Nouchka Fontijn al zeker van medaille op EK Vrouwen

Nouchka Fontijn, die in de Olympische klasse tot 75 kilo uitkomt, heeft in elk geval een bronzen medaille veroverd op het Europees kampioenschap voor vrouwen in Roemenie. Dat heeft zij in de kwartfinale bereikt door de Russin Yakushina te verslaan, nadat zij eerder al de Zweedse Anna Laurell had geklopt. Het EK telt 163 boksers uit dertig landen.
Het wedstrijdplan van Nouchka Fontijn was afgestemd vanuit de sterkte van Nouchka op wat de Russin YAKUSHINA had laten zien en wat van haar bekend was. Bokshouding van YAKUSHINA was rechtsvoor, wachtte in het midden van de ring op de tegenstander, knikte met bovenlichaam en maakte daarna een actie. Direct in de eerste ronde bleek dat de Russen voor Nouchka een nieuwe strategie hadden ontwikkeld. YAKUSHINA plaatste steeds drie – vier passen voorwaarts, elke pas ondersteund door een stoot. Nouchka had dit onder andere de afgelopen weken geoefend als verdedigende opdracht. Na een tip uit de hoek herkende Nouchka deze aanpak en draaide steeds weg uit de aanvalslijn van YAKUSHINA. Nouchka won hierdoor de eerste ronde ruim.
De tweede ronde maakte de Russische hoek een volgende tactische aanpassing, geen rechtlijnige acties meer, maar YAKUSHINA moest direct meedraaien met Nouchka. Deze tactiek vroeg natuurlijk ook van YAKUSHINA heel veel energie. Nouchka moest deze veranderde druk verwerken en dat koste wat tijd en ten opzichte van de eerste ronde veel meer energie. Hierdoor nivelleerde het krachtsverschil en de tweede en de derde ronde min of meer gelijk opging.
De vierde ronde kreeg Nouchka de opdracht het verschil te MAKEN om zeker te zijn van de overwinning. Anders gezegd: voorwaartse acties maken als YAKUSHINA trachtte te herstellen, een hoger tempo naar het einde van de ronde opbouwen en combinaties met minimaal 3-4 stoten en de combinaties openen met stoothand. Door een uitstekende fitheid kon Nouchka dit in de praktijk brengen, de Russin zakte steeds verder weg, naarmate de vierde ronde verliep.
Uitslag winnaar Nouchka Fontijn, zij is hiermee zeker van een bronzen medaille. Volgens de trainers Nigel Davies en John Vergouwe is de eerste en de vierde ronde zeker voor Nouchka geweest, de tweede en derde kunnen beide kanten opgaan.
Tegenstander van Nouchka Fontijn in de halve finale op vrijdag 6 juni is de welbekende Hongaarse Timea NAGY, die de laatste jaren in de 81 kg uitkwam. Met als resultaat WK Elite 2010, drie wedstrijden zilver gewonnen, 2012 twee wedstrijden zilver gewonnen.
Maxine Koelemeij, die een bye in de eerste ronde had, was minder succesvol. Zij verloor van de Roemeense Marinella RADU.
Mariska Janssen (60 kilo) bokste als eerste tegen de Rus Ochigava, ervaringsverschil van 210 tegen 13 wedstrijden. Ochigava veroverde zilver op de OS Londen en zilver op het WK. Verbazend was hoe Mariska zich vier ronden lang kon handhaven. Niet één keer geteld, Mariska bleef goed mee boksen. Een eenvoudig wedstrijdplan werkte, lange stoten, goed voetenwerk, wisselend aanvallend en verdedigende acties. Duidelijk verlies, maar geen enkele schade opgelopen.
Lisa de Vilder (64 kilo) had haar dag niet. De sterktes uit de voorbereiding, als pressie, timing en snelheid waren niet voldoende tegen de Zweedse jeugdwereldkampioene Berghult. Elke ronde verloor Lisa een punt en kon de wedstrijd niet naar haar hand zetten. Geen zware treffers gehad, maar Lisa heeft niet het niveau kunnen halen wat ze in de voorbereiding