Nederlands boksteam verslaat Italië bij Kerst Boksgala met 6-1

In een sfeervol Circustheater Ahoy organiseerde de Nederlandse Boksbond donderdag 22 december in samenwerking met Hearts Sports het Kerst Boksgala 2016. Tegenstander van het Nederlandse boksteam was de ‘squadra azzurra’, dat met veel talent naar Rotterdam was gekomen. Aan het einde van de avond stond er een keurige 6-1 op het scorebord, in het voordeel van Oranje. Zo werd een uitermate succesvol boksjaar in stijl afgesloten.

 Door Jeroen Baldwin

Slechts invaller Kevin Grendel moest de zege (3-0) prijsgeven aan zijn sterke Italiaanse opponent, Francesco Splendori, bijgenaamd Splendido (magnifiek). Grendel viel niet te benijden. Hij moest de kersverse Bokser van het Jaar Enrico Lacruz vervangen die zich vorige week blesseerde bij een scooterongeluk. Hij was er natuurlijk wel, maar bewoog zich op krukken door Ahoy. “Ik hoop over een maandje weer fit te zijn”, stelde hij. Lacruz moet daardoor wel de eerste wedstrijd in de Bundesliga aan zich voorbij laten gaan. 

Nederlands kampioen Max van der Pas (-75 kilo) had de taaiste tegenstander, Raffaele Munno uit Napoli. “Ik begon niet zo goed, maar herstelde me daarna wel. Zo trok ik de wedstrijd uiteindelijk toch naar me toe”, zei hij. Met een 2-1-score schonk de jury hem de overwinning. Terecht wel, ondanks het feit dat de Zuid-Italiaan ook kon terugkijken op een uitstekende partij boksen. 

Ook Artjom Kasparian had een sterke bokser tegenover zich. De Nederlander van Armeense bloede gaf evenwel vol gas tegen Riccardo Valentino en tegen dat geweld was de Italiaan niet bestand: 3-0. De Nederlands kampioen (-81 kilo) komt op 7 januari van het nieuwe jaar alweer in actie. Voor zijn Bundesligaclub Chemnitz treft hij – hoe pikant – landgenoot Peter Müllenberg. Het boegbeeld van het Nederlandse boksen moest ook verstek laten gaan. De Achterhoeker is herstellende van een neusoperatie. Met een warme handshake en grote glimlach namen de twee afscheid van elkaar gisteren. “Tot de 7e, Peter”, knipoogde Kasparian. “Ik kijk ernaar uit”, riposteerde Müllenberg. 

Stijlprijs

De interland werd geopend door Alicia Holzken in de klasse vrouwen tot 51 kilo. De talentvolle Holzken bokste fris en fruitig en had eigenlijk geen kind aan tegenstandster Roberta Mostarda (3-0), die dapper probeerde de harde stoten van Holzken te ontwijken. De ogenschijnlijke eenvoud waarmee Holzken won zegt veel over haar capaciteiten, want in eigen land wordt ook Mostarda beschouwd als een groot talent.

In de op een na laatste wedstrijd van de avond kwam de tweede Nederlandse dame in actie, Nouchka Fontijn. De zilveren medaillewinnares van de Olympische Spelen, afgelopen zomer in Rio, was nog maar kort terug in training en dat was te zien. Fontijn won wel van de ervaren, meervoudig Italiaans kampioene en uitermate sympathieke Patrizia Pilo (4-0), maar overtuigend was het allerminst en de zege was ook ietwat geflatteerd. Zo groot was het verschil ook weer niet.

Tussendoor had Delano James in een boeiend duel de winst gepakt tegen de dappere Antonio Carini. De Italiaan gaf alles, maar James was simpelweg te goed, vastbesloten als hij was om zijn thuispubliek te laten zien wat hij zoal in zijn mars heeft. James werd na afloop gefêteerd met de stijlprijs, een terechte beloning voor de man die ‘vechtjas’ Carini keurig van zich af wist te houden en door rake stoten de zege opeiste. 

De laatste – en dus op voorhand meest spectaculaire – partij van de avond ging tussen Roy Korving uit Waddinxveen en Tomasso Rossano uit Torino. De twee gingen beiden tot het uiterste. Korving kwam als een diesel wat langzaam op gang, maar gaandeweg de partij dreef de bokser – die door velen wordt beschouwd als het grootste Nederlandse talent – de Italiaan tot wanhoop. Hij hing herhaaldelijk in de touwen en ging zelfs even naar het canvas. Rossano toonde echter veerkracht en bleef op de been tot de laatste seconde tegen een ontketende Korving.

Zo versloeg Nederland de Italianen alles bij elkaar met 6-1. Een knappe prestatie en dat leverde veel lachende gezichten op in de piste, na afloop van de interland. 

Gebroederlijk 

Het Kerst Boksgala was geopend met een lekker voorafje. De jeugdige Sammy Wagensveld en de ervaren Stanley Koemans namen het op tegen twee Duitse opponenten, afkomstig van een ‘drielandenboksschool’ uit Aken. Trainer Peter Thoma werkt daar met talentvolle boksers uit Duitsland, Nederland en België. “Sommigen verklaren me voor gek in Duitsland, maar ik geloof hierin”, zegt hij. “We zijn één grote familie in het boksen, we moeten het dan ook samen doen. En boksers onder elkaar zijn vrienden, waar ze ook vandaan komen en ongeacht of ze in de ring tegenover elkaar komen te staan.” Dat werd bewezen door het feit dat de Nederlandse en Duitse boksers gebroederlijk van het hotel naar Ahoy reden, samen.

Voor even werden die gevoelens van vriendschap aan elkaar geschoven, toen Sammy Wagensveld aantrad tegen Moustapha Amadu in de klasse tot 69 kilo en Stanley Koemans tegen Alex Pilz in de klasse +91 kilo. Het werden ongelijke partijen. Amadu was veel te sterk voor de jonge, frisse Wagensveld en Achterhoeker Koemans liet met zijn lange armen Pilz alle hoeken van de ring zien. “Ik heb alles fout gedaan”, was de doorgaans zo vrolijke Wagensveld na afloop ontroostbaar. “Ik ben in het gevecht meegegaan en dat had ik nooit moeten doen. Het was al bij al een leerzame, want pijnlijke les.” 

Even verderop lachte Koemans zijn breedste lach. Zo dicht lagen blijdschap en verdriet bij elkaar na een prachtige boksavond. Ook de Italianen toonden zich uitermate sportief en realistisch. “We waren hier naar toe gekomen met goede bedoelingen en de hoop dat we deze interland winnend zouden afsluiten”, stelde de beroemde coach Roberto Cammarelle – Olympisch kampioen in 2008 en onterecht verliezend finalist vier jaar later in Londen. “Maar de Nederlanders waren te goed. Ik feliciteer ‘Olanda’, er is hier veel talent, dat heb ik weer gezien.”

De foto is van Jurko Olbert