Nouchka Fontijn Europees Kampioene

De 26-jarige Schiedamse biokser Nouchka Fontijn is in Roemenie Europees kampioene in de Olympische klasse tot 75 kilogram geworden. Dit grote succes voor het Nederlandse boksen is mede tot stand gekomen door het intensieve en fulltime Papendal-project dat sinds vorig jaar onder leiding van Britse bondscoach Nigel Davies met steun van het NOC*NSF van start is gegaan. Na de overtuigende zege van 3-0 op de Duitse Sarah Scheurlich lijkt Nouchka Fontijn een kansrijke kandidaat om deel te nemen aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

Voor Nouchka Fontijn is het eerste Europese titel. Marichelle de Jong ging haar in 2011 voor. Met goed technisch boksen was al na de tweede ronde duidelijk dat Nouchka Fontijn geen gevaar meer liep. Zij plaatste vele directe stoten en dwong haar tegenstandster dwingend achteruit. In 2011 verloor ze op het EK in Rotterdam nog de finale. In de Roemeense hoofdstad was zij eerder in het toernooi te sterk voor de Hongaarse Timea Nagy, de Zweedse voormalige jeugdwereldkampioene Anna Laurell en de Russin Jaroslava Jakoesjina.

Na onenigheid over het trainingsprogramma kwam Nouchka Fontijn pas in maart van dit jaar onder de vleugels van de boksbond. Technisch directeur Louis Wijdenbosch, in Boekarest aanwezig als aandachtig toeschouwer: ,,Ik ben blij met de goede samenwerking tussen Nigel en Nouchka. Zij hebben de afgelopen periode gezamenlijk hard gewerkt en de Europese titel de beloning hiervoor.’’

Full list of winners in Bucharest

48 kg : Steluta Duta, Romania

51 kg : Stoyka Petrova, Bulgaria

54 kg : Marzia Davide, Italy

57 kg : Zinayda Dobrynina, Russia

60 kg : Katie Taylor, Ireland

64 kg : Anastasia Beliakova, Russia

69 kg : Elena Vystropova, Azerbaijan

75 kg : Nouchka Fontijn, Netherlands

81 kg : Liliya Durnyeva, Ukraine

+81 kg : Maria Kovacs, Hungary

Hans de Bruijn