….Méér dan een enerverende boksavond tegen Cuba…..

Uniek in de geschiedenis van het Nederlandse boksen

Deze landenstrijd, waar het Cubaanse team (aangevuld met deelnemers uit Frankrijk, Belgie en de Ukraine) uitkwam tegen een 8-koppige Nederlands/Franse equippe, zorgde voor een enerverende middag/avond in de fraai verlichte Cruise Terminal aan de Wilhelminakade. De ruim 1400 bezoekers werden ontvangen op de eerste etage met de melancholieke klanken van een Cubaans Combo (denk aan: Buena Vista Social Club), waardoor de stemming er voor de rest van de dag/avond al meteen goed inzat.

Het voorprogramma bestond uit 4 partijen, waarin Rex Meijer (tegen de Belg Karim Saboundji) de eerste overwinning boekte met een fraai en technisch hoogstaande partij.

Nouchka Fontijn was duidelijk een maatje te groot voor tegenstandster Tetiana Petrovych uit de Ukraine.

Na de pauze werd een programma van 8 partijen afgewerkt waarin  vier Nederlanders  aan de bak kwamen.

De eerste partij tussen Jordan Rodriguez (Frankrijk) en Javier Ibanez Diaz uit Cuba, eindigde in een overwinning voor de Cubaan.

Het grootste spektakel brak los in de tweede match. Enrico schreef boksgeschiedenis door voor de eerste keer een Cubaan te verslaan in een directe confrontatie.  Onze Enrico deed dat met  fraai en aanvallend boksen. Hij slaagde er in om meerdere malen de aanval van Estrada over te nemen en stevende hiermee af op een terechte overwinning.

In partij nummer vier kwam Rany Hadj Aissa (Fr.) uit tegen  Eislandy Savon Cotilla, jawel: de neef van de beroemde Felix Savon, waarvan Arnold Vander lyden meerdere malen verloor. Deze Savon is uit hetzelfde hout gesneden, want hij versloeg de Fransman overtuigend.

Xavier Kohlen (25 partijen, voormalig Europees kampioen Karate) verloor van Roniel Iglesias Otolongo. Deze bokser won goud op de Olympische Spelen in London in 2012. Xavier gaf uitstekend tegenspel, maar moest de overwinning desondanks aan Otolongo laten.

Daarna moest Max van der Pas aan de bak tegen Olympisch Goud-winnaar in Rio: Arlen Lopez Cardona.  In ronde een gaf Max goed tegenspel. Helaas ging Max daarna tegen de grond  en kreeg 8 tellen van de scheidsrechter. De partij eindigde in een overwinning voor Cardona.

Daarna kwam Artjom Kasparian in de ring. Na de fraaie partij de dag daarvoor tegen La Cruz, waren de verwachtingen hooggespannen. Artjom had het duidelijk zwaar in de eerste ronde. Deze Cubaan had een indrukwekkend postuur en een enorme reach, waarmee hij zijn tegenstander keer-op-keer bestookte. Artjom liet zich echter niet uit het veld slaan en pareerde de stoten met goed weerwerk. Dit resulteerde zelfs in een voorkeur van de jury in de derde ronde. Het publiek zat op het puntje van de stoel en moedigde de Nederlander hartstochtelijk aan. De overwinning ging uiteindelijk toch naar Estrada.

 

De voorlaatste partij ging tussen Mourad Alieve (Fr.) tegen de Cubaan Ortega. Deze twee zwaargewichten (91+ kilo) waren duidelijk aan elkaar gewaagd en het geluid van de stoten weerkaatste zelfs tegen de betonnen muren van de Cruise Terminal. Ortega, die 2 dagen daarvoor vader was geworden en dus niet bij de geboorte aanwezig was won met groot overwicht.

De slotpartij ging tussen Peter Mullenberg  en de parel van het Cubaanse team: Julio Cesar La Cruz.

Wat de bezoekers nu te zien kregen was een fraai stukje hogeschool boksen: flitsende combinaties, nauwelijks met het oog waarneembare stoten, fabelachtige ontwijk-manoeuvres en magistraal voetenwerk. Daarbij gebruikten de boksers ongeveer de hele ruimte van de ring. La Cruz moest, geheel tegen zijn gewoonte in, de dekking aardig hoog houden om de goed geplaatste stoten van Peter af te weren. Uiteindelijk bleek de Cubaan toch oppermachtig en sloot deze fraaie boksdag af met een klinkende overwinning.

Het bleef nog lang onrustig daar in de Cruise Terminal. Er werd uitvoerig en intensief nagepraat door de boksliefhebbers onder het genot van een drankje en een hapje en de fraaie klanken van de Cubaanse musici.

Marijke Blom.

……………ARTJOM KASPARIAN HOUDT MANMOEDIG STAND TEGEN CUBAANSE WERELDKAMPIOEN…….

De Rotterdamse CruiseTerminal was zaterdagavond bij het business boksen al aardig op stoom, na een viertal partijen “Gladiatoren aan de Maas” en een lucratieve veiling t.b.v. de van Bronckhorst Foundation, die maar liefst ruim een ton opbracht.

Klokslag kwart voor tien betraden Artjom Kasparian (22, Nederlands kampioen 81 kg.) en Julio Cesar La Cruz Peraza (28, meervoudig wereldkampioen) de ring, die eigenlijk een maatje te klein was.

De kaarten waren tevoren eigenlijk al geschud en de uitslag werd door eenieder voorspeld in het voordeel van de Cubaan, die met meer dan twintig jaar ervaring met alleen maar overwinningen, een ongeslagen wereldkampioen is.

Artjom was echter sterk gemotiveerd voor deze partij, onbevreesd ook:  (“die La Cruz is voor mij”) en vastbesloten om zijn beste kunnen te laten zien.

Dat bleek al meteen in de eerste ronde. Artjom ging er meteen krachtig in, met goed geplaatste stoten en veel voorwaartse druk.  Het ging zelfs een tijdje gelijk op. Een van de juryleden gaf Artjom zelfs zijn voorkeur in ronde een.

In de tweede ronde had Julio Cesar zelfs zijn dekking hoog, iets wat hij vrijwel altijd achterwege laat, omdat de meeste tegenstanders toch niet in de buurt van zijn kin komen. Zijn trainer sprak hem voorafgaand aan ronde 2 ook zichtbaar toe.

Artjom had zich voorgenomen om zijn tactiek tijdens de wedstrijd aan te passen,  om meer greep op het spel van de la Cruz te krijgen, wat hij ook verschillende malen zichtbaar deed.

Hij bleef dan ook knap overeind, maar Julio bleek aanvallend de meerdere, de jury besliste  in deze ronde dan ook eenduidig in het voordeel van de Cubaan, die zich  meer moest inspannen om Artjom in de verdediging te krijgen.

Ronde 3 was ook eenduidig voor de Cubaan. Artjom gaf echter ook in de slotronde goed tegenwicht aan zijn opponent, die een paar staaltjes subliem boksen liet zien, zowel in goed geplaatste stoten als het bijna bovennatuurlijke ontwijken van de tegenstander.

Het publiek barstte na de laatste gong meteen los in een daverend applaus. Beide boksers namen in een overduidelijke vriendschappelijke sfeer de felicitaties in ontvangst en gingen ook uitgebreid handen schudden met coaches en scheidsrechter.

Een aantrekkelijke partij met kwalitatief hoogstaand boksen. Nederland heeft er weer een geweldige Ambassadeur bij in de vorm van Artjom Kasparian. We gaan nog veel van hem horen, misschien wel tot in Tokyo in 2020.

Marijke Blom.