NOUCHKA FONTIJN BLIJ MET DAVIES

De veelvoudig Nederlands kampioene Nouchka Fontijn (-75 kg) heeft een positief gevoel bij de aanstelling van Nigel Davies als bondscoach. ‘Daar moet iets moois uit kunnen ontstaan’, laat de nummer 2 van het EK 2011 vanuit het trainingscentrum op Papendal optimistisch weten. De Brit is voor Fontijn geen onbekende. ‘Hij was als coach van het Britse olympisch team al geruime tijd actief in het vrouwenboksen. Met hem heeft de boksbond een goede keuze gedaan. Hij is een echte bondscoach, een teamleider, die zowel het collectief als het individu goed in de gaten houdt.’

Fontijn wordt sinds haar entree in de bokswereld in 2007, na 4 jaar taekwondo, getraind en gecoacht door haar vriend Abdul Fkiri. Per week normaal gesproken twee trainingen per dag, inclusief het krachtwerk met Hans Kroon. ‘Als coach aan de ring kan ik mij geen betere voorstellen’, benadrukt de 25-jarige studente, die dit jaar alweer drie titels won. ‘Ik wil dat Fkiri mij blijft begeleiden bij toernooien. Ik ben erg tevreden over de progressie die ik onder hem maak. Hij weet ook alles van mijn tegenstanders. We moeten nu kiezen voor een optimale samenwerking tussen mijn begeleidingsteam en bondscoach Davies.’
Fontijn ziet toekomst zonnig in. ‘Maar ik moet natuurlijk wel uitkijken voor overbelasting. Het is gewoon een kwestie van goede afspraken maken. Het is logisch dat Nigel er niet elke dag voor mij of de andere vier meiden uit de olympische boksploeg kan zijn. Het ligt voor de hand dat er dan aanvulling komt van de persoonlijke trainers. Gelukkig gaan Davies en Fkiri vanuit het verleden al goed met elkaar om. Ik hoop van harte dat het goedkomt.’
Op het EU-toernooi in Hongarije moet Fontijn met een ‘waardige prestatie’ haar A-status bij sportkoepel NOC*NSF voor het komende jaar zien te behouden. ‘Verder hebben we geen echte meetmomenten meer, omdat het EK naar 2014 is verschoven’, legt Fontijn uit. Met de nieuwe olympische vrouwenploeg hoopt Fontijn de komende jaren ook buiten Europa op stage te gaan. ‘In China, Rusland of Amerika boksen ze heel anders dan in Europa. Voor je internationale ontwikkeling zijn dergelijke oefentrips van grote waarde. Ik heb begrepen dat het budget voor die verre trainingskampen beschikbaar komt. Een prima zaak.’

ANP