Gilbert Hallie en vele, vele anderen) hofleverancier waren van Neerlands amateur top, waren boksscholen als ‘Bisschop’ (de gebr. Van de Velde beiden NK in 1957), ‘Termeulen’ (Harko Kokmeijer) , ‘SBK’ (Bep Kneppers) en ‘BHK’ (Jan Kneppers), ‘DBO’ (Gerrie te Paske) maar ook ‘Groothuis’ (Herman Schregardus) de kweekvijvers waar vele Kampioenen van Nederland en ‘runner up’ Kampioen uit voort kwamen. Een van hen die zich met recht en ere ‘runner up’ of ‘vice’ Kampioen van Nederland mag noemen is Cees Hallie.                                                                    Cornelis Johannes Franciscus Hallie, jaargang 1934, voor een middengewicht een beetje aan de kleine kant, maar met zijn strijdwijze geboren uit die ‘handicap’ wist hij, wat anderen als een ‘nadeel’ zagen, méér dan te compenseren. Bij de deelname aan het NK van  1961 schakelde Hallie, toen nog verbonden aan de boksschool DBO, de Hagenaar Wiggenraad (Wetemans) uit, maar strandde in de ½ finale op Limburger Sjeng Mommers (MSS), die op zijn beurt in de finale Joop Steenbergen (Termeulen) klopte en daar naast ook nog eens EK deelname afdwong. In 1962 leek de geschiedenis te herhalen wanneer Hallie, nu pupil van ‘Ome’ Dick Groothuis, in de ½ finale opnieuw tegen over Mommers komt te staan, maar nu wint de tomeloze inzet het van de techniek en lijkt de weg naar het Kampioenschap van Nederland open. Helaas steekt een provincie genoot van Mommers, Joep Jacobs uit Venlo (die in de voorronde de meervoudig NK Bob Bouwhuizen al versloeg) daar een stokje voor en wint nipt het NK.                                                                                                                                              In de jaren die volgden kwam Hallie niet meer uit voor het NK, maar we zouden hem zéker aan de ring terug zien, maar hij bleef actief in de bokswereld. Daarnaast had hij in 1961 een zoon gekregen: Gilbert Hallie. Gilbert zou als junior in 1978 en 1979 NK Lichtgewicht worden en in 1982 en 1983 dat zelfde, maar nu als Weltergewicht als senior herhalen. Als Gilbert in 1986 prof wordt was Cees Hallie er altijd bij. Niet zo maar, maar met meer dan met hart en ziel. 120% Coach, inspirator en drijvende kracht, precies zoals hij zelf gebokst heeft. Het was een genot omdat mee te maken.

Rinze van der Meer

http://www.at5.nl/artikelen/175401/Bokstrainer