NK BOKSEN NIEUWE STIJL

30 november, 1 en 2 december
Het Nederlands kampioenschap boksen nieuwe stijl zal worden gehouden op vrijdag 30 november en zaterdag 1 december en zondag 2 december in de kleine zaal van het Topsportcentrum Rotterdam. Het is dezelfde sfeervolle lokatie van het Europees kampioenschap voor vrouwen in 2011, waar wellicht het EK jeugd in 2013 wordt gehouden. Aanvankelijk stond de nationale titelstrijd een week later op het programma. Maar dat weekeinde was volgeboekt en district Zuid maakte bezwaar vanwege Sinterklaas. Boksers uit Belgie en de Antillen blijven welkom op het NK, net als vorige jaren.

Het NK nieuwe stijl, door Rotterdam Topsport mogelijk gemaakt met een extra financiele bijdrage, houdt in dat het ,grote’ kampioenschap voor A- en B-klassers wordt samengevoegd met het toernooi voor C-klassers en nieuwelingen. Het dagprogramma wordt in overleg met de technische commissie opgebouwd. Tijdens de NK’s van de laatste jaren bleef het publiek weg met de laatste keer als dieptepunt 156 betaalde bezoekers.

De commissie Wedstrijden en Evenementen (WenE) heeft in overleg met de vertegenwoordigers van de districtscommissies gezocht naar een verbeterde opzet, waarin belangrijke wijzigingen worden doorgevoerd. Uitgegaan wordt van één lange of twee kortere sessies met een totaal van 25 wedstrijden per dag zoals in de drukbezochte kickboxwedstrijden gangbaar is. Dat is besproken met de commissie voor scheidsrechters, die heeft ingestemd met een extra jury-bezetting van twee man. Ook de reglementencommissie heeft haar goedkeuring aan het NK nieuwe stijl gegeven. De veranderingen in detail zullen later worden bekend gemaakt en het aangepaste NK-reglement wordt dit keer voor het openen van de inschrijvingsdatum (1 september) verstrekt of op de website van de boksbond gepublliceerd.

De organisatie hoopt met deze aanpak te bereiken dat de publieke belangstelling toeneemt. Het streven is om de Olympische bokssport eigentijdser aan te kleden. Met o.a. een opkomstpodium en met entertainement in bescheiden vorm tijdens het eerste jaar. Ook deze benadering moet een positief effect hebben op de opkomst.