Met plezier boksen bij gradueringsfeest van Marta Mlicka

2016-11-26-photo-00002893In de gymzaal van de katholieke basisschool De Kameleon in Utrecht maken 14 nerveuze boksers hun opwachting. Onder toeziend oog van de ervaren, maar strenge, examinator John Vergouwe moeten ze een examen afleggen. De afgelopen drie maanden hebben ze onder bezielende leiding van Marta Mlicka de basisbeginselen van de bokssport onder de knie gekregen. Het ultieme doel van de cursus was het diploma boksvaardigheid 1 dat aan het eind van de rit behaald kan worden. Op dit moment moeten ze aan de examinator van de Boksbond laten zien onder meer correcte stoten te kunnen uitdelen, hoeken te blokken en touwtje springen onder de knie te hebben. De groep bewijst ruimschoots aan de gestelde eisen te kunnen voldoen. Alle deelnemers krijgen hun diploma. 

Bokstrainer Marta Mlicka is een fantastische ambassadeur van de bokssport. Haar passie voor boksen lijkt besmettelijk te zijn. Ze heeft in de afgelopen maanden een enthousiaste groep boksers bij elkaar gekregen die fanatiek de bokslessen gevolgd hebben. Voor het felbegeerde diploma gingen sommigen erg ver. Een van de dames had twee weken ervoor haar voet gebroken, maar stond ondanks dat euvel toch hinkend mooie stoten uit te delen.  

De diploma uitreiking bij de groep van Marta Mlicka is een mooi voorbeeld van een nieuwe ontwikkeling binnen de bokssport, waarbij meer aandacht komt voor andere doelgroepen. Een ander voorbeeld is de recente ervaring van het business boksen, met ondernemers die na een intensieve voorbereiding schitteren op een prachtig boksgala. De Boksbond wil zich niet alleen richten op de wedstrijdsport, maar iedereen op elk niveau een plezierige en uitdagende bokservaring bieden. Daar horen een gala en graduering als afsluiting bij. Marta Mlicka heeft daar in Utrecht een mooi feest van gemaakt.

Boris van der Vorst
Voorzitter Nederlandse boksbond