Nouchka Fontijn is klaar voor Kerst Boksgala

Door Jeroen Baldwin

Morgen – donderdag 22 december –  is het zover. Dan barst om 19.30 uur het Kerst Boksgala 2016 los. De crème de la crème van het Nederlandse boksen komt dan in actie tijdens een interland tegen Italië. Peter Müllenberg en Enrico Lacruz moeten helaas verstek laten gaan wegens blessures, maar dan nog blijft er genoeg over voor een fantastische avond. “Ik verwacht een heerlijk avondje topboksen”, zegt bondscoach Hennie van Bemmel dan ook.

 

“Dames eerst”, lacht Van Bemmel. “Dus ik trap even af met Nouchka Fontijn. De winnares van de zilveren medaille op de Olympische Spelen van deze zomer in de categorie  tot 75 kilogram komt in de ring tegen een Italiaanse bokster die al een jaar of acht in de top-3 van Italië zit. Een zeer ervaren dame dus en derhalve mogen we een spannende wedstrijd verwachten. Nouchka is nog niet zo heel lang in training, maar ze is klaar voor deze tegenstander.”

Alicia Holzken verloor tijdens het Europees kampioenschap voor jeugd nipt van een Russische die zich even later tot kampioen kroonde. “Alicia is nog heel jong, 20 pas, en we verwachten heel veel van haar in de toekomst”, aldus Van Bemmel. “Alicia is technisch een uitstekende bokster, maar ze heeft één valkuil, ze wil zich nog wel eens laten meeslepen in een partij, waardoor ze vergeet te blijven boksen en de fysieke strijd aangaat. Ze heeft een goede tegenstander tegen wie ze kan laten zien wat ze nu al kan.”

Eén van Nederlandse grootste talenten is Roy Korving. “Roy komt in actie tegen een top-3 bokser uit Italië die regelmatig wisselt tussen de categorieën zwaargewicht en superzwaargewicht”, weet Van Bemmel. “Italië heeft de laatste decennia veel uitstekende boksers gehad in die gewichtsklassen, dus Roy kan de borst natmaken. Ook Roy is nog piepjong voor een bokser, maar hij heeft desondanks al veel mooie dingen laten zien. Hij is een kanshebber op goud tijdens het Europees kampioenschap in 2017 voor mijn gevoel.”

Artjom Kasparian is ook zo’n jong talent. Volgens Van Bemmel heeft hij zich in 2016 sterk ontwikkeld. “Hij is kampioen van Nederland geworden in de categorie waar ook Peter Müllenberg in uitkomt, onder 81 kilo. Peter ontbrak echter door een blessure en Kasparian heeft toen zijn kans gepakt. Dat is knap. Hij komt nu ook uit in de Bundesliga en dat is een hele eer voor zo’n jonge gast. Hij krijgt de Italiaans kampioen in zijn klasse tegenover zich, dus ook hij kan aan de bak. Het wordt een wedstrijd tussen twee even jonge, vrij gelijkwaardige boksers.”

In het middengewicht, de klasse tot 71 kilo, gaat Max van der Pas de ring in tegen de meervoudig Italiaans kampioen in die klasse.”Max is in die klasse Nederlands kampioen, dus dit is een mooie uitdaging voor hem. Ik denk dat hij er klaar voor is”, aldus Van Bemmel.  “Max heeft de nodige ervaring opgebouwd inmiddels, dus hij weet wat hem te wachten staat.”

In het weltergewicht (tot 69 kilo) gaat Delano James boksen tegen een Italiaans talent waar veel van wordt verwacht. “Delano is dit jaar erg gegroeid. Hij werd geen Nederlands kampioen omdat hij altijd veel moeite heeft tegen Xavier Koolen, ook al zo’n veelbelovende jonge gast. Ook hem wacht een goeie tegenstander, een groot Italiaans talent. Ik verwacht een boeiende wedstrijd tussen die twee.”

Het slechte nieuws kwam deze week uit Huissen. “Ja, Enrico Lacruz heeft moeten afzeggen”, vertelt Van Bemmel. “Hij was anderhalve week geleden betrokken bij een aanrijding met de scooter. Aanvankelijk was zijn knie wel wat dik, maar leek er niet veel aan de hand. We hoopten hem alsnog op tijd fit te hebben voor morgen. Toen in het weekeinde bleek dat er weinig vooruitgang in zijn situatie zat, is er een tweese scan gemaakt, nu van zijn onderbeen. En daaruit bleek dat er een klein breukje zat. Hij zal daarvan snel herstellen, maar niet snel genoeg om tijdens het gala te kunnen boksen. We hebben Kevin Grendel naar voren geschoven als invaller. Grendel is een nog onbeschreven blad in het boksen. Hij is niet zo heel lang geleden overgestapt van het kickboksen.  Kevin is wat zwaarder dan zijn Italiaanse tegenstander, maar hij zal er zijn handen vol aan hebben, want deze was eigenlijk speciaal uitgekozen om tegen Enrico te boksen. Ik ben heel benieuwd.”

De avond begint met twee interessante voorwedstrijden.  “We hebben twee boksers uit het Duitse Aken uitgenodigd”, knikt Van Bemmel. “De ene bokst tegen Sammy Wagensveld, een jeugdbokser in de klasse tot 69 kilo. En de Nederlands kampioen in  het superzwaargewicht, Stanley Koemans, treft eveneens een Duitse tegenstander. Ook dat wordt een leuke partij, vermoed ik.”

Al bij al kijkt Van Bemmel, net als alle deelnemers, enorm uit naar het Kerst Boksgala. “Het wordt geheid een leuke avond”, is hij zeker. “Met leuke partijen voor het publiek en veel informatie voor mij als bondscoach. Ik ga alle partijen met bijzondere belangstelling volgen, dat moge duidelijk zijn!”